Zambia – Boende

Campa med krokodiler och flodhästar, Flatsdogs Camp, South Luangwe National Park

Flatdogs (www.flatdogscamp.comär – trots att den bara funnits i drygt tio år – en av de klassiska campingplatserna i Afrika. Här finns allt från P-plats och tältplats för den som kommer med egen utrustning till riktigt lyxiga safaritält för den som bara packat kortbyxor och safarikängor innan avresan. Det betyder också att det är en skön blandning av människor som samlas kring bardisken på kvällarna. Här samsas väderbitna overlanders som betalat 8 dollar för att sätta upp sitt tält med blekvita förstagångsbesökare som knappt kan skilja en vildhund från en leopard.

Den här flodhästen har försökt kamouflera sig utan större framgång...

Det som drar dem alla hit är förstås South Luangwe National Park, som är en fantastiskt läcker park som avgränsas av Luangwe River. Campen ligger på östra sidan av floden och parken på den västra. Däremellan bor en hel del krokodiler (därav namnet på campen) och flodhästar. De sistnämnda gillar gräset på campingen och kommer därför gärna upp och betar på nattkröken. Det är därför bra att kolla så att det inte står en flodhäst i vägen innan du går ut på natten. Jag kan garantera att du inte vill hamna mellan en flodhäst och vattnet! Du kan läsa mer om parken på (www.luangwa.net/zambia_info/parks_in_zambia/southluangwa/default.htm).

Förutom kamraterna i vattnet finns det 12 olika sorters antiloper, mycket giraffer samt stora hjordar av bufflar och elefanter i parken. Det är också väldigt gott om leoparder, det finns en hel del lejon och har du tur kan du till och med får se de sällsynta afrikanska vildhundarna. Ovanpå det finns självfallet så många olika fågelarter att en normal svensk ornitolog riskerar total överhettning. Vill du lära dig lite mer om afrikanska djur kan du göra det här (www.awf.org/section/wildlife/gallery).

Här görs härliga afrikanska textilier.

En annan fördel med Flatdogs är att det fungerar väldigt bra med barn i olika åldrar, här är barn inte bara tolererade utan efterlängtade. Det finns en härlig pool och behöver de vuxna lite tid för sig själva är en barnvakt aldrig långt borta. Skulle ni mot förmodan tröttna på djurlivet kan ni alltid görs en utflykt till batikfabriken Tribal Textiles (www.tribaltextiles.co.zm) som gör de underbaraste textilier av alla olika sorter.

Betala lite extra för att få ett tält med flodutsikt.

Ska ni bo på Flatdogs så satsa på ett Luxury Safari Tent. Det är egentligen inte lyxigare än standardtälten, däremot är läget betydligt lyxigare med utsikt mot floden. Det finns också chalets för dig som vill ha riktiga väggar. Riktigt läcker avskildhet får du i Jackalberry Treehouse som är byggt kring tre enorma träd en bit från campen. Huset har två sovrum och får ofta besök av elefanter och giraffer. Av just den anledningen kan man inte promenera fram och tillbaka till huset efter mörkrets inbrott utan behöver skjuts efter middagen.

Print Friendly, PDF & Email