Egypten

Klickar du på landsnamnet får du upp en lista över samtliga Världsarv i det landet.

Egypten

Sinaiöknen.

Tepaus i Sinaiöknen.

Jag hamnade i Egypten första gången för mer än 30 år sedan då någon av någon outgrundlig anledning tyckte att jag skulle vara en lämplig medarbetare på FN-styrkornas informationsavdelning.  I samband med detta passade jag på att resa mycket i regionen och såg då bland annat den gamla historiska delen av Kairo. Kairo var en rätt omskakande upplevelse får en 20-åring som inte hade åkt längre än till London innan Mellanösternvistelsen.

Vad kan jag säga om pyramiderna som inte redan är sagt? De här byggnadsverken är otroligt imponerande och sätter verkligen fart på fantasin. Vem kom på idén? Vem var galen nog att försöka utveckla den? etc., etc.

I det här området finns det enorma mängder med historiska lämningar, men det som gjorde mest intryck på mig på 1970-talet var förstås Abu Simbeltemplet som byggdes av Ramses II. När jag var där höll man precis på att slutföra flyttningen av det stora templet och dess fyra stora statyer som inleddes i samband med att man på 1960-talet byggde en stor damm för att skapa Lake Nasser.

I det här området ligger både ett känt kloster samt Egyptens två högsta berg. Mest känt är Mount Sinai vid vars fot Katarinaklostret ligger. Strax intill ligger Mount St. Catherine som med sina 2 629 meter är Egyptens högsta berg. Jag knallade upp på både topparna en stekhet helg 1978 och förutom de kompisar som var med kan jag inte minnas att vi såg en enda människa.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *