Sydafrika – Att Göra

Simma med vithajar, Gansbaii, Eastern Cape

En stadig bur hindrar vithajen från att göra mig till hajmat.

Många har upptäckt att Sydafrika är ett perfekt resmål på vintern. Klimatet är behagligt, priserna låga, tidsskillnaden obefintlig och upplevelserna många.

En riktigt spännande upplevelse i det vackra landet är att titta på vithajar. Ta den slingrande, vackra kustvägen från Cape Town österut efter kusten. Kör man den så hamnar man efter ett par timmar i Gansbaai. Här finns de absolut bästa förutsättningarna att titta på vithaj. I den lilla hamnen finns ett antal bolag som kör båt ut till det som kallas Sharks Alley. Jag kan dock rekommendera White Shark Ecoventures (www.white-shark-diving.com).

Receptet för hajtittning är enkelt. Väl framme slänger man i sånt som vithajar gillar att äta. Därefter hissar man ner stora burar och slutligen tillsätter man ett antal turister – för säkerhets skull placerade inuti burarna.

Jag kan garantera att det är en oförglömlig upplevelse att vara i havet bara några decimeter från en 4-5 meter stor vithaj! Det är iskallt i vattnet, men faktiskt inte särskilt läskigt. Och det är ett bra sätt att avdramatisera hajnojan som många har. Vill du inte ge dig ner i vattnet är det nästan lika spännande att vara kvar i båten och titta på hajarna därifrån.

När man väl är i Gansbaii är det inte särskilt långt till Cape Agulhas som faktiskt är Afrikas sydligaste udde, det är inte Godahoppsudden som de flesta tror.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *