Tanzania

Klickar du på landsnamnet får du upp en lista över samtliga Världsarv i landet.

Tanzania

Den gamla vulkankratern Ngorongoro tycker jag är överskattad. Har man bara en dag på sig och vill se så mycket djur som möjligt kan det möjligen vara en finess att åka hit, men det känns mer som att man rör sig i en djurpark. Någon vildmarkskänsla är det svårt att frammana bland alla safaribilar av olika slag som susar omkring på den jämförelsevis begränsade ytan. Dessutom är det skräpigt och illa underhållet. Åk gärna ner en dag i kratern för att kunna säga att du varit där, men lägg sedan tid i Serengeti istället – eller ta en tur till mer okända Lake Manyara National Park.

Den utsvultna lejonhonan vaktar sitt byte

Den utsvultna lejonhonan vaktar sitt byte.

Av de mer ”etablerade” afrikanska parkerna är Serengeti en av mina favoriter. Det är en enorm park, det finns fortfarande en vildmarkskänsla här och stundtals är det obegripligt mycket djur. Man kan köra upp på en bergstopp och se se tusentals djur runt omkring sig om man är där under de perioder då djuren migrerar. Några av de upplevelser som etsat sig fast i mitt minne har jag upplevt här. En var när vi överraskade en helt utsvulten lejonhona som lyckats slå en struts. Hon var fullständigt utmärglad och det var väldigt uppenbart att hon inte tänkte lämna sitt byte under några som helst förhållanden.

Ung man vaktar för hyenor i Serengeti.

Yngsta hyenavakten i farten.

Under samma resa hade vi stundtals rätt mycket problem med hyenor som gärna ville vara med och dela vår mat. Ibland fick vi därför stationera en ”hyenavakt” utrustad med en trave stora stenar på taket av vår Land Rover. I början var det nervöst, men förvånansvärt fort vänjer man sig vid att ett gäng hyenor snokar omkring 20-25 meter från middagsbordet. Däremot såg vi till att ha ätit färdigt innan det blev mörkt.

Snön på Kilimanjaro mitt i Afrika skapar en märklig kontrast.

Snön på Kilimanjaro mitt i Afrika skapar en märklig kontrast.

Jag har varit i utkanterna av Kilimanjaros nationalpark, men det är faktiskt inte mitt starkaste minne av detta vackra, och ofta snöklädda berg. Istället kommer jag ihåg parken för det mest oväntade telefonsamtal jag någonsin fått. En förmiddag ringde nämligen min mobil och i luren kunde jag höra en finsk tryckerisäljare som jag tidigare hade haft mycket att göra med. På klingande finlandssvenska och mycket anfådd förklarade han: ”Jag är på toppen av Kilimanjaro”. Vi småpratade någon minut och sedan la han på luren. Efter det har vi inte haft någon kontakt och jag undrar än idag varför han ringde just mig…

En av ekolodgerna på Chumbe.

En av ekolodgerna på Chumbe.

Stone Town, som är ”huvudstad” på Zanzibar är en väldigt speciell stad som skapats genom en häftig blandning av Afrika och starka arabiska influenser. Man kan gå precis hur länge som helst i de vindlande gränderna och även passa på att kika på huset där sångaren Freddie Mercury föddes 1946. Eftersom jag var ett stort Queenfan en gång i tiden kändes det lite högtidligt att stå utanför porten till hans föräldrahem. En bit från stan finns också den häftiga lilla ön Chumbe med som innehåller en ekologisk resort med ett antal små enkla, men härliga, ekolodger.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *