Sydafrika – Boende

Golfresort i världsklass, Fancourt, George, Western Cape

Golfresorten Fancourt kan skryta med en anläggning i toppklass och en av världens bästa golfbanor, allt till häpnadsväckande priser.

Fancourt.

Hotellet och golfbanornas ligger mycket vackert.

Trots att jag inte är någon golfare inser jag redan efter ett par dagars besök att Fancourt (www.fancourt.com) i George i Sydafrika är något alldeles särskilt. Det bekräftas av golfbitna vänner som kommer tillbaka hit gång på gång.

Fancourt är skapat av den tyske miljardären Hasso Plattner. Pengarna har han tjänat på mjukvaruföretaget SAP och en rejäl del av dem verkar han ha investerat i golfresorten.

Fancourt är en härlig kombination av tysk effektivitet och avslappnad afrikansk attityd. Det märks redan när man anländer. Efter att man prickats av i gaten kör man fram till receptionen och lämnar bilen till en vänlig själ som packar ur den medan man checkar in. Väskorna hamnar i en förstorad golfbil och med denna blir man körd till rummet som ligger i ett av många små hus utspridda runt huvudbyggnaderna. Vill man så ringer man i fortsättningen efter en golfbil när man vill förflytta sig någonstans, men de flesta väljer att promenera på den mycket vackra anläggningen.

Den här bilden av The Links skulle kunna få till och med mig att börja spela golf.

Den här bilden av The Links skulle kunna få till och med mig att börja spela golf.

För golfarna, som givetvis är i stor majoritet här, finns det hela tre stycken 18-håls golfbanor att välja på. Den mest kända är The Links som är designad av Gary Player och byggdes år 2000 på den gamla flygplatsen. Den är Sydafrikas bästa bana. I världsrankingen återfinns The Links på 34:e plats på listan över de bästa banorna utanför USA. Att spela en runda på The Links kostar 1 800 rand och på de två andra banorna kostar det 450 rand. Tänk på att randen nu i början av 2014 bara kostar 60 öre, en sensationellt låg kurs!

Klassisk finrestaurang - Henry Whites på Fancourt.

Klassisk finrestaurang – Henry Whites på Fancourt.

Vid sidan av golfen finns det också en hel del att göra. Förutom tre restauranger (med väldigt humana priser) finns här ett antal pooler (både inne och ute), spa, gym, tennisbanor, vandringsleder och barnklubb. Sen ligger ju hela fabulöst vackra Garden Route runt hörnet, men det är en annan femma.

Ett dubbelrum inklusive monumental frukost kostar mellan 2 700-3 455 rand per natt beroende på säsong. Det finns också paket då det även ingår golf eller spabehandlingar samt middag och då går det faktiskt att komma ner i drygt 900 kronor per person och dag!

Hemtrevlig lodge i nordligaste Sydafrika, Mapungubwe, Limpopo

Myshörnan på Mopane har ett rejält bibliotek.

Sydafrika är ju fullkomligt nerlusat av vildmarkslodger av olika sorter. Ett område där det dock är ganska glest mellan dem är i norra Limpopo vid gränsen mot Zimbabwe och Botswana.  Just här, drygt sex mil väster om gränsstaden Musina, hittar man Mopane Bush Lodge (www.mopanebushlodge.co.za).

Lodgen har ett eget reservat på ungefär 6 000 hektar och ligger dessutom alldeles i närheten av en av de nyaste nationalparkerna i Sydafrika – Mapungubwe (www.mapungubwe.com) som är uppbyggd runt ett litet taffelberg som hyste det första kungadömet i södra Afrika. Mellan 1220 och 1290 (afrikansk järnålder) bodde 5 000 personer i Mapungubwe, sedan övergavs området, förmodligen beroende på någon förändring i klimatet. Här har man hittat fantastiska arkeologiska lämningar och dessutom finns här en hel del djur.

På De Beers marker finns det gott om lejon.

I trakten finns också ett stort privat reservat – Venetia Limpopo Game Reserve – som ligger runt en av diamantgiganten De Beers (www.debeers.com) gruvor i området. Här bedriver gruvföretaget bland annat avancerad forskning kring lejon och man är välkommen att följa med forskningsteamet.

Andrew och Sue skapar en härlig atmosfär på lodgen.

Mopane Bush Lodge är fantastiskt trevlig och dessutom håller man en mycket vettig prisnivå. Lodgen styrs av Andrew (som är en outtömlig källa för allt som har att göra med djur och natur i området) och Sue (som ser till att man läntar till måltiderna) och någon av dem finns alltid till hands. Efter ett par dagar känns det som om man är en del av familjen och eftersom man bara har 8 bungalows är det max 16 personer på lodgen samtidigt. Man försöker dock undvika att fylla campen helt och för det mesta är man betydligt färre kring middagsbordet. Det här är utan tvekan en av de absolut trevligaste lodger jag bott på och då har jag ändå provat ganska många.

Bo på Sydafrikas minsta vingård, Botrivier, Eastern Cape

Om du sett ”The Victorian Farm” på TV så vet du ungefär hur det är på gården i Goedvertrouw. Här promenerar grisen omkring fritt.

Ett udda ställe som ni inte kommer att hitta på egen hand är Goedvertrouw Accommodation & Wine Estate. Klicka på den här länken så finner du lite mer info. Det är som att förflytta sig 50 år tillbaka i tiden och är otroligt lantligt och idylliskt.

Elreda är över 80, men still going strong.

Det drivs av en dam i 80-års åldern som är full av historier. Hon har en av sydafrikas minsta vingårdar och 3-4 rum som hon hyr ut. Hon lagar också härlig mat på en gammal AGA-spis om man säger till i god tid. Allt ligger ungefär en mil från Botrivier som är ungefär 12 mil österut från Cape Town. Ring Mrs. Elreda Pullman, +27(0)282849769, det finns en e-postadress på internet, men det är väldigt sällan Elreda tittar på sin mail ”då kommer det bara en massa folk”. Ni kommer definitivt inte att ångra er om ni tar er dit.

KwaMbili – prisvärd Lodge vid Krugerparken, Thornybush

Ett bra ställe att jämföra dagens upplevelser på.

Av alla sydafrikanska safarilodger skulle jag vilja rekommendera KwaMbili (www.kwambili.com). Den ligger i Thornybush Game Reserve i anslutning till Krugerparken (www.krugerpark.co.za). Det här är en lite billigare lodge och jag tycker den är oerhört prisvärd.

Bo i tält på KwaMbili.

Det var den första afrikanska lodge jag bodde på (tillsammans med dottern Tove när hon var sju år) och därför har den en särskild plats i mitt hjärta. Här träffar ni också ”vanliga” människor  och inte bara stenrika pensionärer.

Lodgen drivs numera av Mel och Neil som lämnade storföretagsvärlden i USA för att istället bli lodgeägare, ett ganska dramatiskt steg  som de dock klarat alldeles utmärkt. Se förresten till att ni bor i safaritält när ni är här, det gör upplevelsen ännu häftigare.

Thornybush är ett mycket fint område där alla ”Big Five” (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning) samt massor av andra spännande djur finns (totalt finns här 147 däggdjursarter). Det finns också många hundra fågelarter och tillräckligt mycket giftiga ormar för att ta livet av alla som kommer hit (de flesta ormarna är dock mycket skygga och tyvärr är det väldigt sällan man får syn på någon av dem).

Den som har lite tur får se leoparder.

En av mina häftigaste leopardupplevelser hade jag just här. Vi spårade en leopard till fots under en hel dag och fick syn på den precis innan solen gick ner, men vi lyckades inte komma nära den. Efter middag på KwaMbili återvände vi försiktigt till samma ställe och fann då två leoparder som lät oss titta på dem i över en timme.

Ett bra sätt att göra resan till KwaMbili är att flyga till Johannesburg samt hyra en rejäl fyrhjulsdriven bil där och sedan köra med lite stopp på vägen kring det område som kallas Panorama Route. Världens tredje största Canyon – Blyde River Canyon – med magiskt vackra ställen som Bourkes Luck Potholes och Gods Window ligger efter denna rutt. Här finns också den gamla gruvstaden Pilgrims Rest (www.pilgrims-rest.co.za).

Svenskt designhotell, Cape Town

Trots att hotellet har ganska få rum finns en liten men naggande god pool.

Bickley House (www.bickleyhouse.com) är ett väldigt trevligt litet hotell i Sea Point (där den nya fotbollsstadion ligger) i Kapstaden. Det öppnades 2003 av svenske Jonas Sandström som också driver restaurangen Koloni (www.koloni.se) på Strandpromenaden i Saltsjö Duvnäs.

Men åter till Cape Town. Bickley House var från början Lord Nelsons jaktvilla och har sedan genomgått många förändringar. Att Jonas också är designer märks tydligt på Bickley House som är väldigt smakfullt gjort. Det har en afrikansk känsla med skandinavisk touch – något som blir en väldigt bra kombination.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *