Shetland – Boende

Historiespäckat B&B, Unst

På Shetlands (och Storbritanniens) nordligaste ö – Unst – bor David och Jennifer Edmondston. De lever i Buness House (www.users.zetnet.co.uk/buness-house/) som funnits i Davids släkt sedan 1500-talet! Du kan också uppleva huset eftersom de driver en B&B i den högre klassen.

Familjen Edmondston har kunnat njuta av utsikten över vattnen utanför Unst sedan 1500-talet.

Huset är inte bara oerhört charmigt, det är också en levande historielektion. När vi anlände till Buness House varnade Jennifer oss för en av stolarna i hallen ”den flöt iland när Spanska Armadan gick under så den är lite vinglig”. Som kanske är bekant fick armadan spö redan 1588…

På en av väggarna i huset hänger ett enormt tigerskinn från en burmesisk tiger som en av Davids förfäder fällde och på en annan vägg en uppstoppad örn som attackerade en annan förfader när han hängde i ett rep utanför ett klippstup och samlade fågelägg. Kort sagt finns det hur mycket historier som helst som värdarna gärna berättar.

Ett riktigt svårfluget plan som David spakade.

De har många egna historier också. David var pilot i RAF under många år och flög det berömda Hawker Harrier. Det är ett VTOL-plan (klicka här om du vill läsa mer om det), det kan alltså starta och landa vertikalt som  en helikopter. När det sedan är i luften flyger det som vilket jetstridsplan som helst. Det finns dock en skillnad, det är extremt svårfluget och har råkat ut för mängder av haverier. David har själv skjutit ut sig med katapult från låg höjd. Jennifer har också var med om både det ena och det andra – till exempel suttit fängslad i Libyen…

Ska du bo hos Edmondstons ska du absolut passa på att ta halvpension. Jennifer är en mycket duktig kock och använder sig gärna av lokala råvaror av högsta kvalitet. Lite drygt 100 pund per person och dygn kostar det att sova samt njuta av jättefrukost och trerätters middag som oftast avnjuts tillsammans med värdparet.

Unst bjuder på storslagna promender och massor av anknytningar till skandinaviska vikingar. Ät rejäl frukost, sätt på vandringskängorna, packa ner regnstället och matsäck och stanna sedan ute tills det är dags för drinken före middagen. Efter några dagar är du en ny människa! Vill du ha kontakt med Buness House kan du e-posta på buness-house@zetnet.co.uk.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar till Shetland – Boende

  1. Yvonne Fuglsang Scrivener skriver:

    Fin rese sida och tack för alla fina tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *