Etiopien – boende

Isolerad logde på sagolik bergsplatå, Lalibela, Etiopien

Att komma till lodgen Lalibela Hudad (www.lalibelahudad.com) i norra Etiopien är som att stiga in i en saga och en annan tidsålder. Turen upp från världsarvsmärkta klippkyrkostaden Lalibela (det tar 2,5 timmar på mulåsna) är bedövande vacker och stundtals rätt spännande på de smala bergsstigarna.

Utsikten från Hudad Lalibela är 360 grader, men tyvärr klarar inte mitt vidvinkelobjektiv det.

Utsikten från Hudad Lalibela är 360 grader, men tyvärr klarar inte mitt vidvinkelobjektiv det.

Man har också många möjligheter att studera hur människor lever här uppe på drygt 3 000 meters höjd. Det mesta görs på samma sätt som det gjorts de senaste 1 000 åren, redskapen är uråldriga, här finns ingen ström, inga TV-apparater eller något annat som påminner om att det är 2014.

För att komma upp på den tio hektar stora, och mycket isolerade, bergsplatå som lodgen ligger på lämnar man till sist mulorna och klättrar upp i ett smalt bergspass där bergväggarna stupar några hundra meter ner på varje sida. Man klämmer sig in mellan två klippblock och bultar slutligen på en bucklig plåtdörr! Bakom dörren öppnar sig platån med helt makalös utsikt. Jag har bott på en del fantastiska ställen genom åren, men det här kommer definitivt på min topp-fem-lista över de absolut vackraste platser jag besökt.

Babianerna på platån är helt orädda.

Babianerna på platån är helt orädda.

Lodgen är ett verk av Mesfin Haileselasse som tidigare drev restaurang i Lalibela. På lediga stunder vandrade han mycket i bergen och det var så han upptäckte den här obebodda och isolerade platån. Att han blev förälskad i den sagolika platsen, där en stor flock vilda etiopiska babianer vandrar omkring utan att bry sig ett dugg om oss människor, är inte svårt att förstå.

Men det är inte lika enkelt att förstå hur Mesfin kunde ge sig på uppgiften att bygga en lodge här. Det enda som inte burits upp av människor och mulor är de stenar som är väggar i en del av husen. När jag besöker lodgen har man en restaurang (där det serveras fantastisk mat!) och fyra mindre hus som är utspridda så att gästerna inte stör varandra. Tre större hus för familjer och grupper är också på gång och en helt ny restaurang. Sedan ska det inte bli större. Är du det minsta intresserad av vackra platser, obeskrivlig utsikt och magisk atmosfär måste du åka hit en gång i livet. Ska man bli religiös tror jag det här är ett bra ställe att bli det på…

Vill du inte bara gästa lodgen utan också vandra lite i de vackra bergen och få närmare kontakt med de som lever här uppe skulle jag förslå att du tar kontakt med min guide Molla Kassaw (www.lalibela-eco-trekking.com) som kan fixa allt och lite till.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *