Finland

Klickar du på landsnamnet får du upp en lista över samtliga Världsarv i det landet.

Finland

Sveaborg är en kul utflykt.

Sveaborg är en kul utflykt.

Skärgårdsfästningen Sveaborg är ett kul utflyktsmål för dig som åker till Helsingfors. Själv har jag bara varit där en gång och i ärlighetens namn är mina minnen  därifrån något dimmiga. Desto bättre kommer jag ihåg hur jag på samma resa möttes vid färjan av min värd. Han färdades i företagets Mercedes med tillhörande rätt luggsliten chaufför. Vi slog oss ner i baksätet och han drog med allvarlig min fram programmet och började dra det på sjungande finlandssvenska. ”Först ska vi göra ett studiebesök på tryckeriet (självfallet med betoning på första stavelsen), sedan ska vi träffa bergsrådet, därefter blir det bastu och sedan ska vi suuupa”. Lyckligtvis ingick även lite mat och jag hävdade medicinska skäl för att kunna hålla en lägre vodkatakt än de representationsrutinerade värdarna. Ändå var besöket på Sveaborg dagen efter en smula nedtonat.

Slender är en fantastisk kajak. Min är tyvärr något mer sliten efter 45 års användning och en lätt misslyckad trädfällning.

Slender är en fantastisk kajak. Min är tyvärr något mer sliten efter 45 års användning och en lätt misslyckad trädfällning.

Jag växte upp intill den del av Bottenviken som kallas Kvarken. En av mina stora förebilder på den tiden var museichefen i Skellefteå som var besatt av sälar och säljakt. Han inspirerade mig bland annat till ett antal mer eller mindre vansinniga kanotfärder i 13-14-årsåldern. På vårarna när havsisen började spricka upp gav jag mig ut ensam på havet med tält och sovsäck i min Slenderkajak från danska Struer (www.struerkajak.com) försedd med en hemtillverkad paddel med stålstift i bladen så att man kunde dra sig fram i de korridorer som bildades mellan isflaken. Riktigt spännande blev det när sprickorna började gå ihop och iskanterna var för höga för att man skulle kunna ta sig upp. Då gällde det att vara rask till en plats där iskanterna var lägre…

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *