Australien – mycket mer är sol, surf och bad

Det är inte bara turister som slappar på Australiens stränder.

Sol, salta bad och surfing är intimt förknippat med Australien, men det finns självfallet mycket, mycket mer att uppleva i det jättelika landet på andra sidan klotet.

 Ska du resa till Australien är den svenska sommaren en bra tid för att börja planeringen – det gäller oavsett om du ska göra en familjeresa över jul eller är ung och fågelfri och vill stanna borta ett helt år.

Australien har länge varit ett populärt resmål för svenskar. I runda slängar 40 000 svenskar åker dit varje år och ungefär en tiondel av dem stannar under en längre tid.

De sistnämnda är främst ungdomar. Och det är inte bara den avslappnade livsstilen, havet och vädret som lockar de yngre. Australien är ett av de länder där man som svensk enkelt kan få ett så kallat Working Holiday Visa. Villkoren är i mycket grova drag att du ska vara 18-30 år när du ansöker om det (det gör du på nätet) och man kan få visum med tillstånd att arbeta i upp till ett år.

Servicejobb och tillfälliga påhugg vid toppar i jordbrukssektorn är de vanligaste sysselsättningarna. Svenskar har också väldigt bra rykte ”down under” så med ett svenskt pass har du gräddfil till jobben.

För dig som ska vara där ett helt år krävs ju inte så mycket detaljplanering innan avresan. Ska du därmed åka med familjen under några intensiva julveckor gäller det dock att lägga pannan i djupa veck och fundera på vad ni vill göra.

Att ta sig till Australien

Att ge råd om hur man ska ta sig till Australien är inte lätt eftersom det finns otroligt många vägar att ta sig dit.

Det finns bara ett direktflyg från Europa än så länge. Det australiensiska flygbolaget Quantas (www.quantas.com) flyger direktlinje mellan London och Perth i mars 2018. Den flighten tar 17 timmar och är en av de längsta i världen.

Det man ska fundera på är hur man vill lägga upp resan dit. Det är väldigt långt till Australien och tidsskillnaden är +6-8 timmar, beroende på vilken slutdestinationen är. Det bäddar för en riktigt jobbig resa. Att komma under 24 timmar från Sverige är i praktiken omöjligt.

Ett sätt att göra flygresan lite mer anständig och samtidigt uppleva något på vägen är att exempelvis flyga via Bangkok (eller någon annan metropol på vägen) och passa på att stanna en natt eller två.

Tänk också på var du angör Australien. Att resa till Perth i västra Australien går ett par timmar snabbare än att resa direkt till Sydney.

Detta leder oss till funderingen på vilka delar av Australien en förstagångsresenär ska försöka få med i sin resa.

För en julresa med familjen skulle jag rekommendera max tre stopp.

Perth en bra start 

Som de flesta stora städer i Australien ligger Perth vid kusten.

En bra rutt startar i Perth (www.experienceperth.com). Perth är i sig en trevlig stad som känns rätt ”europeisk”.

Det stora dragplåstret här är dock vindistrikten kring Margaret River knappt 30 mil längre söderut. Förutom lysande mat- och vinupplevelser bjuder området på väldigt vacker och, för Australien, grön natur. Relativt oexploaterade stränder, surfing, paddling, vandring och cykling står också på menyn.

Här finns också möjligheter att utforska stora kalkstensgrottor. Allra roligast tycker jag dock det är att sätta sig i bilen, söka upp de mindre vägarna och bara se var man hamnar. Man upphör aldrig att förvånas över vad man upptäcker och vilka spännande människor man stöter på!

Från Perth är det sedan dags att sätta sig på flyget igen för den fyra(!) timmar långa resan till Sydney. Det ger en uppfattning om hur stort landet är. En annan storleksuppfattning får man om man tittar närmare på landets största farm – den är större än Belgien!

Sydney en av de bästa storstäderna 

Operahuset, botaniska trädgården och hamnen ligger intill varandra i Sydney.

Sydney (www.sydney.com) är en självklarhet för varje förstaresenär till Australien. Landets största stad (huvudstad är Canberra) bjuder på allt man kan önska sig av en storstad och ligger dessutom otroligt vackert vid havet omgiven av världens största naturliga hamn.

Det är ingen slump att den här kosmopolitiska världsstaden ofta kommer väldigt högt upp när storstäderna jämförs med varandra på olika sätt.

Oavsett om du gillar kultur, party, mat, bad eller natur så kommer du att få ditt lystmäte i Sydney. Faktum är att många av de unga svenskar som åker till Australien ofta inte kommer längre än hit – och det är lätt att förstå dem.

Norrut mot Barriärrevet

Stora Barriärrevet är en självklarhet på mångas Australienlista.

Från Sydney är det dags att flytta på sig norrut efter kusten. Den som har gott om tid kan med fördel hyra en bil och köra norrut, men för de allra flesta kräver även den här förflyttningen flyg. Bra ställen att dimpa ner på är Brisbane (som också är en storstad) eller Mackaysom ligger ännu längre norrut.

Kring Brisbane finns såväl jättelika turistcentran, som till exempel staden Gold Coast, och mindre, mysiga och avslappnade surfsamhällen där flip-flops och shorts är standardklädsel för allt utom begravningar.

Mackaybjuder på ännu mer tropiskt klimat och Stora Barriärrevet. Här börjar det också bli dags att se upp för maneten the box jellyfish, som trots sitt harmlösa utseende är betydligt farligare än hajar och krokodiler.

Spännande platser i Australien

Att ge råd om var man ska bo och äta samt vad man ska se i jättelandet Australien får vi överlåta till de riktigt tjocka guideböckerna. Däremot ska vi tipsa om några fantasieggande platser. Några av dem är väldigt kända och andra så gott som okända.

Lake Hillier – den rosa sjön

Lake Hillier är lika rosa året om.

Lake Hillier (www.hillierlake.com) ligger på en ö i sydvästra Australien och har ungefär samma färg som ett rosa tugggummi. Varför sjön är rosa är det faktiskt ingen som kan svara definitivt på, men man gissar att det beror på kombinationen av hög salthalt samt alger och bakterier som gillar salt.

Lake Hillier är skyddad och de enda som får tillgång till den på nära håll är forskare. Som turist kan du däremot flyga över sjön med helikopter och det är faktiskt från den vinkeln som färgen är som allra mest påtaglig. På nära håll förlorar den lite av sin djuprosa ton.

Coober Pedy – underjordisk opalstad

Underjordisk hem i mysig 70-talsstil.

Coober Pedy (www.cooberpedy.com) i södra Australien är världens mest kända fyndighet av opaler. Redan 1916 flyttade de första opalgrävarna hit och ganska snart upptäckte man att det var tämligen odrägligt att bo i den fruktansvärda hettan. Istället började gruvarbetarna flytta in i övergivna gruvschakt och sedan började man också hugga ut speciella hus i klipporna under marken. Under jorden är temperaturen relativt jämn över året och inomhusklimatet därmed ganska bra.

Numera är strängt taget hela staden byggd under jord och här finns bland annat tre kyrkor, flera hotell, ett galleri och en bar.

För de som gillar att spela golf går det bra att göra det med självlysande bollar på natten – det gäller bara att se upp så man inte ramlar ner i gamla gruvschakt…

Thorsborne Trail – tuff strandpromenad

En av elva öde stränder man passerar under vandringsturen.

Gillar du naturen och att vandra ska du ta dig en titt på en led som kallas Thorsborne Trail (www.npsr.qld.gov.au). Den återfinns i Queensland i norra Australienoch går efter kusten på en ö som heter Hinchinbrook Island.

De flesta som går turen brukar ta fyra-fem dagarpå sig och eftersom man släpper iland max 40 personer per dagpå den 10×40 km stora ön blir det ingen trängsel. Ön är väldigt kuperad (högsta bergstoppen är över 1 100 meter) och övervuxen av regnskog så vandringsleden går efter kusten där det ligger fantastiska, helt folktomma, stränder med tillhörande korallrev där man kan dyka. Fåglar, sköldpaddor och delfiner är några andra höjdpunkter.

Utefter vandringsleden finns det tältplatser med toaletteroch möjligheter att fylla på vatten. Resten måste du bära med dig, både in och ut. Du ska också komma ihåg att det är en rätt tuff vandring med mycket stora klippor som ska forceras.

Birdsville Hotel – sista utposten

Birdsville Hotel ser likadant ut som när det byggdes för drygt 130 år sedan.

Birdsville Hotel (www.birdsvillehotel.com.au) är den sista utposten innan man kommer ut i Simpson Desert och det har stått här sedan 1884.

Hotellet med sina knappt 30 rum har blivit något av en symbol för det som i Australien kallas ”The Outback”, de delar av landet som bjuder på öken och stundtals obegripligt ogästvänligt klimat.

Det mesta som händer i Birdsville händer på någon av de tre pubar som ligger på hotellområdet. Här sammanstrålar stadens 300 invånare med slitna äventyrare av alla sorter och storögda turister.

Vill du se action i Birdsville ska du åka hit under hästkapplöpningarna en helg i början av september. Kapplöpningarna startade 1882 och var förmodligen en av orsakerna till att hotellet byggdes.

 SS Ayerfield – flytande skog i Sydney

Skogen har tagit över SS Ayerfield.

I Homebush Bay i Sydney finner man det märkliga skeppsvraket SS Ayerfield, som är ett av fyra gamla skepp som flyter i det som en gång var ett gammalt industriområde, men som numera är en trevlig förort.

Det 80 meter långa fraktfartyget SS Ayerfield byggdes redan 1911 och användes bland annat för att frakta förnödenheter under andra världskriget.

När skeppet inte behövdes längre övergavs det helt enkelt i Homebush Bay. Där togs det dock över av mangroveträd, som numera täcker skeppet helt och hållet och blivit en sorts konstgjord ö. Hur skeppet håller sig flytande är det ingen som riktigt begriper.

Pumphouse Point – hotell på Tasmanien

En lång, smal bro leder ut till pumphuset som blivit hotell.

Ett annat vattenanknutet tips handlar om det australiensiska hotellet Pumphouse Point (www.pumphousepoint.com.au) som ligger i en sjö mitt på ön Tasmanien söder om fastlandet.

Hotellet har ett hus på land, men det är självfallet i det gamla pumphuset 300 meter ut i sjön man ska bo om man ska åka ända hit.

Pumphuset byggdes på 1930-talet och var i drift ända tills 1995 då jag misstänker att man kom på effektivare sätt att pumpa upp vatten. Ute i pumphuset finns ett 10-tal jätteläckra rum som kostar från 320 australienska dollar per natt.

Gould´s – böcker i stora travar

En svensk bibliotekarie skulle få ett nervöst sammanbrott på Gould´s.

Gould´s Books (www.gouldsbooks.com)är en institution i Newtown i Sydney. Det är Australiens största butik för begagnade böcker, men att kalla det antikvariat skulle nog förolämpa de som driver sådana.

På Gould´s finns det böcker precis överallt – på hyllorna, på golvet, i trapporna samt på bord och stolar. Sorteringen är helt obefintlig och någon har sagt att en orkan skulle göra en bättre sortering.

Just den obefintliga sorteringen gör dock att den som har lite tid och kan sina böcker kan göra fynd i högarna. I Newtown finns förresten en hel del bra och billiga restauranger så det går fint att kombinera bokjakten med en utekväll.

Stora Barriärrevet – världens största rev

Plattform på Barriärrevet.

Det 2 300 kilometer långa Stora Barriärrevet, som ligger utanför norra Queensland, är en smula förvirrande.

Många tror att det är ett rev som de flesta andra, det vill säga att man kan dra på sig simfenorna och simma ut till det och titta på fiskar och koraller. Så är det inte. Tvärtom krävs en rätt rejäl båtresa med en snabb båt för att komma ut till revet som ligger mitt ute i havet. Väl därute hamnar man oftast på en jättelik flotte. Här finns restauranger, vattenrutschbanor och snitslade undervattensstigar. Inte världen vildmarksupplevelse, men ändå rätt kul.

Vill du vara lite mer för dig själv och se ostörda delar av revet går det att charta en mindre båt och ge sig ut.

Fraser Island– världens största sandö

Chauffören på den terränggående bussen kollar att ingen dingo smitit ombord på bussen.

Fraser Island (www.fraserisland.net) är världens största sandö och ligger utanför Australiens östkust.

Mest minnesvärd är den fantastiska kristallklara sötvattensjön McKenzie som ligger mitt på ön. Vattnet är så rent att de flesta organismer som brukar leva i sötvatten inte överlever i den.

Öns havsstränder och formationerna kring dem är också häpnadsväckande. Kring helgerna är det dock fullproppat med folk och deras bilar. Om du inte har egen terränggående bil är du hänvisad till bussar där förarna/guiderna är besatta av säkerheten i bussen samt risken för att man ska bli uppäten av en dingo.

Själv tror jag den största risken på Fraser Island är att bli påkörd av en öldrickande semesterfirare som kör för fort på stranden. Trots det är det en upplevelse du inte ska missa om du är i närheten.

Mount Wingen – 6 000-årig kolbrasa

Den fosfatluktande röken är det enda man ser av världens äldsta kolbrasa.

Drygt 20 mil norr om Sydney ligger Mount Wingen och 20-30 meter under markytan kan man hitta världens äldsta grill. Att kolådror antänds och brinner under marken är inte särskilt unikt, det sker på tusentals ställen varje år, för det mesta släcks de dock eller dör ut naturligt ganska snabbt.

Men brasan under Mount Wingen har brunnit i ungefär 6 000 år och rör sig för tillfället med ungefär en meter per år. Totalt har den nu avverkat 6,5 kilometer.

Hur den tändes en gång i tiden är det ingen som har en aning om, men skogsbrand och blixtnedslag är de vanligaste teorierna.

 Crocosaurs Cove – simma med krokodiler

Saltvattenskrokodilen Choppa vill gärna komma in på andra sidan glasväggen.

Crocosaurus Cove (www.crocosauruscove.com) i Darwin bjuder på upplevelser med reptiler och fiskar av olika slag. Den mest hårresande övningen är dock att kliva ner i det som mycket talande kallas ”Cage of Death”. Det är en glasbur som hör hemma i dammen hos den drygt fem meter långa saltvattenkrokodilen Choppa, som sällan är på särskilt bra humör.

I botten av buren matar man mat ut kött till Choppa, som aldrig är nöjd med vad han får, utan ständigt försöker komma åt det färska kött i form av turister som återfinns med bultande hjärta på andra sidan glasväggen.

Med tanke på att Choppa väger ungefär ett ton och gärna lägger sin vikt bakom attackerna mot buren känns de fyra centimeter tjocka glasväggarna inte alltid så förtroendeingivande, särskilt inte när man ser reporna från hans tänder i glaset.

Sydney Opera House– täckt med svenskt kakel

Höganäskaklet på operan putsas med jämna mellanrum.

Operahuset (www.sydneyoperahouse.com) i Sydney är är ett ställe där det är rätt lätt att bli imponerad av vad arkitekten åstadkommit. Sen är det förstås en pikant detalj att svenska Höganäs tillverkat den dryga miljon vita klinkerplattor som täcker huset. Det måste ha varit en rätt kul beställning att få!

Det är mäktigt att bara promenera runt operahuset, men det finns också guidade turer inne i huset. Är du riktigt operaintresserad ska du förstås se till att få biljetter till en föreställning, det är dock en bra idé att fixa det hemifrån i god tid.

Rusty Miller Surf – en av världens bästa surfskolor

Rusty Miller är still going strong.

I Byron Bay, cirka 10 mil söder om Brisbane och en av de östligaste punkterna i Australien, finner man Rusty Miller Surf (www.rustymillersurf.com),som anses vara en av världens bästa surfskolor. Rusty själv måste vara i 70-årsåldern nu, men är fortfarande aktiv tillsammans med sin dotter Taylor.

Rusty är född i Kalifornien och har surfat runt i världen sedan 60-talet samt förekommit både på legendariska surfbilder och i kultförklarade filmer. Till Australien kom han när han och den amerikanska regeringen inte hade riktigt samma uppfattning om det kloka i att bedriva Vietnamkriget.

Rusty lär inte bara ut surfteknik, utan för också vidare sina tankar om surfing som en konstform och försöker förklara The Aloha Spirit för sina elever.

Perth – paradis för cyklister

Många av cykelvägarna i Perth är väldigt vackra.

I trevliga Perth (www.experienceperth.com) på Australiens västkust finns det över 700 km cykelbanor och cykelvägar. Det är däremot ganska ont om backar. Det är en bra kombination för den som gillar att rulla av egen kraft.

Staden Perth har som princip att alltid bygga gång- och cykelvägar när man bygger nya vägar, något man skulle önska att andra städer (ingen nämnd och ingen glömd…) skulle ta efter. Därför har användningen av cyklar ökat explosionsartat i Perth. En annan bidragande orsak till detta är att man kan ta med sig sin cykel på lokaltågen utom i rusningstrafik.

Är du en inbiten cyklist kan du förresten ta en titt på Munda Biddi Trail (www.mundabiddi.org.au) som är en runt 1000 km lång cykeltur som börjar i Mundaring, strax öster om Perth, och slutar i Albany på sydkusten.

Ned Kelly – skottsäker bandit

Inte ens den här rejäla rustningen kunde rädda Ned Kelly.

Ned Kelly är förmodligen Australiens mest berömda brottsling. Trots att han var bara 25 år när han hängdes lyckades han bli legendarisk under sin livstid. Hans sista ord i livet var för övrigt ”Sånt är livet”. Om Stickan Andersson var inspirerad av Kelly när han skrev den legendariska låttexten till Anita Lindblom ska jag dock låta vara osagt…

Ned Kelly var född i en kriminell familj och tog över som familjeöverhuvud när fadern dog efter ett av många fängelsestraff. När Ned var 14 år hamnade han själv i fängelse för första gången och när han kom ut genomförde han, en av hans bröder och ett par kumpaner mängder av bankrån, under ett av dem dödades två poliser och Neds öde var därmed beseglat.

När rättvisan kom ikapp honom försökte han skjuta sig fri iförd en skottsäker rustning, som var tillverkad av gamla plogblad. Rustningen, med skottskador och allt, kan numera ses på Dome Galleries på State Library of Victoria (www.slv.vic.gov.au) i Melbourne.

Print Friendly, PDF & Email