Hamburg, Tyskland – en härlig blandning av allt

Man kan inte åka särskilt långa sträckor utan att stöta på vatten i hamnstaden Hamburg. Här den konstgjorda sjön Alster som ligger mitt i stan.

Man kan inte åka särskilt långa sträckor utan att stöta på vatten i hamnstaden Hamburg. Här den konstgjorda sjön Alster som ligger mitt i stan.

Hamburg är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, konservativt och radikalt, tyskt och internationellt. Kort sagt är det en perfekt stad att spendera en långhelg i.

Väldigt många (särskilt de som inte varit där) förknippar Hamburg med nöjeskvarteren kring Reeperbahn, men faktum är att det finns otroligt mycket att uppleva och att det hänt en hel del i staden de senaste åren.

I dragkampen mellan Hamburg och Berlin börjar nu repet, som sedan den tyska återföreningen bara dragits i riktning mot Berlin, bromsas upp. Jag skulle utan att tveka säga att Hamburg i dag är en riktigt cool stad där man kan spendera mycket tid utan att tröttna.

Kanalerna och de gamla magasinen vid Elbe är en del av nya Hafencity.

Kanalerna och de gamla magasinen vid Elbe är en del av nya Hafencity.

En av anledningarna är jätteprojektet Hafencity (www.hafencity.com) där man exploaterar 150 hektar industrimark som ligger på öar i floden. Det är bokstavligen mitt i stan och här byggs det så det knakar. Det blir bostäder av alla sorter, kontor, hotell, restauranger, universitet, konserthall och mycket annat. Västra delen börjar bli rätt klar och någon gång runt 2025 räknar man med att allt ska vara på plats.

 

Att ta sig till Hamburg

Märkligt nog är det bara SAS (www.sas.se) aamt Germanwings (www.germanwings.com) som flyger direkt till Hamburg och då endast från Stockholm. Det går dock rätt snabbt att ta sig via Köpenhamn med andra flygbolag, som till exempel Lufthansa (www.lufthansa.com).

Från flygplatsen i Hamburg (www.ham.airport.de) tar nästan alla S-bahn in till centralstationen Hauptbahnhof. Tågen går var 10:e minut och resan tar 25 minuter.

 Transfer och ta sig runt i Hamburg

Lånecyklarna är gratis den första halvtimmen.

Lånecyklarna är gratis den första halvtimmen.

Att ta sig runt i Hamburg är tämligen enkelt. Här finns såväl U-bahn (tunnelbana) (www.hvv.de) som S-bahn (snabbtåg ovan jord) och massor av busslinjer. Ovanpå detta finns också ett antal färjelinjer (www.hadag.de) i hamnen och på Elbe. På alla dessa kan du åka om du köper ett Hamburg Card. Förutom transporterna får man också rabatter på ett antal sevärdheter. Kortet går att köpa för 1, 3 eller 5 dagar för 9:50, 22:90 respektive 38:50 euro. Upp till tre barn upp till 14 år får resa på en vuxens kort. Är man flera vuxna som åker tillsammans finns ett gruppkort som gäller för 5 personer. Redan när man är två lönar sig gruppkortet eftersom det kostar knappt dubbelt så mycket som det individuella kortet.

Hamburg är också en perfekt cykelstad och som alla större städer med självaktning håller man sig numera med ett lånecykelsystem som heter StadtRAD Hamburg (www.stadtrad.hamburg.de). Det finns 80 cykelstationer runt om i stan och de första 30 minuterna är dessutom gratis.

 Att bo i Hamburg

Alt Nuremberg. Trevligt bakom centralstationen.

Alt Nürnberg. Trevligt bakom centralstationen.

Kring centralstationen, dit tåget från flygplatsen går, finns det en rad hotell i olika prisklasser. Jag gillar det lilla hotellet Alt Nürnberg (www.hotelaltnuernberg.de). Rummen är små, men fräscha, och personalen jättetrevlig. Att jag under en vistelse parkerade min cykel i receptionen tyckte de var helt självklart. Ett dubbelrum med rejäl frukost kostar runt 95 euro.

Är du på jakt efter något som är hippt, ungdomligt och relativt billigt skulle jag vilja föreslå Superbude (www.superbude.com). Det har ett hostel i St. Pauli och ett i St. George. Självfallet WiFi och iMac-datorer i lobbyn. Häftigt designade rum och frukostbuffé för 8 euro (gratis för de under 13 år). Dubbelrum från 60 euro, fyrbäddsrum från 95 euro och sex bäddar kostar från 146 euro per natt.

Hyr hela Quartier för en billig peng.

Hyr hela Quartier för en billig peng.

Inte lika hippt, men väldigt mysigt är Quartier (www.quartier-im-quartier.de). Det här minimala hotellet har bara tre rum och de som bor där delar på ett kök, ett vardagsrum, två badrum och en liten terrass. Det minsta sovrummet kostar 65 euro för två personer och de två andra rummen 75 euro. Med andra ord kan en lite större grupp eller familj hyra hela hotellet för vad ett rum kostar på ett lite exklusivare hotell.

25hours Hotel (www.25hours-hotels.com), är ett jätteläckert hotell som ligger i det nya hamnområdet. Det är coolt inrett i marintema, har mycket trevlig personal och dessutom en mysig restaurang som heter Heimat. Man påstår att det billigaste enkelrummet kostar från 105 euro per natt utan frukost, men när jag kikat på olika exempel kostar det betydligt mer.

Bo på ett gammalt fraktfartyg.

Bo på ett gammalt fraktfartyg.

Vill du vara ännu närmare vattnet kan du välja att bo på det femtio år gamla lastfartyget Cap San Diego (www.capsandiego.de) som ligger på Elbe. Det är ett fullt fungerande museiskepp som gör dagsturer under sommaren. Dessutom har man 8 hytter som man hyr ut för övernattning. En dubbelhytt kostar mellan 99 och 109 euro per natt utan frukost, men med gratis wifi. Det går också att hyra kaptenshytten med två rum, men där är det bara en säng.

Att äta i Hamburg

Oberhafenkantine är  en krog med lutning.

Oberhafenkantine är en krog med lutning.

Oberhafenkantine (www.oberhafenkantine-hamburg.de) ligger i hamnområdet. Det var från början en kantin för hamnjobbarna och en av få som blev kvar när stuvarna försvann. Trångt och trevligt och sommartid uteservering med stor grill och bord precis invid vattnet. Oberhafenkantine är lite extra spännande eftersom hela huset lutar rätt rejält. 5,9 grader mätte jag med vattpasset iLevel som jag har som app i min iPhone.

Undangömd bistro för härlig fisklunch.

Undangömd bistro för härlig fisklunch.

Invid vattnet ligger också Frische Paradies (www.frischeparadies.com) som är en stor delikatessaffär med tonvikt på havets läckerheter och vin. Längst in i lokalen har de en pytteliten bistro där de serverar fantastisk lunch till väldigt sansade priser. Senast åt jag en perfekt stekt hel rödspätta med en stor sallad och en bit citrontårta som efterrätt. Med 25 centiliter mycket bra rosévin gick allt på 18 euro.

Restaurang Freudenhaus (www.stpauli-freudenhaus.de) är en typisk gammaldags teaterrestaurang i St. Pauli. Inte någon sensationell mat, men gott, prisvärt och väldigt trevlig service.

Håll dig till fisken på vattenverket.

Håll dig till fisken på vattenverket.

Restaurangen Wasserwerk (www.restaurant-wasserwerk-wilhelmsburg.de). Som framgår av namnet ligger den i ett gammalt vattenverket och det ligger i sin tur i den härliga parken Inselpark i Wilhelmsburg. Här kan du med fördel hålla dig till vattentemat och välja bland deras fiskrätter. Missa inte ålsoppan om den finns på menyn.

Bistro Tati (www.bistro-tati.de) serverar väldigt goda crepes och galettes (bretagnesk motsvarighet till crepes, fast större och gjorda på bovete). En rejäl galette med getost, syltade rödbetor och sallad är en mycket delikat och lagom mättande lunch.

Bara lokala råvaror på Lokal1.

Bara lokala råvaror på Lokal1.

Lokal1 (www.lokal1.com) drivs av Robert Wullkopf och Hagen Schäfer och de jobbar så långt det bara är möjligt med lokala råvaror. Menyn innehåller få, men mycket vällagade, rätter och man väljer från 2 till 6 rätter. När jag var där senast började priset på 28 euro och slutade på 65 om man tog alla rätterna. Att få ett litet glas vin till varje rätt är förvånansvärt billigt. För sex olika glas till den fulla menyn var merkostnaden inte mer än 13 euro!

Att göra i Hamburg

Hamburgs rådhus är säte för delstatsregeringen och obligatoriskt på de flesta rundturer.

Hamburgs rådhus är säte för delstatsregeringen och obligatoriskt på de flesta rundturer.

Om det är första gången du är i Hamburg kan det vara vettigt att hänga med på någon form av sightseeing för att få en hum om hur staden ser ut. Det finns mängder av alternativ för detta. Det enklaste är att göra den guidade busstur som ingår om du köpt ett Hamburg Card.

Det finns också ett stort antal möjligheter att se Hamburg från vattnet. Den vackra konstgjorda sjön Alster ligger mitt i stan och här kör Alsterschippern (www.alstertouristik.de) en rad olika turer.

Vill du istället se staden från floden Elbe ska du bege dig till Landungsbrücke där det finns flera turbåtsföretag. Rainer Abicht (www.abicht.de) tar 18 euro för en timmes rundtur. Vill du ha turen på engelska har de en sådan per dag – klockan 12.00. Ett annat företag som gör samma sorts rundturer i hamnen är Glischter (www.glitscher-hamburg.de).

På Landungsbrücke finns också ett antal museala skepp. Det handlar om segelskeppet Rickmer Rickmers (www.rickmer-rickmers.de), handelsfartyget Cap San Diego (www.capsandiego.de) och spion-u-båten U 434 (www.u-434.de).

Vill du göra en annorlunda sightseeing kan du vända dig till Hotrod Citytour (www.hotrod-citytour.de) som gör turerna i gocartstora bilar med hotrodkaross. 2 timmars färd kostar 99 euro.

Stefanie Hempel kan allt om Beatles tid i Hamburg och gör dessutom lysande Beatlestolkningar.

Stefanie Hempel kan allt om Beatles tid i Hamburg och gör dessutom lysande Beatlestolkningar.

En höjdpunkt i Hamburg är också en vandring i Beatles fotspår med singer/songerwritern Stefanie Hempel (www.hempelmusik.de). 25 euro kostar en 2,5 timmar lång vandring. De flesta har väl en hum om att Beatles tillbringade mycket tid i Hamburg innan de slog igenom, men inte så många känner till att Hamburg är den stad som Beatles gjort flest konserter i. De hade en bra bit över 300 spelningar här och de flesta var 5-6 timmar långa! Stefanie kan allt om gruppens härjningar i Hamburg. Hon guidar runt till alla kultplatserna och här och där plockar hon fram sin ukulele och spelar Beatleslåtar som har en anknytning till just den platsen. Hon gör det dessutom väldigt bra och med otrolig energi. En riktig 5-poängare! 

Gamla skepp i modern omgivning. På sommaren gör fartygen utflykter.

Gamla skepp i modern omgivning. På sommaren gör fartygen utflykter.

Vill du göra en längre utflykt under sommaren skulle jag föreslå att du tar dig till det nyrenoverade hamnområdet igen och letar reda på Hamburgs Marinstiftelse – Stiftung Hamburg Maritim (www.hamburgmaritim.de). Stiftelsen vårdar med frivilliga insatser ett antal mindre skepp (och ett större) från olika tidsåldrar. Med jämna mellanrum ger man sig också ut på utflykter med båtarna där alla är välkomna för en i mina ögon rätt sansad peng. Ska du till Hamburg och gillar gamla båtar ska du definitivt kolla in föreningens seglingsschema och boka i god tid.

Modell i modell större.

Modell i modell större.

I hamnområdet ligger även marinmuseet International Maritimes Museum Hamburg (www.internationales-maritimes-museum.de). Det är nio våningar med 40 000 föremål med marin anknytning. Det mest häpnadsväckande är att mer än 80 % av objekten kommer från en enda man – Peter Tamm. Han fick sin första modellbåt när han var 6 år gammal och har samlat sedan dess, bland annat så kallade benfartyg (bone ships). De byggdes av franska krigsfångar som satt i flytande engelska fängelser efter Napoleonkrigen. För att få tiden att gå började en del fångar bygga modellfartyg av djurbenen som blev över från deras magra matransoner. Repen i riggen gjordes av fångarnas eget hår. Båtarna är fantastiska och är nu otroligt åtråvärda samlarobjekt.

Det är svårt att tro att denna bild är tagen vid sjutiden på söndag morgon.

Det är svårt att tro att denna bild är tagen vid sjutiden på söndag morgon.

Du får inte heller missa marknaden Fischmarkt (www.hamburg.de), som har öppet varje söndag året runt för dig som är hyggligt morgonpigg eller har sena nattvanor. På sommaren öppnar marknaden redan 05.00 och på vintrarna 07.00. Från början var det en renodlad fiskmarknad, men numera är det inte särskilt många stånd med fisk utan här finns också en hel del frukt och grönt och annan mat samt en del vanligt krimskrams. I den stora hallen som tidigare var fiskhall finns nu restauranger och här kör man också livemusik från två scener. Har du inte fått nog av dans under natten kan du till och med ta en svängom. För att använda en något sliten klyscha är det festligt, folkligt och fullsatt! Halv tio på förmiddagen är allt över och renhållningsarbetarna tar vid.

Skateboardrinken i Inselpark.

Skateboardrinken i Inselpark.

Det finns många parker i Hamburg och en fantastisk sådan hittar man i en del av Hamburg som heter Wilhelmsburg. Det är en stor ö i Elbe som drabbades hårt av de enorma översvämningarna 1962. Det var redan innan översvämningen en fattig del av Hamburg och i samband med översvämningen flyttade massor av människor därifrån. Wilhelmsburg har aldrig riktigt hämtat sig. Nu har man gjort en jättesatsning på ön med nya skolor, sanering av gamla bostäder, nya bostäder i modern arkitektur och den 100 hektar stora parken Inselpark (www.igs-hamburg.de) med massor av aktiviteter. Det är lätt att ta sig hit med S-bahn.

Motorveteraner i Stadtpark.

Motorveteraner i Stadtpark.

En annan härlig park är Stadtpark (www.hamburgerstadtpark.de) som i år fyller 100 år. Här finns bland annat ett gammalt planetarium, en trave restauranger, ett populärt bad och en modellbåtsdamm där entusiasterna samlas med de mest häpnadsväckande modellbåtar. I början av september körs varje år också Stadtpark Revival (www.motorevival.de) med start i parken. Det är en 1,7 km lång tävling för 100-tals bilar och motorcyklar, där de nyaste tillverkades 1984. Mycket att kika på för den som är motorintresserad.

 Shopping i Hamburg

Här håller diversehandeln Manufactum till.

Här håller diversehandeln Manufactum till.

Manufactum (www.manufactum.de) är min favoritaffär alla kategorier. Affärsidén är mycket udda, det är en sorts högkvalitativ diversehandel med allt mellan himmel och jord. I Hamburg ligger butiken i en fantastisk byggnad som går under namnet Chile Haus (www.chilehaus.de). Huset byggdes i början av 20-talet av en tysk redare som skapat sin förmögenhet på att handla med salpeter med Chile – därav husets namn. Att arkitekten Fritz Höger kallas tegelstensexpressionist är inte svårt att förstå när man ser huset.

Möbler med sitt ursprung på industrier eller byggda av material från industrier är heta i inredningsbranchen. Det har man tagit fasta på PLY (www.ply.de) där man säljer industrimöbler blandat med klassiska designmöbler från första halvan av 1900-talet.

Spännande inredning hittar du på Stilwerk.

Spännande inredning hittar du på Stilwerk.

Modernare design och då främst inredning hittar man på Stilwerk (www.stilwerk.de/hamburg) där en rad mindre, spännande, designföretag samarbetar och har butiker. Stilwerk har också regelbundet kulturevenemang av olika slag. Kolla deras hemsida.

Maison Suneve (www.maison-suneve.com) håller den unga designern Katharina Czemper till. Det mesta av kläderna som finns i butiken syr hon själv längst in i lokalen.

 

Användbara länkar

Allmänt om Tyskland/Hamburg

Att ta sig till Hamburg

Transfer och ta sig runt i Hamburg

Att bo i Hamburg

Att äta i Hamburg

Att göra i Hamburg

Shopping i Hamburg

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *