Skidåkningspärlor

Min favoritskidort

Jag frågade några av min skidåkande vänner vilken skidort i världen som är deras favoritort. Här är deras personliga favoriter spridda i Alperna, USA och Kanada.

 

Micke Tollin (här på helikopterskidåkning i Kanada) åker ständigt tillbaka till Dolomiterna.

Skidåkare: Micke Tollin, VD för Interski AB (www.interski.se) som bland annat importerar Headskidor, Åre, Sverige.

Favoritort: Selva Gardena/Wolkenstein (www.valgardena.it), Dolomiterna, Italien.

Jag har helt fastnat för Dolomiterna och Selva Gardena/Wolkenstein på drygt 1 500 meters höjd. Skidåkningen är super och liftkortet ger tillgång till 1200 km skidåkning!

Huvuddelen av skidåkningen utgår från klassiska Sella Ronda (som tar en hel dag att ta sig runt, starta inte senare än klockan 10.00) eller utstickare från den trippen.

Du kan passa på att äta lunch på Rifugio Fodom (www.rifugiofodom.it) uppe i Arabba – kanon!

På Sciona görs mycket av maten över öppen eld.

Tar du bussen upp till passet mot Cortina Lagazuoi finns en liten kabinbana som tar dig upp, sedan åker du den så kallade Hidden Valley. Den bjuder på lång fin åkning och det är otroligt vackert. Lunch äter du på Rifugio Scotoni i Badia på nästan 2 000 meters höjd – en av världens tio bästa backrestauranger!

Bor gör jag helst på Hotel Tyrol (www.tyrolhotel.it).

 

Ulrik Elgs favoritort är Alta.

Skidåkare: Ulrik Elg, 46 år, ansvarig för affärscontrolling på Vasakronan, Stockholm, Sverige.

Favoritort: Alta, Utah, USA (www.alta.com).

Mitt val faller på Alta i Utah, USA. Motivering är enkel.  Det är SNÖN som gör Alta och Utah unikt, kvaliteten och mängden är ofta något alldeles extra. Jag var på plats och upplevde ett snöfall  av fantastisk pudersnö i månadsskiftet januari/februari 2011.  Det kom 18 inches fjäderlätt snö under 36 timmar.

En annan sak som gör Alta olik många andra orter är att det egentligen inte är någon ort, det är ett fåtal hotell och några hus långt upp i en dalgång i bergen, vilket gör att det mesta kretsar kring skidåkningen. Detta gör att samvaron med alla hängivna skidåkare blir väldigt avslappnad. Man träffar nya människor och får höra många bra historier. Som de visdomsord som plockades upp av en pensionerad 68-årig amerikansk advokat; ”I lived in Haight-Ashbury in 66-67, so I can tell you this; there is nothing more addictive than heliskiing”. Att snowboards dessutom är förbjudna i Alta gör inte saken sämre!

De gånger jag varit Alta har jag bott på Goldminers Daughter Lodge (www.goldminersdaughterlodge.com). Inte speciellt lyxigt, utan ett rustikt och väldigt avslappnat hotell med bra känsla, väldigt trevlig personal och mycket bra mat. Ligger precis vid en av liftarna så man kommer igång snabbt på morgonen och kan köra till sent på eftermiddagarna och slippa transporter.

 

Heather Thompson väljer helst Panorama.

Skidåkare: Heather Thompson, 27 år, läkare, Calgary, Kanada.

Favoritskidort: Panorama, British Colombia, Kanada (www.panoramaresort.com).

Jag gillar Panorama, delvis av nostalgiska skäl eftersom det var hit vi alltid åkte när jag växte upp. Men här finns faktiskt fantastisk terräng och något för alla åkare oavsett nivå. Byn är i mina ögon underbar och dessutom bilfri. En favorit är också de varma utomhusbassängerna som är öppna året om. Ett perfekt ställe att mjuka upp stela muskler efter en lång dag i pisterna – eller vid sidan av dem.

En osäkerhetsfaktor är att byn ligger på den varmare sidan av Klippiga Bergen och det gör att snötillgången inte är 100 % säker. När det är bra snö är dock åkningen fantastisk!

 

Jonas Fogde väljer Andermatt för åkningen och maten.

Skidåkare: Jonas Fogde, 42 år, Kommunikatör, Stockholm.

Favoritskidort: Andermatt, Schweiz (www.andermatt.ch)

Andermatt är en liten schweizisk by som hukar vid berget Gemstock, bara två timmar från Zurich. Byn erbjuder obegränsad offpist, men också fina pister,
fantastik husman (Rösti en personlig favorit) på genuina restauranger och rimliga priser med schweiziska mått mätt. Om du tröttnar kan du enkelt hoppa på tåget (som går genom pisten!) till andra ställen i närheten.

Andermatt har det jag söker i behändig skala. Favvorestaurangen är Gasthaus Zum Sternen (www.gasthaussternen.com) mitt i byn. Enkel men vällagad schweizisk husman. Jag har alltid bott på Hotell Aurora (www.aurora-andermatt.ch), 200 meter från kabinbanan och enkelt men fräscht. Om man vill ha lite pampigare tycker jag man ska bo på Drei Könige und Post (www.3koenige.ch), som är ett tjusigt hotell i ett gammalt stenhus.

 

Per Nordström trivs både på skidor och på sjön.

Skidåkare: Per Nordström, 51 år, Företagare (www.teamnordstrom.com), Sarasota, Florida, USA.

Favoritort: Serre Chevalier, Frankrike (www.serrechevalier.com).

Hustrun och jag jag bodde i Grenoble i 6 månader. Det är i och för sig 27 år sen – våren 1984, men skidåkningen har inte blivit sämre. Vi brukade åka skidor efter morgonlektionerna på l’Universite de Grenoble (www.grenoble-univ.fr) där vi pluggade.

Det var då vi upptäckte Serre Chevalier. Det är i mitt tycke den bästa och mysigaste skidåkningen i Alperna! Det ligger förhållandevis långt söder ut, de får mycket snö och lössnöåkningen kan vara fantastisk. Trädgränsen kommer lite högre upp här, vilket gör att en hel del av skidåkningen sker i gles skogsterräng. Skönt med lite konturer om sikten är dålig.

kogen i Serre Chevalier underlättar åkning när vädret inte är på topphumör.

Området är jättestort, men kanske lite okänt för de flesta svenskar. Serre Chevalier ligger drygt två timmars bilresa från Grenoble.

Passa också på att besöka Europas högst belägna stad Briancon (www.ot-briancon.fr) (1326 m ö h) som ligger en liten bit söder om Serre Chevalier. Många mysiga restauranger, en ringmur från 1600-talet som skyddade invånarna från de krigiska Österrikarna, och många, trånga, mysiga gränder.

 

Peter Herbert (på bilden representerad av sonen Joe) gillar pudret i Feuz Bowl i Kicking Horse.

Skidåkare: Peter Herbert, 55 år, fastighetsrenoverare, Siena, Italien.

Favoritort: Kicking Horse, Golden, British Colombia, Kanada (www.kickinghorseresort.com).

Vi köpte en skidlägenhet i Kicking Horse för den mycket utmanande skidåkningen, för att de har den högsta verkliga fallhöjden i Nordamerika (jag räknar inte de orter där
de sista 500 metrarna bara är åkbara 2 dagar om året), för dess tillväxtpotential och för naturen mellan 4 nationalparker. Här finns det puder, rännor, massor av naturliga hopp och givetvis heliskiing. Tröttnar du på skidåkningen kan du kika på björnarna i grizzlyreservatet. Såna hittar du garanterat inte i Schweiz.

Vid slutet av gondolen på den näst högsta toppen finner du restaurangen Eagle Eye som bjuder på den bästa bergsmat du kan hitta i Nordamerika.

Inredningen i lägenheterna i Palliser Lodge är mer skandinavisk än amerikansk.

I Golden (10 minuter från backarna), finns en fantastisk restaurang som heter Cedar House (www.cedarhousechalets.com). De kommer till och med upp för backen för att plocka upp dig och skjutsar dig sedan hem!

Bor du som vi i en lägenhet på Palliser Lodge (www.palliserlodgeresort.com) har du samma bekvämligheter som hemma plus en badtunna. Att det är väldigt lugnt på kvällen är ju bara en fördel om du inte har nöjessugna ungdomar med dig.

En timme österut hittar du Lake Louise (www.skilouise.com) och en och en halv timme västerut ligger storsatsande Revelstoke (www.revelstokemountainresort.com) om du vill variera åkningen lite. Däremellan finns inget annat än nationalpark.

 

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar till Skidåkningspärlor

  1. Harry Bouveng skriver:

    Drei Könige und Post i Andermatt kan möjligen se lite småpampigt ut, men rummen är inte mycket att skryta med, utan håller ung. Samma standard som övriga hotel i Andermatt (jag har bott på de flesta). Den som vill bo lite bättre får vänta till 2013 då Chedi öppnar. Det hotellet blir 5 stjärnor +.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *