Belfast, Nordirland – Världens farligaste stad blev vänligt turistmål

Många förknippar fortfarande Nordirlands största stad Belfast med blodiga konflikter mellan katoliker och protestanter. Idag är det dock en synnerligen fredlig stad (även om man just nu bråkar om hur flaggan ska hissas på Stadshuset…).

Stadshuset i Belfast byggdes för lite drygt 100 år sedan då Belfast var en av världens rikaste industristäder. Just nu bråkar man om hur mycket den brittiska flaggan ska hänga på huset.

Stadshuset i Belfast byggdes för lite drygt 100 år sedan då Belfast var en av världens rikaste industristäder.

Bortser man från de monument som finns överallt och är relaterade till den blodiga historien är det obegripligt att det här var en stad som jämte Beirut var den farligaste staden på jorden  (3 600 människor dödades från det att konflikten tog riktig fart i början av 70-talet tills fredsavtalet skrevs 1998)!

Idag är det en munter och öppen stad där det festas friskt. Det tar inte lång tid innan du blir inbegripen i gemenskapen på puben. Lägg till massor av spännande sevärdheter och ett rikt kulturliv så inser du snabbt att det här är ett lysande mål för en kortare resa.

Att ta sig dit:

Belfast har två flygplatser (en av dem döpt efter fotbollslegenden George Best), men det finns inga direktflighter från Sverige. Det snabbaste (och billigaste) sättet att ta sig dit är faktiskt att flyga till Dublin. Direktflyg från Sverige har Aer Lingus (www.aerlingus.com), SAS (www.sas.se) och Ryan Air (www.ryanair.com).

Vissa av flygbussarna har gratis wifi ombord och det fungerar alldeles utmärkt.

Vissa av flygbussarna har gratis wifi ombord och det fungerar alldeles utmärkt.

När du landat på flygplatsen är det bara att gå rakt ut genom huvudingången, över parkeringen och till vänster till zon 10 och plats 1. Därifrån går flygbussarna till Belfast i en tämligen strid ström. En enkelbiljett kostar runt 140 kronor. Tänk på att du helst ska ha euro när du kliver på i Dublin och att man inte tar kort på många flygbussar. Resan tar runt 2 timmar, beroende på hur många ställen bussen stannar på.

Att ta sig runt:

Till att börja med skulle jag vilja marknadsföra apostlahästarna som färdmedel. Belfast centrum är inte så stort och man lär sig därför snabbt hur allt hänger ihop. Att nordirländarna är otroligt hjälpsamma gör också promenerandet väldigt enkelt. Vecklar du upp kartan dröjer det inte många sekunder innan någon är framme och frågar om du behöver hjälp.

Det är smidigt att cykla i Belfast eftersom det är rätt platt i stan.

Det är smidigt att cykla i Belfast eftersom det är rätt platt i stan.

Cykel är också en möjlighet. Att hyra en cykel kostar 15-20 pund per dag inklusive hjälm och priset sjunker snabbt om du hyr fler dagar. Man jobbar också på att skapa ett system för kommunala hyrcyklar där man kan hämta och lämna på en massa olika ställen i stan.

När du tröttnat på svullna fötter och cykling i motvind kan du kasta blickarna på Metro, som inte är en tunnelbana trots att namnet antyder det, utan Belfast väl utbyggda bussnät (www.translink.co.uk). Som alla större städer håller Belfast sig med turistkort. Här heter de Belfast Visitor Pass. Ett endagspass kostar 6,5 pund och ett tredagars 14 pund för vuxna. För barnen är det lite drygt halva priset. Förutom fria resor på bussar och tåg har du mycket rabatter på muséer, utflykter, restauranger och affärer.

Slutligen finns det gott om taxibilar med förvånande humana priser. Kom bara ihåg att titta efter en taxameter och se till att den är påslagen.

Att bo:

Pianobaren på Hotel Europa är en legendarisk mötesplats.

Pianobaren på Hotel Europa är en legendarisk mötesplats.

Vill du känna historiens vingslag ska du ta in på legendariska Europa Hotel (www.hastingshotels.com) som var måltavla för ett antal bombdåd under den svåra tid som lite lättvindigt kallas för ”The Troubles”. Nu är militärerna, taggtråden och de skyddande barrikaderna bortplockade, men väggarna är fyllda med bilder från de knepigare tiderna. Europa Hotel är Bill Clintons favorithotell i Belfast och trots att det är lite kantstött här och där är det kul att bo på. Priserna varierar rätt rejält beroende på årstid och bokningsläget, men med lite tur att kan du få ett dubbelrum med frukost för lite drygt 100 pund, ingen dum affär med tanke på att frukosten lätt räcker fram till middagen för den som lastar in.

Slår du på stort och tar en svit på Malmaison Hotel kan du få biljardbord på rummet!

Slår du på stort och tar en svit på Malmaison Hotel kan du få biljardbord på rummet!

Mindre legendariskt, en smula dyrare, men betydligt trendigare är boutiquehotellet Malmaison Hotel (www.malmaison.com) . Med sina 62 rum (och två rock´n´roll-sviter!) är det mycket mindre och personligare.

På de brittiska öarna tycker jag dock i ärlighetens namn att B&B är ett rätt oöverträffat sätt att bo.

Ett sådant finner man bakom en rödmålad, men ändå diskret port, i ett viktoriansk hus mitt i centrum av Belfast på Windermere Guesthouse (www.windermereguesthouse.co.uk). Här kostar ett dubbelrum från 46 pund per natt inklusive kontinental frukost (vilket kan vara en fördel eftersom du då orkar med lunch också…).

På den här AGA-spisen lagas den prisbelönta frukosten på The Old Rectory.

På den här AGA-spisen lagas den prisbelönta frukosten på The Old Rectory.

Om du vill bo på en gammal prästgård kan du med fördel söka dig till The Old Rectory (www.anoldrectory.co.uk) som ligger en bit utanför centrum. Prästgården bjuder inte bara på mysigt boende i gammal miljö utan också en prisbelönt frukost som bygger på lokala (och ofta ekologiska) råvaror. Säger du till vid frukost går det också bra att få en enklare hemlagad middag. Ett dubbelrum kostar 84 pund.

Med utmärkt läge i närheten av universitetet Queens och med 20 minuters promenad till centrum finner du Avenue House (www.avenueguesthouse.com). Alice och Stephen Kelly har bara fyra rum, men därmed är också mottagandet mycket personligt. Rummen har storbilds-TV, DVD/CD-spelare och wifi. Vill du slippa dra med egen dator finns det en  dator med printer i det gemensamma vardagsrummet. Dubbelrum med full frukost kostar 70 pund natten.

Att äta:

I Belfast har man rätt tidiga vanor och därför är det ofta dags för middag redan vid sextiden (och redan då har somliga lyckats dra igång helgfestandet på allvar).

Ett kul matställe är pråmen The Barge (www.belfastbarge.com) i det nyrenoverade hamnområdet. På pråmen har man förutom mat självfallet även har en scen (alla i Belfast verkar ha en scen i någon form) där det spelas musik och teater.

Nicks har ett imponerande vinsortiment.

Nicks har ett imponerande vinsortiment.

Nick´s Warehouse (www.nickswarehouse.co.uk) ligger också i de gamla hamnkvarteren. Nick, som fortfarande står bakom disken, öppnade sin restaurang 1988. Då fanns det strängt taget ingenting här nere och duvorna var de enda som bodde i det hus Nick köpte och gjorde om till restaurang. På den tiden tyckte alla han var fullständigt galen, men nu är området superhett och pubar, restauranger samt nattklubbar trängs.

Ett rätt blygsamt, men trivsamt, ställe som är perfekt för lunch är Café Conor (www.cafeconor.com) i närheten av universitetet. Det heter så för att en av Nordirlands legendariska målare – William Conor – hade sin ateljé här innan man började servera mat och dryck. Litet, trevligt, mycket studenter och hygglig mat till bra priser.

Beatrice KennedyBeatrice Kennedy (www.beatricekennedy.co.uk) ligger också i närheten av universitetet. Här serverar de en utmärkt tvårätters middag för under 16 pund. Testa det härliga mörkröda, välhängda och rejält marmorerade kött (här är man inte rädda för fett!) som du kan se i slakteristånden på marknaden. Riktigt gott tillsammans med en tjock rösti och en rustik rödvinssås.

Att göra:

På museet finns en exakt kopia av den enorma trappan som var centrum på Titanic. Här kan den som vill dricka afternoon tea på helgerna.

På museet finns en exakt kopia av den enorma trappan som var centrum på Titanic. Här kan den som vill dricka afternoon tea på helgerna.

Under den här rubriken vore det väl nästan tjänstefel att inte starta med Belfast nyöppnade Titanicmuseum (www.titanicbelfast.com) som snabbt blivit stans största sevärdhet och som slagit alla tänkbara besökarprognoser under det första året. Det här är ett museum som bjuder på det allra bästa i modernt museietänk. Att det ligger i ett fantastiskt läckert hus och exakt på den plats där Titanic byggdes gör inte saken sämre. Populariteten gör det till en bra idé att gå hit på någon udda tid, annars är det stor risk att du får tillbringa mycket tid i kö.

Vid universitetet ligger Ulster Museum (www.nmni.com) , som är något så ovanligt som ett museum som spänner över massor av olika områden. Ganska uppfriskande dessa dagar när specialisering är slagordet. Här kan man börja med dinosaurier och mineraler, för att passera egyptiska mumier, vikingar och nutidshistorien och sedan ta sig upp till elefanter samt insekter och slutligen hamna bland konst i olika former. Det låter förvirrat, men är faktiskt väldigt bra gjort!

I ärlighetens namn känns den del av muralmålningarna en smula passé, men det är kul att försöka klura ut vad all symbolik i dem betyder.

I ärlighetens namn känns den del av muralmålningarna en smula passé, men det är kul att försöka klura ut vad all symbolik i dem betyder.

 Givetvis måste du också ta en titt på nutidshistorien. En bra start är de stora muralmålningar i de katolska stadsdelarna. Här finns också en rad monument som hedrar de som dog under The Troubles, som den mörka delen av Nordirlands nutidshistoria kallas på engelska.

På den katolska sidan handlar monumenten om katolska soldater eller civila som dött när de dödats av lojalistiska (protestantiska) mördarband och på andra sidan om protestantiska soldater/civila som dödats av republikanska (katolska) mördarband. Språkbruket och bildspråket är mer eller mindre identiskt på båda sidor. Det är bara religionerna och symbolerna som är utbytta. I ärlighetens namn är det rätt bisarrt.

Muren mellan stadsdelarna står fortfarande kvar.

Muren mellan stadsdelarna står fortfarande kvar.

Förutom alla monument och muralmålningar är den långa muren mellan de båda områdena en stark påminnelse om att det här var en krigszon för inte särskilt många år sedan. Muren står kvar – både som en påminnelse, men också för att ingen riktigt törs ta beslutet att riva den. När man frågar Belfastbor om de vill ha bort muren, säger de flesta ja, men när man frågar om de vill riva den omedelbart, säger majoriteten nej.

Funderar du på att åka till Belfast på senhösten ska du förresten sikta på månadsskiftet oktober-november. Då genomförs Festival at Queens (som är namnet på det största universitetet) (www.belfastfestival.com). Det är den näst största kulturfestivalen på de brittiska öarna (bara Edinburghs festival (www.edfringe.com) är större). Festival at Queens håller på i två veckor och bjuder bland annat på musik, dans, teater, film, kulturföreläsningar och litteraturläsningar med en häpnadsväckande klass på framträdandena.

Överhuvudtaget står kulturen högt i kurs i Belfast. Man har exempelvis tio teatrar. Rätt fantastiskt i en stad med 300 000 invånare!

Att shoppa:

Det finns, förutom alla vanliga stora varumärken, en hel del småaffärer med både attraktiva priser och grejer som du inte hittar på hemmaplan.

På den drygt 100-åriga marknaden går det både att få något i magen direkt och härliga ekologiska livsmedel att ta hem.

På den drygt 100-åriga marknaden går det både att få något i magen direkt och härliga ekologiska livsmedel att ta hem.

 Jag vill dock särskilt slå ett slag för den otroligt trevliga inomhusmarknaden St. Georges Market (www.belfastcity.gov.uk). Marknaden är öppen fredag-söndag, men vilka stånd som står där varierar med veckodagen. Den största marknaden hålls på fredagen, då man kan finna allt möjligt. På lördag är det tonvikt på mat, mycket av den lokalproducerad runt Belfast, och på söndag är det mycket antikviteter och lokalt hantverk. Gott om stånd med färdig mat och levande musik är det också. Det går lätt att spendera någon timme här.

Men vad du än gör i Belfast så kommer du garanterat att vilja åka tillbaka igen!

 

Användbara länkar

 Allmän info om Belfast

Bolag med direktflyg till Dublin (för vidare resa till Belfast)

Ta sig runt

Boende

Restauranger

Att göra

Shoppa

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *