Är Tyskland trendigt? Nej, skulle nog de flesta svara.
Men då har de glömt bort att Berlin ligger i Tyskland. Staden Berlin är riktigt het på trendskalan och en rysligt spännande plats att besöka. Och att Berlin är bra mycket billigare än både Sverige och övriga Tyskland är ju inte direkt någon nackdel.
”Berlin är fattigt, men sexigt”, har Berlins populäre (och öppet homosexuelle) borgmästare Klaus Wowereit sagt. Och det är huvudet på spiken. Stan är lite sliten här och där, men den är väldigt spännande!
Spåren av uppdelningen mellan öst och väst blir allt otydligare med åren, men här och där stöter du på rester av muren och andra påminnelser om att det inte var länge sedan berlinarnas verklighet var väldigt annorlunda jämfört med dagens öppna och levnadsglada stad.
Ett bra knep för att veta vilken del du befinner dig i är förresten att titta ner i gatan. Finns det spårvagnsspår är du i gamla Östberlin…
Det finns massor av böcker om Berlin, men jag skulle vilja rekommendera Carl-Johan Vallgrens personligt skrivna ”Berlin på 8 kapitel”. Den har visserligen några år på nacken, men är ändå rolig att läsa.
Att ta sig dit:
Till Berlin kan du flyga på många olika sätt. Smidigast är givetvis att flyga direkt och då handlar det om Lufthansa (www.lufthansa.com), SAS (www.sas.se), Norwegian (www.norwegian.com), Air Berlin (www.airberlin.com) (som är ett av mina favoritflygbolag), Germanwings (www.germanwings.com) och Ryan Air (www.ryanair.com) beroende på var i landet du bor.
När du har landat på Tegel eller Schönefeld (som båda kommer att ersättas av den nya flygplatsen Brandenburg när den äntligen invigs i början av 2013) kan du med fördel ta bussen. Det passerar flera olika lokala busslinjer på flygplatserna och för det humana priset av 2:30 euro tar man sig både med buss och anslutande tunnelbana dit man ska.
Att ta sig runt:
Som vanligt i storstäder blir det väldigt mycket förflyttning och då är turistkortet Berlin Welcome Card (www.berlin-welcomecard.com) helt suveränt!
Kortet kostar från 17:90 euro för 2 dygn till 30:90 euro för 5 dygn och du kan åka såväl tunnelbana, snabbtåg, spårvagn som buss. Dessutom för du rejäla rabatter på olika guidade turer, muséer, teatrar, restauranger och till och med några affärer. Barn upp till 6 år åker gratis på föräldrarnas kort och med en utökad (dyrare) variant av kortet kan barn upp till 14 år hänga med utan att det kostar något extra.
Att resa kollektivt i Berlin är för övrigt barnsligt enkelt. Kartan man får är suverän, skyltningen föredömlig, Berlinarna berättar snällt hur man ska åka och dessutom är det inga spärrar någonstans. Du stämplar ditt kort en gång och sedan är det bara att åka på. T-banetågen (U-bahn) går var femte minut, snabbtågen (S-bahn) ungefär var tionde och det är max 20 minuter mellan varje buss, på de populäraste busslinjerna går de långt oftare.
Berlin är också en utmärkt stad att promenera och cykla i och det finns cykeluthyrare i snart sagt vartenda gatuhörn.
Att bo:
The Circus Hotell (www.circus-berlin.de) är ett halvstort boutiquehotell med otroligt bra läge i gamla Östberlin på Rosenthaler Platz. Rummen är inte stora, men bekväma, trevliga och lagom trendiga. Frukostbuffén är inte heller den största världen skådat, men kvaliteten på det som serveras är desto bättre och dessutom går det att sitta ute på den trevliga bakgården. Eftersom det här är Berlin (=sena nattvanor) serveras det frukost fram till klockan ett på dagen! Lägg till fri WiFi i hela hotellet, mycket hjälpsam personal och priser som börjar på 80 euro för två pers i ett dubbelrum så förstår ni säkert att det är rätt prisvärt. Tvärs över gatan har förresten Circus ett Hostel som är ännu billigare.
Runt hörnet från The Circus Hotel återfinns Hotel Amano (www.amanogroup.de), ett lite större designhotell som blivit mycket populärt. Här finns både rum i olika prisklasser och lägenheter med kokvrå. Rummen kostar från 80 euro och lägenheterna från 100 euro. På taket har Amano en terrass med bar som är poppis både bland gäster och Berlinbor. WiFi är självfallet gratis och den som vill kan hyra en iPod med guidade promenader inlagda.
Vid Berlin-Alexanderplatz finns det billiga designhotellet Motel One (www.motel-one.co) där inredningen går helt i turkos. Rummen kostar från 69 euro per natt och samma kedja har ytterligare sju hotell runt om i Berlin. Hotellen är populära och har fått pris som Tysklands bästa budgethotell ett par år i rad.
Trendiga nhow Berlin (www.nhow-hotels.com/berlin/) ligger en bit utanför absoluta centrum vid floden Spree och marknadsför sig som ett ”musikhotell”. Det innebär bland annat att du kan låna upp en gitarr och förstärkare på rummet om du känner för det.
Inredningen är extremt trendig med knalliga färger och böljande organiska former. 140 euro för ett dubbelrum med härlig frukost känns helt OK.
När du kollar på hotell i Berlin så tänk förresten på att frukost nästan aldrig ingår i hotellpriset.
Att äta:
Eftersom Berlin består av en salig blandning av folk från jordens alla hörn gäller det samma för den mat som bjuds. Vi börjar i den asiatiska änden av matspektrat.
Transit (www.transit-restaurants.com) finns på två olika ställen i Berlin och bjuder på okomplicerad, men god, thailändsk och indonesisk mat. De öppnar strax före lunch och serverar sedan mat i en rasande fart till efter midnatt. Den typiska gästen smiter in, dricker en öl eller två och tar några smårätter och drar vidare. Såväl smårätterna som ölen kostar 3 euro styck! Vill du ha något riktigt läskande alkoholfritt som alternativ till cocktailen ska du definitivt testa Gorgeous Ginger.
YamYam (www.yamyam-berlin.de) är en billig korean som har öppet 12-24. Här smiter du in och ställer dig i kön ungefär som på ett svenskt gatukök. Sedan återstår bara utmaningen att angripa de smaskiga, men halkiga, nudlarna med pinnar. För dig som inte vill kämpa med kombinationen nudlar/pinnar finns det givetvis en hel del annat också på menyn.
Något man snabbt slås av är det mycket stora utbudet av vietnamesiska restauranger på alla nivåer. Det är dock inte så konstigt eftersom vietnameserna är den största asiatiska invandrargruppen i Tyskland.
Chén Chè (www.chenche-berlin.de) är en riktig höjdare bland vietnameserna. Den har en anspråkslös ingång så håll ordentligt utkik. När man väl hittat in så är det både snyggt och mysigt. Till och med porslinet är specialtillverkat i Vietnam och faller du för det kan du köpa med dig likadant hem efter middagen. Är det bra väder sitter man helst på innergården. Dagens kostar 6-8 euro och serveras såväl till lunch som middag. Går du till á la carte-menyn blir inte priset mycket högre. Traditionellt nordvietnamesiskt är köket, berättar familjen som driver restaurangen.Om vi flyttar från Asien till Europa så är ju Italien och Frankrike säkra matland och det har gett utslag även i Berlin.
Muret la Barba (www.muretlabarba.de) är egentligen en vinbutik som specialiserat sig på italienska viner, men här serveras också god mat i enkel, men trevlig, miljö där väggarna är täckta av vinhyllor. På dagarna är det enkla pastarätter som gäller. Jag testade spagetti med sardeller och saffran, simpelt men gott! På kvällarna blir menyn mer avancerad, men är fortfarande dominerad av pasta.
Café Jacques ligger på Maybachufer 8 vid kanalen Landwehrkanal som går rakt igenom Kreuzberg. Maten är gudomlig med mycket influenser från Frankrike och Algeriet. Det grillade lammet jag åt är bland det bästa jag stött på och portionerna väldigt stora! Flera av de rätter som serveras kan man lätt dela på två. Miljön är lite sliten – men mysig – brasserikänsla och restaurangen är väldigt populär bland alla sorters människor. Boka bord i god tid eller gå dit tidigt och häng i baren tills de kan klämma in dig. Ta med cash för här tar de inte kort!
Det finns också en rad duktiga unga Berlinkrögare som jobbar hårt för att göra det tyska köket känt. Volt (www.restaurant-volt.de) är en sådan restaurang – nouvelle german kitchen. Den ligger i en gammal nedlagd transformatorstation intill samma kanal som Café Jacques. På Volt är ambitionsnivån hög och för att kunna hålla denna nivå serverar kökschefen Matthias Gleiß bara det som är bäst just för dagen. Det betyder en kort, men väldigt bra meny. När jag var där åt jag en förrätt på forell, hummer, ärtor, persika och wasabi. Mellanrätten var en mullet från Medelhavet med kronärskocksrisotto, physalis och vattenkrasse. Ovanpå det lammsadel med kantareller, kålrot och spenat. Och sist, men inte minst, en härlig kaka med vanilj, jordgubbar och mandel samt en trave tyska ostar. Allt för 54 euro. På en motsvarande restaurang här hemma skulle vi ha landat på ett helt annat pris.
Café am Neuen See (www.cafeamneuensee.de) som ligger alldeles intill Berlins zoo är perfekt för en helgbrunch. Vintertid sitter man inne och myser (försök få en plats i närheten av den stora kaminen) och på sommaren ute i trädgården tillsammans med en otrolig massa folk. Gå gärna hyggligt tidigt, längre fram på dan blir det ofrånkomligt kö i det ganska lilla köket, trots att alla jobbar så svetten lackar om dem. När man är begränsad till att sitta inomhus kan det också vara en bra idé att beställa bord. Beställer du deras kompletta frukost som kostar 19 euro för två personer så står du dig hela dagen.
Ett annat klassikt ställe är Café Rix (www.caferix.de) som återställdes i sitt ursprungliga skick i början av 1990-talet och har såväl café, restaurang som galleri. I samma hus finns dessutom Neuköllns Opera och en klassisk biograf. På Café Rix kan du bara ta en fika eller öl ute på gården eller äta en väldigt traditionell middag. Wienerschnitzlarna är gigantiska. Barnportionen räcker väl till en vuxen och den fullvuxna portionen består av två enorma schnitzlar och ett berg med pommes. Går du hit på eftermiddagen får du en kopp kaffe och en äppelkaka för 3:50 euro.
Slutligen en restaurang som inte passar in i något fack.
Der Imbiss (www.w-derimbiss.de) har en logga som i mycket hög grad (upp-och-ner-vänd) liknar en välkänd amerikansk hamburgerkedja (men Der Imbiss är annars så långt från hamburgerkedja som man kan komma). Hur de har gått iland med det utan att få besök av en hel trave amerikanska advokater är höljt i dunkel. Ett amerikanskt besök fick de dock för en tid sedan. Då var Madonnas dotter Lourdes på besök. Hon älskade deras berömda pizzor gjorda på naanbröd. Det kommer du också att göra om du hittar hit. Dresscoden är vad som helst från barfota med pannband till mörk kostym.
Att se:
Vart ska man då bege sig när man är i Berlin? Ja, jag kan ju bara berätta om de områden jag koncentrerade mig på. Det var Prenzlauer lite norr om centrum (Mitte) och Kreuzberg som ligger söder om Mitte. Superskön stämning i båda stadsdelarna, obegripligt mycket restauranger med ofta häpnadsväckande låga priser och roliga affärer. Och vilket folkliv – här finns verkligen människor ”from all walks of life”!
I Prenzlauer (som är lite mer upscale) rörde vi oss mycket kring Kastanien Allee och Rosenthaler Straße. I Kreuzberg (där de ”alternativa” fortfarande är många) blev favoritområdena Oranienstraße och Bergmannstraße samt området kring kanalen mellan tunnelbanestaionerna Kottbusser Tor och Schönleinstraße. Jag är dock säker på ett det finns massor av andra roliga ställen för den som har mer tid.
Ett lysande sätt att lära sig mer om staden är att anlita Berlinagenten (www.berlinagenten.com) som startats av svensken Henrik Tidefjärd. De har massor av individuella, annorlunda guidade turer med allt från specialanpassade limousinefärder till turer med inriktning på mat, kultur, arkitektur eller historia.
Sen finns det förstås en massa fina muséer och spännande sevärdheter, men de hittar du bäst i de vanliga guideböckerna.
Att göra:
Det är inte ens någon idé att försöka sig på att ge tips om vad man ska göra i Berlin. Utbudet är monumentalt och förändras dessutom i rasande fart! Mitt tips är att du pratar med alla du träffar och ber dem berätta om sina favoriter. Du kommer garanterat att få långt fler tips än du kommer att hinna med.
Att shoppa:
Vad du än kikar på i Berlin så känns det som att priserna är lägre än vad vi är vana vid i Sverige. Det kan därför vara smart att boka ett incheckat bagage för hemresan om du reser med ett lågprisbolag.
Roligast är förstås att kolla runt i alla småaffärer. Även om du är en rutinerad shoppare kommer du att bli förvånad när du hittar affärer som har enbart begagnade resväskor, bara emaljerade husgeråd eller endast handgjorda hattar. Följ gatorna som jag berättat om tidigare så kommer du att finna massor av små kul affärer.
Vill du ha allt på en gång så går du till europas största varuhus – KaDeWe (www.kadewe.de). De lär ha 1800 olika klädmärken att välja på och på sjätte våningen har de en legendarisk delikatessavdelning.
Användbara länkar
Bolag med direktflyg till Berlin
- www.sas.se
- www.lufthansa.com
- www.norwegian.com
- www.ryanair.com
- www.airberlin.com
- www.germanwings.com
Att ta sig runt
Boende
- The Circus Hotel – www.circus-berlin.de
- Hotel Amano – www.amanogroup.de
- Motel One – www.motel-one.co
- nhow Berlin – www.nhow-hotels.com/berlin/
Restauranger
- Transit – www.transit-restaurants.com – Tel. 030-24 78 16 45
- YamYam – www.yamyam-berlin.de – 030-24 63 24 85
- Chén Chè – www.chenche-berlin.de – 030-28 88 42 82
- Muret la Barba – www.muretlabarba.de – 030-28 09 72 12
- Café Jacques – 030-694 10 48
- Volt – www.restaurant-volt.de – 030-61 07 40 33
- Der Imbiss – www.w-derimbiss.de – 030-44 35 22 06
Se, göra och shoppa
- Svenska guidefirman Berlinagenten – www.berlinagenten.com
- Varuhuset KeDeWe – www.kadewe.de