Hintertux, Österrike – Småskaligt med snösäker skidåkning

Eftersom Hintertux ligger högt upp åker man omgiven av dramatiska bergstoppar och några av Österrikes bästa vyer.

Österrikiska Hintertux är inte landets mest kända skidort och inte heller någon av de största. Däremot är den väldigt trevlig och bjuder på bra skidåkning året runt!

Frågar du skidproffsen så vet de allt om Hintertux eftersom de flesta av dem hängt här många dagar under försäsongen.

Åker du skidor som ursäkt för att festa hela natten är inte Hintertux något för dig.

I Hintertux åker man skidor året om. På glaciären ligger snön även om det är grön sommar i dalgången.

Om du däremot gillar bra, snösäker skidåkning i vackra miljöer på hög höjd ska du ta dig en ordentlig funderare på denna lilla skidort, som bjuder på åkning 365 dagar om året.

Många svenska skidentusiaster inleder sin skidsäsong här redan under skolornas höstlov.

Hintertux (www.hintertuxergletscher.at) ligger längst in i dalgången i Tuxertal, ungefär en halvtimmes bilfärd från mer kända Mayrhofen som i sin tur ligger i Zillertal.

Tar du liftarna högst upp hamnar du på glaciären på 3 250 meters höjd och du kan sedan åka 12 kilometer ända ner till byn, som ligger på 1 500 meters höjd. Det är en ganska imponerande höjdskillnad och för att ta det i ett svep måste du nog ha nästan samma kondis och benmuskler som de tävlingsåkare som befolkar Hintertux på försäsongen.

På vägen genom systemet kan du uppleva allt från välpreparade, bred carvingpister till riktigt tuff offpist-åkning, det är bara att välja.

Betterpark är en av de bästa snowparkerna i Europa.

I Hintertux finns också en av de absolut bästa snowparkerna i alperna – Betterpark. Den är dock bara öppen utanför högsäsong: april-maj samt september-december.

Hintertux är jämförelsevis ganska litet, både som ort och som skidsystem. Med liftkortet, som kallas Zillertal Superskipass, har du dock tillgång till hela Zillertal (www.zillertal.at). Turistmyndigheterna i dalen anser att det är världens största skidåkningsdal, exakt hur man specificerar det är en smula oklart, men det spelar inte så stor roll. Skidåkning är det i vart fall gott om.

I Zillertal finns totalt 515 kilometer preparerad pist och 179 liftar. På och utanför pisterna finner du strängt taget alla typer av skid- och brädåkning som går att uppfinna.

För att komma vidare från åkningen i Hintertux måste du dock sätta dig på skidbussen och åka neråt i dalgången, så det kräver lite planering.

Ett sexdagars Superskipass kostar år 2017 249 euro för vuxna, 199 euro för ungdomar (födda 1999-2002) och 112 euro för barn (födda 2003-2011). Är barnen yngre åker de gratis tillsammans med en vuxen.

Så här kan det se ut i liftarna i slutet av oktober. -5 grader, sol och torr, kall nysnö.

Vill du åka till Hintertux utanför den ordinarie skidsäsongen kan du räkna med att det är ett 10-tal liftar öppna mitt i sommaren och du kommer sannolikt att behöva promenare en del för att nå dem.

Lagom till höstlovet brukar cirka 15 liftar snurra och eftersom det då också börjar komma nysnö kan skidåkningen vara häpnadsväckande bra (fast i ärlighetens namn kan det förstås regna också…).

På hemsidan står det oftast att det är över 30 km pist öppen i oktober, men då har man i ärlighetens namn räknat ganska generöst. Det är dock rätt ointressant, för 4-5 dagars skidåkning räcker det som finns alldeles utmärkt.

På morgonen tävlar alla om att vara först upp med linbanan.

Att det finns garanterad snö i Hintertux gör att du får samsas med massor av tävlingsåkare och när liftarna öppnar på morgonen är det rätt kaotiskt. Alla ska upp med flera par skidor och gigantiska väskor fyllda med gud-vet-vad. När man väl kommer upp på berget trängs de trikåklädda dock mest i de banor deras morgonpigga tränare stakat ut, så det finns rätt gott om plats för de ickeproffs som sökt sig hit.

Hintertux – Att ta sig dit och ta sig runt

Från Sverige finns det två huvudval om man vill flyga direkt.

Lufthansa flyger direkt till München, därifrån är det ungefär tre timmar till Hintertux.

Största antalet flygningar att välja på får den som har flygplatsen i München som slutdestnation. Hit flyger Lufthansa (www.lufthansa.com), SAS (www.sas.se) och Norwegian (www.norwegian.com).

Enklaste sättet att ta sig vidare från München är att ta transferbussen från flygplatsen till Hintertux med Four Seasons Travel (www.tirol-taxi.at). Det kostar 89 euro tur och retur. Är man ett gäng kan man istället få en egen minibuss, något som går snabbare. Minibussen kostar 550 euro tur och retur och rymmer 8 personer. Åker ni direkt tar det ungefär tre timmar, men med billigaste biljetten och ett antal stopp kan det förstås ta betydligt längre tid.

Ett annat alternativ är att hyra en bil och köra själv. Körtiden är även här ungefär tre timmar. Tänk på att ni ska ha vinterdäck och kedjor (och se till att de lär er hur man sätter på kedjorna, det är inte jätteenkelt om du inte gjort det förut…).

Det går också att åka via Salzburgs flygplats dit Norwegian flyger onsdag och lördag under skidsäsongen. Transfern är dock mer än dubbelt så dyr som från München om man inte väljer en egen minibuss, då priset blir ungefär det samma. Transfertiden är nästan den samma som från München.

Slutligen kan man välja att flyga till Innsbruck, som är den närmaste flygplatsen, men det kräver byte av flyg. Fågelvägen är det väldigt nära till Hintertux, men eftersom vi är i alperna är landvägen nästan tio mil lång och man får räkna med drygt 1,5 timme för att ta sig från flygplatsen till Hintertux. Det är med andra ord ingen finess med att flyga via Innsbruck om man inte hellre vill tillbringa tid på flygplatser och i plan än i bil.

Det går utmärkt att åka tåg i Österrike, men det blir en del byten på vägen till Hintertux.

För den som är riktigt ekonomiskt lagd går det också att ta tåg från München, Salzburg eller Innsbruck till Mayrhofen och därifrån lokalbussen upp till Hintertux, den går varje timme. Tågtider finner du på ÖBB (www.oebb.at/en/).

För att ta sig runt i dalgången är det bara att köpa ett liftkort och åka gratis på skidbussarna eller ta hyrbilen och hoppas att du hittar p-plats, vilket inte är självklart…

Hintertux – Här kan du bo

När ni ska boka boende i Hintertux så tänk på att många ställen har en minimitid för boendet, hur länge det är beror lite på vilken tid på året det är. Många premierar också att man stannar längre perioder. Slutligen ska man komma ihåg att vissa hotell enbart hyr ut rum med halvpension.

Du ska också fråga efter paketpriser när du letar boende i Hintertux, ofta bakar man in liftkorten i priserna.

Det familjedrivna Hotel Alpenhof är ett av Österrikes bästa alphotell. De har också Hintertux läckraste spa.

I Hintertux finns ett av de bästa österrikiska alphotell jag stött på. Det heter Hotel Alpenhof (www.alpenhof.at) och öppnades 1934 av familjen Dengg, vars tredje och fjärde generation nu driver det.

Här finns, förutom fräscha rum och kringservice där varenda detalj är genomtänkt, också en fantastisk spaanläggning med pool och en rad olika basturum där skidtrötta muskler kan återhämta sig.

Satsa på halvpension på Hotel Alpenhof.

Bor du på Alpenhof ska du definitivt satsa på halvpension. Då får du en svårslagen frukost, ett redigt mellanmål när du kommer hem från backen och en middag som alltid består av minst fem rätter. Läs mer om maten längre fram.

Men det är ändå stämningen som är det unika med Alpenhof, varenda person, från vaktmästaren till hotellchefen, är genuint trevliga och ständigt beredda att hjälpa till utan att det känns insmickrande. Det skapar en avslappnad atmosfär där man trots den rätt lyxiga omgivningen kan komma ner till frukosten i långkalsonger utan att känna sig generad. Räkna med från runt 2 500 kronor per natt för två personer inklusive maten.

Om du bor på Hintertuxerhof kan du på vintern åka skidor ända fram till dörren.

Hotel Hintertuxerhof (www.hintertuxerhof.at) är också mycket trevlig och har fördelen att det ligger bara 150 meter från linbanans dalstation, som alla måste ta sig till på morgonen.

Man satsar särskilt hårt på familjer och har en rad paket för olika tider på året. I dessa ingår också barnvakt dagtid/tidig kväll för barn från två år.

Även här är det pension som gäller. Halvpension inklusive eftermiddagssnacks för två personer kostar runt 2 400 kronor per natt för de enklaste rummen under det svenska sportlovet.

Det finns även lägenheter på Neuhintertux.

Neuhintertux (www.neu-hintertux.com) ligger om möjligt ännu närmare liftstationen. De bjuder på rum, sviter och har dessutom familjerum och lägenheter där en hel familj kan bo. Här har man placerat spa-avdelningen i översta våningen av hotellet, vilket ger spektakulär utsikt över omgivningarna från bassängen. Priser från 1 500 kronor per person och natt under sportlovet inklusive frukost, snacks efter skiddagen och middag. En galamiddag blir det också om man stannar en hel vecka.

Lägenheterna i Fernerblick har rejäla, välutrustade kök.

Fernerblick (www.fernerblick.at) är ett lägenhetshotell som ligger högt upp med utsikt över hela dalgången, tyvärr betyder det också att det är fem minuters promenad till skidbussen. Inga problem på morgonen när man är pigg och går nerför, men lite tyngre när man kommer hem och ska uppför…

Det finns sex väldigt fina lägenheter i huset och de rymmer 2-5 personer. Köken är fullt utrustade och det finns tre olika bastuar i huset. Priserna startar på 800 kronor, men under svenskt sportlov får man räkna med runt 2 000 kronor per dygn för en lägenhet för fyra personer.

Alla österrikiska skidhotell med självaktning har bastu, så även Christina.

Frukostpensionen Christina (www.christina-hintertux.at) är ett lite enklare hotell som bara serverar frukost, men den obligatoriska bastun finns förstås. Det ligger alldeles i närheten av Fernerblick med samma klättrande till och från skidbussen.

Dubbelrummen kostar från cirka 1 500 kronor per natt inklusive frukost.

 

Hintertux – Här kan du äta

Väldigt många som bor i Hintertux väljer att äta middag på hotellet, därför är restaurangutbudet utanför hotellmatsalarna inte jättelikt.

Självfallet har även Tuxer Fernhauser en stor solterass för de fina dagarna.

Men låt oss börja i backarna. Tuxer Fernhauser är en stor, relativt nybyggd, restaurang som ligger väldigt strategiskt där de första linbanorna slutar. Här kan man för övrigt lämna sina skidgrejer om man är säker på att man ska åka upp hit nästa dag.

Restaurangen har självservering med helt godkänd mat och är trevlig trots att den är väldigt stor. Vill du slå på stort kan du istället välja à la carte-restaurangen i samma hus.

Spannagelhaus är en traditionell bergshytta med en matsedel fylld av kötträtter.

En kort skidtur nedanför Tuxer Fernhauser ligger Spannagelhaus som är en mer traditionell bergshytta med bordsservering, öppen spis och en härlig solterass.

En vegetarian får det dock svårt på Spannagelhaus om hen inte nöjer sig med vitlöksbröd och grönsallad. Här är det kött som gäller, inte ens en fisk har lyckats tränga sig in på matsedeln. Priserna är förvånansvärt vettiga och stämning skönt avslappnad.

Till Gletscherhütte kommer maten med linbana och helikopter.

På Hohenhaus Tenne är det full rulle under afterskin.

Gletscherhütte (www.gletscherhuette.at), på nära 3 100 meters höjd, är Österrikes högst belägna privatägda bergshytta och har varken el eller vatten. Allt måste transporteras upp (och ner…) med linbanan eller helikopter. Det hindrar dem inte från att bjuda på mysig stämning och god mat.

När du kommer ner från pisterna kan du testa en riktig tyrolers-afterski. Den finner du precis vid dalstationen på Hohenhaus Tenne (www.tenne.com). Klicka på den här länken (www.youtube.com/watch?v=wFrX6OgJhJQ) så får du en uppfattning om hur det kan gå till på Tenne. Tack och lov att byn och skidåkningen är betydligt bättre än låten om dem…

Bistron Piazza på hotell Kössler (www.koessler.at) är poppis bland de yngre besökarna i Hintertux. Kött, pizza, pasta och sallader på menyn. Här finns också TV-skärmar för den som inte kan klara sig utan fotboll under skidsemestern.

Modern österrikisk mat på Alpenhof.

När man pratar om mat i Hintertux kan man inte heller undgå Hotell Alpenhof (www.alpenhof.at), som jag redan skrivit om.

De har på ett utmärkt sätt lyckats kombinera den stadiga österrikiska maten med modernare krav på hur bra mat ska tillagas. Man satsar också hårt på att laga mat från råvaror som man kan få tag på i dalgången. Dessutom har de en egen gård och det mesta av nötköttet kommer därifrån.

Hintertux – Det här kan du göra förutom att åka skidor

Självfallet är det skidåkningen som dominerar allt i Hintertux, men läget och glaciären har också skapat ett par sevärdheter du inte ska missa när du är här.

Besök isgrottorna när solen skiner, då är det färre besökare och häftigare ljus.

Natur Eis Palast ligger en mycket kort promenad från toppstationen till linbanan Gletscherbus 3. Här kommer man in i naturliga sprickor i glaciären som bjuder på häpnadsväckande issalar och iskristaller i alla former. Speciellt häftigt är det när solen skiner in genom isen.

De guidade turerna tar en timme och går med en timmes mellanrum med start 10.30 och sista turen 14.30. 21 euro för vuxna och 13 för barn.

Spannagel är den högst belägna europeiska grottan som är öppen för besökare.

Ett annat måste under vistelsen i Hintertux är Spannagelgrottorna, som har sin ingång invid restaurangen med samma namn. Det är det längsta grottsystemet i centralalperna. Hittills har man hittat 12,5 kilometer in i berget. Så långt tar man inte med den vanliga besökaren.

Det finns två turer, en som är 1 timme och en som är 3 timmar för den som är lite mer äventyrlig. Den korta turen kostar 12 euro för vuxna och 6 euro för de små, som måste vara minst 120 cm långa för att få komma in i grottan. Den långa turen kostar 50 euro och måste bokas i god tid.

På sommaren kan man klättra i alpforsarna, något som kallas canyoning.

Under sommarsäsongen finns det självfallet massor av andra aktiviteter som klättring, vandring, cykling, paragliding och canyoning på programmet.

 

 

 

 

Användbara länkar

 Allmänt om Österrike, Zillertal och Hintertux

Att ta sig till Hintertux

 Att bo i Hintertux

 Att äta i Hintertux

Print Friendly, PDF & Email