Mürren är inte alpernas största skidort, däremot är det en av de trevligaste och vackraste.
Den här schweiziska byn ligger högt upp i bergen och är helt bilfri.
Mürren (www.muerren.ch) är en mycket speciell by och de första gårdarna byggdes redan någon gång på 1200-talet. I mitten på 1800-talet uppfördes det första hotellet och i slutet av 1800-talet konstruerades järnvägen till Mürren. Den första bergbanan – Allmendhubel – kom på plats redan för drygt 100 år sedan.
Vägarna i byn är smala och bilar är i princip bannlysta. Det finns några enstaka undantag för transporter, men de färdas med största försiktighet och förarna tackar översvallande när man kliver åt sidan för att lämna plats för dem.
Mürren är också den alpina tävlingsåkningens vagga. Här stakades den första slalombanan av engelsmannen Arnold Lunn på 1920-talet och 1931 hölls de första världsmästerskapen i utförsåkning.
Sedan 1928 körs också Inferno Rennen (www.inferno-muerren.ch) varje år i januari. Det är världens största utförstävling. Den startar strax nedanför toppen av Schilthorn som är nära 3 000 meters högt och slutar runt 2 000 höjdmeter senare i Lauterbrunnen efter nära 16 kilometers åkning där delar av banan går uppför! Rekordtiden för hela distansen ligger på drygt 13 minuter.
Med allt det här i bakhuvudet är det lätt att tro att Mürren är ett enormt skidområde – det är det inte. Däremot är det ett väldigt trevligt skidområde med bra variation på backarna och rätt mycket off pist för den som är lagd åt det hållet.
Att ta sig till Mürren
Kikar man på kartan ser man att Mürren ligger ganska precis mitt emellan Zürich och Genève. Båda orterna går att flyga till, men det går lite fortare att ta sig vidare från Zürich.
SAS (www.sas.se) flyger direkt från Arlanda till både Genève och Zürich. Tar du det schweiziska bolaget Swiss (www.swiss.com) (som flyger din skidutrustning gratis) kan du ta dig direkt från Arlanda till Zürich eller direkt från Göteborg till Genève. De båda lågprisbolagen Norwegian (www.norwegian.com) och Easyjet (www.easyjet.com) trafikerar Genève med start från Arlanda.
Framme i Schweiz sätter du dig lämpligtvis på tåget som körs av statliga SBB (www.sbb.ch). Första stopp är Interlaken och sedan siktar du in dig på Lauterbrunnen. Från Zürich tar resan knappt tre timmar och från Genève får du lägga på ytterligare en dryg halvtimme. Framme i Lauterbrunnen blir det till att byta igen. Några minuters promenad tar dig till kabinbanan BLM och från toppen av den går ett gammalt elektriskt tåg in till Mürren. De som kommer med bil kan köra ytterligare en liten bit upp i dalgången till Stechelberg (www.stechelberg.ch) och ta en annan kabinbana som går direkt till byn.
Väl uppe i byn kan man låna en transportkärra/kälke för att ta sig själv och bagaget till hotellet. De flesta hotell har också elektriska bilar som kan plocka upp dig om du talar om när du kommer.
SBB har förresten något som heter Snow’n’Rail som ger rabatt på såväl tågbiljetten som liftkorten.
Det går förstås också att köra ner till Mürren. Absolut smidigaste sättet att göra det är att åka biltåg (www.dbautozug.de) med start på tågstationen Hamburg Altona. Härifrån går många av de tyska biltågen. Vid niotiden rullar man ombord bilen och tar sedan plats i en sov- eller liggvagn. På morgonen blir man väckt med en frukostpåse och en stor mugg varmt te (eller kaffe om man hellre vill ha det). Sedan kan man pigg och utvilad rulla av i Lörrach i södra Tyskland och därifrån är det bara ett par timmar till Mürren. Glöm inte att alla motorvägar i Schweiz är betalvägar och man måste betala 40 schweizerfranc om året för ett litet grönt klistermärke som visar att man får köra på dem.
Att bo i Mürren
Eftersom Mürren inte är så stort finns det inte så många hotell i byn. Med tanke på prisnivån i gökurens hemland kan det också vara värt att kika på de erbjudanden om halvpension som hotellen ofta har.
Ett säkert tips är klassiska Hotel Jungfrau (www.hoteljungfrau.ch). Det ligger mitt i byn, intill barnbacken, skidskolan och bergbanan, perfekt läge med andra ord. Wifi och gratis tillgång till poolen i det alpina sport centret 100 meter från hotellet. De enklaste dubbelrummen kostar från 90 schweizerfranc inklusive frukost under vintern.
Ett mysigt, men ganska enkelt hotell, som får högt betyg av gästerna, är Eiger Guesthouse (www.eigerguesthouse.com) som ligger precis intill tågstationen i Mürren, med fantastisk utsikt över bergen Eiger, Mönch and Jungfrau. De 12 rummen är nyrenoverade och de har en bra restaurang. Gratis Wifi och tillgång till poolen och skridskobanan i byn. De har också fyrbäddsrum för hela familjen. I ett sådant kan man komma ner på rätt hyggliga priser.
Det finns också mysiga rum ute på några av de värdshus som ligger ute i backarna. Kika under rubriken ”Att äta i Mürren”.
Om hotellen är få så finns det desto fler lägenheter och chalets för uthyrning. Bästa sättet att få koll på dessa är att gå in på den hjälpsamma turistbyråns hemsida (www.muerren.ch) och själv leta rätt på något eller maila turistbyrån och be om tips utifrån din budget.
Slutligen kan jag inte låta bli att berätta om en fantastisk alphydda som ligger ett par timmars vandring från Mürren. Det handlar om Berggasthaus Tschingelhorn (www.tschingelhorn.ch) som dock bara har öppet under sommaren. Det ligger ovanligt vackert, till och med för att vara i den här vykortsromantiska delen av världen. Strömmen tillverkar man i eget vattenkraftverk samt med solpaneler och en hel del av maten (som är fantastisk) kommer från de egna djuren och odlingarna. Här finns yakar (!), grisar, getter, tibetanska terriers, en häst och en papegoja. Väljer du att spendera en natt här så kostar det 90 schweizerfranc per person med helpension.
Att äta i Mürren
Låt oss börja den gastronomiska resan högst upp i liftsystemet. Här ligger Schilthorn Restaurant (www.schilthorn.ch) som sakta snurrar runt så att man under en frukost eller lunch får se hela den vackra utsikten. Eftersom restaurangen ligger i samma hus som en rolig James Bond-utställning serverar man givetvis mousserande vin till frukost. Jag skulle dock rekommendera att du tar det lugnt med bubblet, det finns ett par rätt intressanta passager i backarna nedanför toppen och fler än en har fastnat i säkerhetsnäten när det gått lite för fort efter champagnefrukost på Schilthorn.
För att ta sig till toppen av systemet måste man byta kabin i Birg. Självfallet finns det en liten restaurang även här. Den lystrar till namnet Bistro Birg (www.schilthorn.ch) och här finns en fin terrass som öppnar under de soliga dagar som är rätt vanliga här. Här är det dock läget som är den förnämsta attraktionen. Maten är OK, men inget särskilt och servicen är rätt trött.
Fortsätter man ytterligare en pist neråt i systemet hamnar man efter en kort skidpromenad på Schilthornhütte (www.schilthornhuette.ch). Det är en väldigt enkel hytta, men den ligger makalöst vacker och det är inget fel på de robusta rätter som serveras. Det har också de vackra och smarta alpkråkorna upptäckt, de är gärna med och hjälper till om du inte orkar äta upp. Under sommaren finns det även möjlighet till enkel övernattning i en sovsal på Schilthornhütte.
Ännu längre ner, i det som sommartid är en vacker dalgång full med blomsterängar, finner man Sonnenberg (www.sonnenberg-muerren.ch). Här är köket större och maten ytterligare ett snäpp upp på kvalitetsskalan. Förutom de vanliga schweiziska specialiteterna går det att också att få väldigt fräscha sallader och några härliga rätter med rökt lax. Portionerna är väl tilltagna och schnitzeln är två enorma köttbitar som lätt räcker för att mätta två normalhungriga svenskar. För 45-80 schweizerfranc per person kan man också bo här i enkla, men trevliga, rum med magisk utsikt och rejäl frukost på morgonen. För ytterligare 30 franc får man helpension. I Schweiz är det ett fynd och de som bor här är mitt i liftsystemet!
I samma dalgång och inte långt från Sonnenberg ligger Suppenalp (www.suppenalp.ch) som är en annan äkta alpupplevelse. Ska du käka schweizisk ostfondue är det här ett bra ställen att göra det på. Även Suppenalp har rum för övernattning, rummen är snäppet mysigare och halvpension kostar 95 franc per person och natt. Här finns också ett dorm där du kan bo lite billigare.
Längst ner i den del av liftsystemet som kallas Schiltgrat ligger restaurangen Gimmeln (Tel. 033-855 14 41). Den ser inte så kul ut från utsidan, men här serverar de traktens garanterat bästa äppelpaj! Bor du nere i Mürren och vill du ha lite motion innan middagen kan du promenera upp till Gimmeln och dra med dig en kälke. Promenaden upp tar ungefär en halvtimme och sedan har du fem minuters härlig kälkåkning hem.
Självfallet finns det en trave restauranger även nere i själva byn. Mysigast tycker jag nog Bellevue (www.muerren.ch/bellevue) är – fullt, festligt och folkligt. Dessutom serverar de en hel del vilt varav åtminstone en del är skjutet av restaurangägaren själv. En del av hans och tidigare generationers jaktbössor hänger för övrigt på väggen i den rustika baren. Portionerna är helt enorma.
Restaurang Stägerstübli (www.staegerstuebli.ch) har anor från 1901 och är därmed den äldsta restaurangen i Mürren. Den ligger på huvudgatan, inte långt från den lilla, men utmärkta, matbutiken Coop (www.coop.ch). Stägerstübli serverar lokalt käk och det är lite billigare än på många andra ställen. På måndagarna hålls för övrigt en minimal lokal matmarknad bredvid restaurangen. Här kan du hitta lokala ostar och kött från djur som promenerat runt i alperna. Dyrt, men vilken kvalitet!
En liten bit längre bort på huvudgatan ligger Hotell Edelweiss (www.edelweiss-muerren.ch). Ingen kan beskylla arkitekten för att ha gjort något bra jobb, men utsikten är fantastisk, maten god och servicen omtänksam. Dessutom har Edelweiss en härlig terrass där man kan studera de galningar som slänger sig ut från klipporna strax nedanför.
De flesta hopparna är vanliga basejumpers med skärmar, men på senare år har det också dykt upp en hel del som är utrustade med en dräkt som gör att de kan ”flyga” och utlösa skärmen i sista sekunden. De ser ut ungefär som Batman och dräkten har gjort den redan riskfyllda base jumpingen ännu farligare. Ett 30-tal hoppare har dött här de senaste åren och rätt många i trakten är tämligen upprörda över att det får fortsätta ostört. En bonde i dalgången berättar att sju personer dött på hans mark och med den bakgrunden är det inte svårt att förstå upprördheten. Det är en rätt stor pedagogiska utmaning att få dina barn att ha cykelhjälm samtidigt som folk frivilligt slår ihjäl sig utan köksfönstret…
Skidåkningen i Mürren
Mürren är en skidort många fastnar för och återvänder till år efter år. Det är inte svårt att förstå. Byn är trevlig, backarna snösäkra och liftköerna ovanliga. Det sistnämnda beror till stor del på att en majoritet av åkarna här i Mürren är schweizare och de måste vara hemma och sköta bankerna under vardagarna. Eftersom det bara finns runt 1 000 turistbäddar i byn har de som inte jobbar på schweizisk bank svårt att fylla upp backarna. Något som få turister beklagar…
Är man här en hel vecka kan man möjligen tröttna en smula, men då finns ytterligare två skidsystem inom räckhåll i Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch). Den som köper ett liftkort som täcker hela området kan åka i Mürren-Schiltdthorn, Kleine Scheidegg samt Grindelwald First. I hela området finns det sammanlagt 200 km pist.
Huvudort i Kleine Scheidegg är Wengen (www.wengen.ch) som är en välbekant ort för alla er som hänger med lite i utförsåkningscirkusen. Här körs nämligen störtloppet Lauberhorn (www.lauberhorn.ch) som är det längsta i Alpina Världscupen (www.fis-ski.com).
Wengen är också en bilfri by, men kugghjulståget började gå hit upp redan i slutet av 1800-talet. Själv tycker jag det allra häftigaste med Kleine Scheidegg är att det ligger i skuggan av det klassiska berget Eigers nordvägg (eller Mordwegg som den ibland kallas på tyska). Eiger är ett av världens vackraste berg (tycker jag) och nordväggen en utmaning även för de bästa klättrarna (tycker alla) – både på grund av att det är tekniskt svårt och att vädret är notoriskt osäkert. Över 60 klättrare har dött här genom åren och fler kommer det säkerligen att bli.
Byn Kleine Scheidegg ligger precis nedanför Eigerväggen och kommer du hit måste du besöka det klassiska hotellet Bellevue des Alpes (www.scheidegg-hotels.ch) som du kan läsa mer om genom att klicka här. Från byn går också Europas högsta tåg upp till Jungfraujoch (www.jungfrau.ch) på nästan 3 500 meters höjd. En tur-och-returbiljett kostar 120 schweiziska franc, men du kan få ner det till 95 franc genom att åka tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Uppe på Jungfraujoch finns det restaurang, häftiga isgrottor och förstås en magisk utsikt.
Tåget upp till Jungfraujoch är ett fantastiskt transportmedel som byggdes redan 1912 och som i huvudsak går i en brant tunnel inne i bergen Eiger och Mönch. Mitt inne i Eiger finns en mellanstation där man kan kika ut genom ett fönster som tagits upp i bergväggen. Här finns också den berömda dörren Stollenloch som kan användas som en ”nödutgång” av klättrare som inte klarar den svåra klättringen. Att ta sig in där måste vara en bisarr upplevelse. I ena sekunden befinner man sig i livsfara på en av världens mest skrämmande bergväggar och i nästa inne i berget på en tågperrong full med glada turister. Det är nog så nära plattform 9 ½ i Harry Potterböckerna som man kan komma i verkliga livet…
Det var mycket om Eiger. När vi pratar Jungfrau får vi dock inte glömma bort den lilla, men trevliga, staden Grindelwald (www.grindelwald.ch) som ligger nere i dalgången. Med 4 000 invånare är den störst i regionen och här finns massor av hotell, restauranger, affärer och en uppsjö av upplevelser hela året runt. Hit vallfärdar också mängder av japaner eftersom japanske kejsaren bodde här i början av förra seklet.
Att göra i Mürren
Vi sidan om skidåkning på dagarna och kälkåkning på kvällarna finns en del annat att göra i Mürren.
Jag har redan berättat om Jungfraujoch och berört James Bondmuseet Piz Gloria. Historien bakom museet är att Bondrullen ”I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst” spelades in här uppe. Här kämpade Bond (George Lazenby) mot den förskräcklige skurken Blofeld och det åktes en hel del skidor.
Det är ett modernt museum där man använder den senaste tekniken och dessutom kompletterat historien med exempelvis intervjuer med personer som var med när filmen spelades in i slutet av 60-talet. Klart sevärt. Sympatiskt är också att museet är gratis för de som orkar ta sig hela vägen upp.
Nere i Mürren finns det Alpina Sportcentret med spaanläggning (www.alpine-spa.ch). Här finns – förutom en stor pool – gym, flera bastur, kalla och varma fotbad, turkiskt bad och en iskall bassäng. Du kan också få massage eller gå på yogaklass. Det finns även lekrum för de yngsta och utanför ligger en skridskobana. På onsdageftermiddagarna kan du testa curling här. Mycket av det som händer här är gratis för de som bor på hotell eller i chalet.
Användbara länkar
Allmänt om Mürren och regionen
- Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch)
- Mürrens turistbyrå (www.muerren.ch)
Att ta sig till Mürren
- SAS (www.sas.se)
- Swiss (www.swiss.com)
- Norwegian (www.norwegian.com)
- Easyjet (www.easyjet.com)
Att bo i Mürren
- Hotel Jungfrau (www.hoteljungfrau.ch)
- Eiger Guesthouse (www.eigerguesthouse.com)
- Chalets – Mürrens turistbyrå (www.muerren.ch)
Att äta i Mürren
- Schilthorn Restaurant (www.schilthorn.ch)
- Bistro Birg (www.schilthorn.ch)
- Schilthornhütte (www.schilthornhuette.ch)
- Sonnenberg (www.sonnenberg-muerren.ch)
- Suppenalp (www.suppenalp.ch)
- Gimmeln (Tel. 033-855 14 41)
- Bellevue (www.muerren.ch/bellevue/)
- Restaurang Stägerstübli (www.staegerstuebli.ch)
- Hotell Edelweiss (www.edelweiss-muerren.ch)
Skidåkningen i Mürren
- Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch)
- Wengen (www.wengen.ch)
- Lauberhorn (www.lauberhorn.ch)
- Jungfraujoch (www.jungfrau.ch)
- Grindelwald (www.grindelwald.ch)
Att göra i Mürren
- Jungfraujoch (www.jungfrau.ch)
- Sportcentret med spa (www.alpine-spa.ch)