Paris, Montparnasse, Frankrike – frossa i kultur och mat

Från Tour Montparnasse är magnifik och det är ett mycket bra alternativ till Eiffeltornet där köerna ofta är timslånga.

Från Tour Montparnasse är magnifik och det är ett mycket bra alternativ till Eiffeltornet där köerna ofta är timslånga.

Under kortare semestrar hamnar ganska många resenärer i Paris, som kan vara fantastiskt fint tidig vår eller på senhösten.

Men att se hela Paris under en kort vecka är en övermänsklig uppgift. Det är mycket bättre att välja ett område och koncentrera sig på det. Klassiska Montparnasse är ett bra val.

Montparnasse ligger, enligt min mening, perfekt placerat. Det är nära till många av de stora sevärdheterna, men ändå inte så turistigt att man storknar. Tvärtom finns här en stor portion parisiskt vardagsliv med massor av små affärer, marknader och krogar.

Runt om i Montparnasse finns det också påminnelser om alla de konstnärer, författare och kompositörer som levt här genom åren. Sammantaget blir det en väldigt charmig blandning.

 Att ta sig till Paris

Air France flyger givetvis direkt till den franska huvudstaden.

Air France flyger givetvis direkt till den franska huvudstaden.

För att ta dig till Paris finns det massor av flygmöjligheter. Vill du flyga direkt från Stockholm inskränker sig dock valen till SAS (www.sas.se) och Air France (www.airfrance.se) eller lågprisbolaget Norwegian (www.norwegian.com). Ryan Air (www.ryanair.com) flyger till Paris från Skavsta samt Göteborg och landar på Paris Beauvais (www.aeroportbeauvais.com) som ligger knappt åtta mil norr om Paris.

 Transfer och att ta sig runt i Paris

Nedgångarna till Metrostationerna i Paris är ofta väldigt vackra.

Nedgångarna till Metrostationerna i Paris är ofta väldigt vackra.

De flesta flygbolagen flyger till Charles de Gaulle flygplatsen (www.aeroportsdeparis.fr) och härifrån är det smidigaste att ta snabbtåget RER in till centrum, där det stannar på flera olika stationer. Det kostar 10 euro för vuxna och 7 euro för barn, är de under 4 år åker de gratis. Resan tar drygt en halvtimme.

Från Beauvais går det flygbussar till knutpunkten Porte Maillot. Den resan tar cirka 75 minuter och kostar 17 euro enkel väg.

När du väl är inne i Paris är det mycket enkelt att ta sig runt. De flesta använder tunnelbanan Metro, men det finns också ett finmaskigt bussnät och snabbtågen RER. Alla hittas på (www.ratp.fr/en/). En enkel resa kostar 1,80 euro, men det finns också rabatthäften med 10 biljetter för 14,10 euro. Ett bra köp för den som åker mycket är turistkortet Paris Visite som finns från en till fem dagar. Endagskortet för vuxna i de centrala delarna kostar 12,30 euro, barnen betalar 6,10 euro. Femdagarskortet kostar 39,30 respektive 19,70 euro. Kortet ger också viss rabatt på diverse sevärdheter. Beställ gärna kortet på nätet så är det avklarat.

Att bo i Montparnasse

Jag vet inte vilken stad som är världens hotelltätaste, men Paris måste i vart fall komma väldigt högt upp på den listan och det finns hur mycket som helst att välja på. I ärlighetens namn är dock hotell ganska dyrt i förhållande till vad man får och ska du vara här en längre tid skulle jag rekommendera på att du tittar på möjligheterna att hyra en lägenhet. Kolla på www.only-apartments.com/, www.interhome.se/ eller www.aribnb.se.

Eftersom den här guiden utgår från Montparnasse ska jag dock tipsa om några hotell just här. Som vanligt koncentrerar jag mig på mindre och lite personligare hotell som en smula svårare att hitta på egen hand.

Le Fabe bjuder till och med på en fräsch bastu, ett bra sätt att vederkvicka sig efter långa promenader i Paris.

Le Fabe bjuder till och med på en fräsch bastu, ett bra sätt att vederkvicka sig efter långa promenader i Paris.

Le Fabe Hôtel (www.lefabehotel.fr) ligger i ärligheten namn just utanför Montparnasse, men är ett kul ställe där man mixar stilarna i de individuellt inredda rummen hej vilt. Ludwig XVI-stolar blandas med plexiglasbord och jättefotografier på väggarna. En fördel, enligt mitt sätt att se det, är att hotellet inte ligger i ett turistområde och att det därför finns gott om genuina caféer och restauranger med sansade priser.

Ett plus är också att man har bastu. Dubbelrummen kostar från 170 euro och frukosten ytterligare 10 euro per person.

På La Maison är det gott om starka färger.

På La Maison är det gott om starka färger.

La Maison Montparnasse (www.lamaisonmontparnasse.com) ligger i samma område som Le Fabe och på La Maison möts man av en trevlig liten lobby, en mysig bakgård och massor av starka färger! Kort sagt lite modernare inredning än många andra små hotell i Paris. Små rum, men hjälpsam personal.

Dubbelrummen kostar från 115 euro och frukosten (som bjuder på hemgjorda marmelader) 12 euro. Det finns också en svit där tre personer kan bo.

På Hôtel de Bains kan man stundtals komma ner i under 100 euro för ett dubbelrum.

På Hôtel de Bains kan man stundtals komma ner i under 100 euro för ett dubbelrum.

Hôtel de Bains (www.hotel-des-bains-montparnasse.com) ligger på promenadavstånd från Luxemburgparken.

Ett dubbelrum kostar från 98 euro per natt och man får då lägga till 11 euro per person för frukost. Ofta har man dock specialerbjudanden där man kan komma ner på 90 euro för två nätter under en helg utanför turistsäsongen. Det finns också en familjesvit med två rum för 4 personer.

Aberôtel Montparnasse har en liten, men trevlig, bakgård.

Aberôtel Montparnasse har en liten, men trevlig, bakgård.

Aberôtel Montparnasse (www.aberotelparishotel.com) är ett litet, men trevligt, hotell med hjälpsam personal (varav många pratar engelska, vilket inte är självklart på små hotell i den franska huvudstaden…) och prydliga rum. Det ligger bra till med gångavstånd till Eiffeltornet samt nära bussar och Metro. Är du ute efter stora ytor är det dock inget för dig. Dubbelrummen kostar runt 150 euro per natt utan frukost, men när det inte är fullt sjunker priserna med kort varsel.

Att göra i Montparnasse

Parispasset är en bra investering om du är aktiv.

Parispasset är en bra investering om du är aktiv.

Vill du besöka många sevärdheter och mycket muséer när du är i Paris vill jag rekommendera att du köper ett Paris Pass (www.parispass.com). Det gäller på ett 60-tal muséer, historiska byggnader och monument samt för diverse rundturer. Dessutom åker man Metron i zon 1-3 samt med RER och bussar på kortet. Finns för 2, 4 eller 6 dagar. Ett tvådagars kort för vuxna kostar 122 euro, för tonåringar (12-17 år) 73 euro och för barn över 4 år 42 euro. Sex dagar för vuxna kostar 219 euro. Man har också förtur i de stundtals magnifika köerna på de populäraste muséerna. Även på Paris Pass har man ofta kampanjpriser så det kan löna sig att kika in på deras sajt då och då. Det finns också ett billigare pass som gäller bara för muséer och monument – Paris Museum Pass (www.en.parismuseumpass.com).

Något att tänka på för yngre resenärer är att det är gratis entré på statliga museer om man är under 26 år. Glöm inte att ta med passet för att bevisa din ålder.

Rubriken på den här guiden är ju ”kulturella Montparnasse”. Därför är det hög tid att närma sig detta område som lockat konstnärer, författare och kompositörer i hundratals år, men som blev riktigt poppis på 1920-talet, då det fortfarande var mycket billigt att bo och leva i Montparnasse.

David Burke vid Ezra Pounds dörr.

David Burke vid Ezra Pounds dörr.

En utmärkt introduktion till de författare som verkat i området kan du få av den amerikanske guiden David Burke  (www.writersinparis.com) som gör ett antal olika litterära vandringar.  Jag valde själv ”Lost Generation – Montparnasse and beyond” där David, som skrivit en bok om alla författare som bott i Montparnasse, visade runt och berättade om framförallt de amerikanska författare som bodde i området efter första världskriget. David tar 50 Euro per näsa för vandringarna som tar 2-3 timmar och är ett kul sätt att tillbringa en förmiddag i Paris. Som svensk kan du få August Strindbergs öden och äventyr i Paris som en bonus, eftersom han bodde i Montparnasse under den rätt stökiga Infernokrisen precis i slutet av 1800-talet.

Fondation Cartier bjuder både på spännande utställningar och evenemang.

Fondation Cartier bjuder både på spännande utställningar och evenemang.

Vill du växla från dåtid till nutid tycker jag du ska besöka den glas- och stålbyggnad där Cartier har sitt kontor och där man också inhyser Fondation Cartier pour l´art contemporain (www.fondation.cartier.com). Utställningarna här byts några gånger om året och man har också något man kallar Nomadic Nights då det bjuds på konserter, teater, performance och liknande. Just nu och till mitten av november handlar det om Kongo. Man ordnar också workshops för barn mellan 7 och 12 år under dagarna. Inträdet är 7,50 euro och barnens workshop kostar 10 euro.

På Fondation Henri Cartier-Bresson finns ett stort och välorganiserat arkiv.

På Fondation Henri Cartier-Bresson finns ett stort och välorganiserat arkiv.

Fotografier är ju också något som ligger i tiden och i Montparnasse finns ett museum dedikerat till den legendariske franska fotografen Henri Cartier-Bresson (www.henricartierbresson.org). Här visas såväl hans bilder (samt en del av hans målningar och filmer) som tillfälliga utställningar. Inträdet kostar 7 euro, men på onsdagskvällarna är det gratis.

 

Något för de som är fascinerade av skelett och dödskallar.

Något för de som är fascinerade av skelett och dödskallar.

Vill du svalka ner dig efter att ha promenerat runt i kvarteren kan du ta en tur ner i underjorden och besöka katakomberna (www.catacombes.paris.fr/en) där det är +14 grader året om. Särskilt de yngre generationerna brukar tycka att det är olidligt spännande att titta på skelettdelar och dödskallar. 10 euro kostar inträdet.

 

Utsikten från Tour Montparnasse är fantastisk.

Utsikten från Tour Montparnasse är fantastisk.

Vill du efter besöket i underjorden istället komma riktigt högt upp kan du passa på att ta en tur med hissen till utsiktsdäcket högst upp i Tour Montparnasse (www.tourmontparnasse56.com) för 14,50 euro. Hit är köerna sällan särskilt långa och det är därför ett lysande utsiktsalternativ till Eiffeltornet (www.toureiffel.paris). Dessutom tycker jag Tour Montparnasse ligger bättre till för att kunna se hela Paris. Undvik den nerslitna inglasade delen som du kommer till med hissarna, fortsätt istället trapporna upp så att du kommer ut på taket. Här är utsikten mycket bättre och du kan också njuta av ett glas från champagnebaren.

Sist, men inte minst, vill jag nämna två olika muséer utanför Montparnasse, men dit det fortfarande går att promenera om man gillar det.

Det är lätt att inspireras av Picassos verk.

Det är lätt att inspireras av Picassos verk.

Det första är Picassomuseet (www.museepicassoparis.fr). Det har varit stängt för renovering i fem år och öppnade igen 2014. Renoveringen kostade nästan en halv miljard kronor, men man har fått ett fantastiskt museum. Det har många upptäckt och köerna är hur långa som helst, men det är det värt. Här finns verk från Picassos alla epoker, enkelt och snyggt utställda på ett pedagogiskt sätt och trots att renoveringen gjort utställningen större känns det inte överväldigande. Väldigt spännande är också att se vad Picasso själv hade på väggarna. Jag kan lova att det inte är några dåliga saker som hängde i hans hus. Allt finns utställt på översta våningen och när man tittar på samlingen inser man att även Picasso, trots sin otroliga kreativitet, tog inspiration från andra konstnärer.

Tjuren som kan bli en matbuffé.

Tjuren som kan bli en matbuffé.

Om Picassomuséet är känt så är jaktmuséet Museé de la Chasse et de la Nature (www.chassenature.org) desto okändare. Det är dock ett riktigt roligt ställe. Här finns allt från fina gamla jaktvapen, via lätt malätna troféer och uppstoppade djur till konst som behandlar jakt på olika sätt. All är kryddat med moderna installationer som inte alltid är helt lätta att förstå sig på – men kul är det! Allt är dessutom samlat i ett fantastiskt gammalt 1600-talsslott som är värt besöket bara det. Vill du ha en annorlunda fest kan du för övrigt hyra en uppstoppad tjur som kan förvandlas till matbuffé genom att man lyfter av ryggen, lika vansinnigt som det låter!

Att äta i Montparnasse

Är du det minsta matintresserad är det lätt att promenera genom Montparnasse med ett leende på läpparna. Det fullkomligt dräller av matupplevelser och faktum är att många av de klassiska krogarna fortfarande håller väldigt hög klass och lockar många lokala gäster vid sidan av oss tillfälliga besökare.

Baren på La Closeries des Lilas.

Baren på La Closeries des Lilas.

Topprankat (dessvärre även vad gäller priset…) på min lista är den klassiska krogen La Closerie des Lilas (www.closeriedeslilas.fr). De har både uteservering, bar, restaurang och brasserie. Välj gärna brasseriet, på väg dit passerar du också restaurangen där August Strindberg ofta brukade sitta under sina år i Paris. Ett av borden i baren har till och med hans namn på en liten plakett. Brasseriet har en härlig meny, väldigt trevlig service och kul stämning. Toppnoteringen i matväg för min del var den lättrökta koljan med smörsås. En kul sport mellan rätterna är att försöka räkna ut vilka gäster som är här med sina respektive och vilka som tagit med sig älskaren/älskarinnan… Très francaise!

La Coupole – klassikernas klassiker.

La Coupole – klassikernas klassiker.

Vill du testa något ännu mer klassiskt kan du söka dig till La Coupole (www.lacoupole-paris.com). I den fantastiska Art Deco-restaurangen (som sedan 60-talet har ett fult kontorshus byggt ovanpå sig!) är det tätt med turister, men det är faktiskt en hel del parisare som går hit också. Jag har inte ätit här själv, men de som bor i trakten påstår att det fortfarande är riktigt, riktigt bra. Även här kan notan lätt springa iväg.

Här behöver du inte välja huvudrätt, det finns bara en.

Här behöver du inte välja huvudrätt, det finns bara en.

Många Pariskorgar har obegripligt långa menyer. Vill du slippa välja är trevliga Le Relais de l´Entrecote (www.relaisentrecote.fr) ett bra tips. De har en förrätt och en huvudrätt. Först är det valnötssallad och sedan biff med pommes frites och en hemlig sås (jag är dock säker på att en av huvudingredienserna är ansjovis). Enda valet är hur du vill ha köttet stekt. Efterrätter finns det desto fler av! Den helt igenom kvinnliga personalen serverar snabbt och glatt och det är dessutom automatisk påfyllning av huvudrätten om du inte sätter stopp. Hit är det perfekt att gå med barn, men det går inte att beställa bord, utan du får snällt ställa dig i kö.

Le Select har bara stängt 4 timmar per dygn.

Le Select har bara stängt 4 timmar per dygn.

Le Select (www.leselectmontparnasse.fr) på Boulevard du Montparnasse är så klassiskt att man först i år bemödat sig med att göra en egen hemsida. På dagarna är det ingen som höjer på ögonbrynen om du söker dig längst in i lokalerna, beställer en kaffe och sedan slår upp en bok och sitter i tre timmar. Givetvis går det också alldeles utmärkt att äta klassisk brasserimat här. Portarna slår upp 07.00 och stänger först klockan 03.00!

Millesimes 62 har prisvärda menyer.

Millesimes 62 har prisvärda menyer.

Millesimes 62 (www.millesimes62.com) är billigare och lite opersonligare, men serverar rysligt god mat. De har menyer som startar på 19,90 euro och går upp till 39 euro. I den sistnämnda ingår allt – aperitif, tre rätter, vin och kaffe – ett fynd i det i ärlighetens namn rätt dyra Paris. När vi var där fick vi dessutom en rejäl rabatt för att vi hade bokat bord via internet.

Baren på Auberge de Venise där författarna Hemingway och Fitzgerald söp till när de sågs första gången.

Baren på Auberge de Venise där författarna Hemingway och Fitzgerald söp till när de sågs första gången.

Om du tröttnar på den franska maten så är italienska Auberge de Venise (www.aubergedevenise.fr) ett alternativ. De har två restauranger i Paris och den som ligger i Montparnasse var tidigare den klassiska baren The Dingo där många författare och konstnärer hängde i början av 1900-talet. Bardisken finns fortfarande kvar så du kan knalla dit och dricka vid samma bardisk som Hemingway gjorde en gång i tiden. Om du kollar noga på väggarna kan du också hitta gamla bilder där du kan roa dig med att identifiera äldre kulturpersonligheter.

Har du tillgång till någon form av matlagningsmöjligheter under din vistelse i Paris eller vill köpa råvaror för att ta med dig hem finns det massor av specialbutiker och marknader i Montparnasse.

Tomater i alla former direkt från odlaren finns på marknaden i Montparnasse.

Tomater i alla former direkt från odlaren finns på marknaden i Montparnasse.

Jag kan rekommendera marknaden på Boulevard Edgar Quinet vid det höga Tour Montparnasse. Här är det olika marknader beroende på vilken veckodag det är. Onsdagar och lördagar är det mat, på söndagar konst och andra dagar är det mer vanlig loppis.

Under matdagarna finns här fisk, kött, fågel, ost, frukt, grönsaker och charkuterier samt en hel del härlig ”snabbmat” om du skulle bli hungrig under handlandet.

Fyller du överblivet utrymme i resväskan så kan du förlänga Pariskänslan långt efter att du kommit hem!

Clas Johansson

Användbara länkar

Rue des Thermopyles är en mysig Parisgata. Foto: Paris Tourism Office/Marc Bertrand

Rue des Thermopyles är en mysig Parisgata.
Foto: Paris Tourism Office/Marc Bertrand

Allmänt om Paris

http://en.parisinfo.com

 Att ta sig till Paris

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

SAS (www.sas.se)

Air France (www.airfrance.se)

Norwegian (www.norwegian.com)

Ryan Air (www.ryanair.com)

 Transfer och att ta sig runt i Paris

Tåg, bussar och metro (www.ratp.fr/en/)

 Att bo i Montparnasse

Le Fabe Hôtel (www.lefabehotel.fr)

La Maison Montparnasse (www.lamaisonmontparnasse.com)

Hôtel de Bains (www.hotel-des-bains-montparnasse.com)

Aberôtel Montparnasse (www.aberotelparishotel.com)

Lägenheter (www.only-apartments.com/, www.interhome.se/, www.aribnb.se)

Att göra i Montparnasse

Paris Pass (www.parispass.com)

Paris Museum Pass (www.en.parismuseumpass.com)

Guiden David Burke (www.writersinpariswalkingtours.blogspot.fr) (www.writersinparis.com)

Fondation Cartier pour l´art contemporain (www.fondation.cartier.com)

Fondation Henri Cartier-Bresson (www.henricartierbresson.org)

Katakomberna (www.catacombes.paris.fr/en)

Tour Montparnasse (www.tourmontparnasse56.com)

Picassomuseet (www.museepicassoparis.fr)

Museé de la Chasse et de la Nature (www.chassenature.org)

Att äta i Montparnasse

La Closerie des Lilas (www.closeriedeslilas.fr)

La Coupole (www.lacoupole-paris.com)

Le Relais de l´Entrecote (www.relaisentrecote.fr)

Le Select (www.leselectmontparnasse.fr)

Millesimes 62 (www.millesimes62.com)

Auberge de Venise (www.aubergedevenise.fr)

 

Print Friendly, PDF & Email