Porto är ett bra val om du vill göra en annorlunda, romantisk höstresa till värmen.
Porto är Portugals näst största stad och den är bedövande vacker, relativt turistfri under stora delar av året och bjuder på fantastisk mat, mycket sevärdheter samt fint boende till bra priser.
För många svenskar är Portugal lika med storstadspuls i Lissabon samt strandliv på Algarvekusten. Alldeles för få kommer till Portugals näst största stad Porto (www.visitporto.travel), som ligger efter Atlantkusten ganska precis 30 mil norr om huvudstaden.
Det är synd eftersom Porto är minst lika trevlig som Lissabon. Visst är Lissabon en smula trendigare och nattlivet intensivare, men för den som inte är så känslig för vilken stad som är hippast just i år är Porto ett lysande alternativ.
Porto är mindre, mer gripbar och vänligare än många andra storstäder i Europa. Det är svårt att tro att det faktiskt bor nära 2,5 miljoner människor i staden, som delas i mitten av floden Douro och avslutas abrupt i väster av den kalla Atlanten och en lååång strandpromenad som är en smula bedagad, men känns mysigt 60-talsaktig.
Mitt i Porto ligger det historiska centret av staden, som är ett världsarv. Här finns massor av historiska byggnader från medeltiden och framåt, somliga håller på att ramla ihop, men många är också nyrenoverade och lyser i strålande färger.
Turistströmmen ökar för varje år, men ännu har inte Portoborna tröttnat på besökarna. De är ständigt lika vänliga mot förvirrade utlänningar som gått vilse i gränderna.
Köp flygbiljetter, boka ett trevligt hotell och packa resväskan lätt. Du kommer inte att ångra att du åker till Porto!
Porto – Att ta sig dit
Att ta sig till Porto innebär i de allra flesta fall att man först flyger till Lissabon och sedan tar sig vidare härifrån. Till Portugals charmiga huvudstad flyger man direkt från Stockholm med portugisiska flygbolaget TAP (www.flytap.com) eller Norwegian (www.norwegian.com).
Flyger du TAP går det att ta ett anslutande flyg de 30 milen till Porto. Annars kan du välja på bil, tåg eller buss för transporten.
Att hyra bil är billigt i Portugal (kolla på priser på exempelvis Holiday Autos (www.holidayauto.com)) och resan från Lissabons flygplats tar cirka tre timmar. Tänk på att biltullarna på sträckan kostar cirka 25 euro om du ska jämföra priser.
För att ta tåget (www.cp.pt) ska du helst köpa biljett i förväg. Det finns ingen tågstation på flygplatsen, däremot ligger stationen Oriente mycket nära flyget. Snabbaste tåget tar 2 timmar och 45 minuter och de går mer eller mindre varje timme med slutstation Campanha i Porto. Biljetten kostar 25-30 euro, men ofta finns icke ombokningsbara specialpriser för så lite som 10 euro.
Att åka buss från Lissabon till Porto kostar runt 20 euro enkel resa och från flygplatsen är det bäst att välja bussterminalen Sete Rio. Härifrån kör exempelvis Rede Expressos (www.rede-expressos.pt).
Porto – Att ta sig runt
För att ta sig fram i Porto kan du med fördel använda dig av den (oftast) skönt luftkonditionerade metron (www.metrodoporto.pt), som invigdes 2002 och alltså är en av Europas modernaste. Biljetter till metron, som helt saknar spärrar, köper man enkelt i automater.
Självfallet finns här också ett väl utbyggt nät av bussar. Missa inte heller den museala spårvägen som går från gamla stan ner till södra delen av strandpromenaden mot Atlantkusten. Krängande och skramlande i mycket moderat fart snirklar den sig fram efter flodkanten.
Taxi är också väldigt prisvärt i Porto. Ska man inte allt för långt landar resan ofta på 6-7 euro. Är man några stycken som delar på bilen är taxi i stan faktiskt inte dyrare än metron.
Det finns också cyklar att hyra i Porto, men att trampa runt i de kuperade delarna av staden under de varmaste månaderna skulle jag inte rekommendera…
Porto – Här kan du bo
Porto Persona (www.portopersona.pt) är ett mycket litet guesthouse som ligger precis vid det klassiska konserthuset Casa da Musica (www.casadamusica.com). Porto Persona drivs av den mycket charmiga och kunniga damen Luisa, som vid sidan av jobbet som hotellvärd är läkare på heltid.
Luisa köpte huset (som byggdes i början av 1900-talet) som en ruin 2012 och har sedan gjort ett fantastiskt jobb med att rusta upp det. Fönster, dörrar, golv, stuckaturer – allt är i originalskick och när något saknades letade hon reda på duktiga hantverkare som gjorde kopior med gammal teknik. Ett dubbelrum, som snarare är som en liten svit, kostar 90-120 euro/natt dubbelrum och då ingår också en härlig frukost.
Guest House Douro (www.guesthousedouro.com) är ett bra tips om du vill bo fint nere vid floden. Douro har åtta individuellt inredda rum och leds av det väldigt hjälpsamma värdparet Carmen och Joao.
Douro kallar sig guesthouse, men många skulle nog tycka att det här är ett boutiquehotell. 120-210 euro inklusive frukost kostar dubbelrummen. Se till att få ett rum med utsikt mot floden.
Vill du bo riktigt billigt är Hotel Porto Rico ett bra val. De har ingen egen hemsida, men du hittar dem enkelt på exempelvis www.booking.com.
Det är ett enkelt, men trevligt, hotell och det har en fantastisk kakelklädd fasad. Du betalar 50 euro per natt för dubbelrummet, med tillägg för frukost som serveras på terrassen när vädret tillåter. Rummen är luftkonditionerade och de flesta har också en liten balkong.
För dig som är lite yngre eller reser ensam kan Bluesock Hostels (www.bluesockhostels.com) passa bra. Här kan man få såväl eget rum som en säng i olika stora sovsalar. Modernt inrett i ett gammalt hus. En säng för en natt går att få för så lite som 15 euro, men räkna med lite mer för att vara på den säkra sidan.
Vill du hellre bo i lägenhet och rå dig själv finns det också många bra alternativ i Porto.
Ett fint lägenhetshotell är Porto River (www.portoriver.pt). Har finns 16 övernattningsalternativ med allt från studios till lägenheter med två sovrum. Priset per natt går från 135 till 205 euro. I lägenheterna finns kitchenette med spis, kyl, mikro och diskmaskin.
Oporto Tourist Apartments (www.oportotouristapartments.com) erbjuder tre olika hus (Mouzinho da Silveira, São Domingos och Comércio do Porto) med lägenheter i gamla stan och nära floden.
För en lägenhet i Mouzinho med två sängar och en bäddsoffa betalar ni från 130 euro per natt. Om du åker hit under de varmaste månaderna så se till att få en lägenhet med luftkonditionering.
Vill du lyxa till det rejält är klassiska The Yeatman (www.the-yeatman-hotel.com) på södra sidan av floden (mitt bland alla portvinstillverkarna) ett bra alternativ. Rummen är jättelika, har egen terrass och utsikt över floden.
Här finns också en restaurang som drivs av Ricardo Costa. Den har två stjärnor i Guide Michelin och 25 000 vinflaskor i källaren. Räkna med runt 400 euro per dubbelrum och natt samt minst 120 (välplacerade) euro per person om ni går till restaurangen.
Porto – Här kan du äta
Gillar du fisk och skaldjur så är den lilla stadsdelen Matosinos ett stensäkert val. Den var tidigare en fiskeby, men den har sedan länge växt ihop med Porto. På Rua Herios da Franca ligger fiskhandlarna och fiskrestaurangerna på rad. Gästerna är nästan bara portugiser, eftersom det är långt från turistkvarteren, och maten är fantastisk. Mycket grillas på träkol och för att det ska fungera göra man det på gatan, precis bredvid borden på trottoaren. Bra underhållning!
O Valentim (www.ovalentim.com), är ett av de bästa restaurangvalen efter gatan. Satsa gärna på bläckfisken och njut av folklivet samt måsarna som kämpar för att överlista grillmästarna på gatan.
Vill du slå på stort behöver du inte åka långt från fiskgatan i Matosinos. Det är bara att leta sig ner till strandkanten och Michelinstjärnebelönade Casa de Chá da Boa Nova (www.casadechadaboanova.pt). Här härskar Rui Paul, som är en av portugals mest kända kockar och också värd för Portugals version av Mästerkockarna. I en supermodern lokal precis i vattenbrynet bjuder Rui på sofistikerade maträtter med ursprung i havet.
På den minimala tavernan Taberna dos Esquecidos står Paula (som också är gynekolog och konstnär – en rätt udda kombination) vid grytorna. Restaurangen är rätt ny och har ännu bara en Facebooksida (www.facebook.com), men den ligger på Tv. de Cedofeita 40A, om du vill ta dig dit. För att göra den ändå svårare att hitta ligger den på andra våningen i ett vingligt litet hus på den dåligt upplysta bakgatan.
Paulas mat är så nära hemlagat man kan komma och portionerna rejäla. Det känns som att du sitter hemma i familjens kök.
Vill du äta något enkelt och snabbt kan du ta dig till en matmarknad som heter Mercado Bom Sucesso (www.mercadobomsucesso.pt). Den ligger alldeles bredvid Casa da Musica och här finns ett 20-tal restaurangstånd med allt från ceviche till kinesiska nudlar och portugisiska bakverk.
Man köper sin mat och sätter sig sedan där man själv vill, det finns platser såväl utomhus som inne i mathallen. Ett bra ställe om man vill äta snabbt och samtidigt titta på folk. Här finns också några riktigt bra barer.
Inte långt från Mercado Bom Sucesso ligger den klassiska krogen Casa Agricola (www.casa-agricola.com). Den har legat här sedan urminnes tider och var från början en del av en stor bondgård, därav namnet. Casa Agricola kan vara en smula förvirrande eftersom den har flera ingångar och innehåller ett par barer med enklare servering, en lite finare restaurang och en utomhusservering. Öppettiderna är 09.00-02.00, så det går att börja med frukost, fortsätta med lunch för att glida över i middag och avsluta med party vid bardisken. Bra ställe om du vill träffa Portobor.
Att äta nere i gamla stan är inte så lätt. Inte för att det saknas restauranger, utan mer för att det är väldigt svårt att veta vad man får. Det här är ett utpräglat turistområde och de flesta restaurangerna är därefter – i bästa fall likgiltig mat serverad med ett leende, och i sämsta fall dålig mat serverad med likgiltighet.
Jag hade dock tur när jag hamnade på Cozzza Rio på Rua S. Francisco 8, som ligger precis vid slutstationen för den gamla spårvagnslinjen. Cozzza Rio är hektiskt, men familjärt, och maten de gör i det minimala köket är enkel, men bra.
Till As 7 Maravilhas (www.as7maravilhas.com) går du inte för att äta traditionell portugisisk mat. Miljön är medeltida, men maten nutida.
Matsedeln varierar hela tiden, men små tapas finns det alltid. Utöver det kan du lika gärna bli serverad vietnamesiska vårrullar som rysk grönsakssoppa. Allt bärs fram av en mycket omsorgsfull och heltatuerad tysk. Dryckesutbudet är också imponerande. Från craft beer, via spännande portugisiska viner till en smått otrolig sortering av whiskey och konjak.
Porto – Att göra och shoppa
Museo de Serralves (www.serralves.pt) är ett måste om du åker till Porto. Grunden till museet är en märklig egendom på hela 18 hektar som numera ligger centralt i Porto. Från början var den sommarresidens för en rik textilfamilj, men när sonen Carlos Alberto Cabral tog över det började hända saker. Han var mycket intresserad av Art Deco och mellan 1925 och mitten av 40-talet byggde han en uppseendeväckande villa och anlade en enorm park. 1953 tvingades han dock sälja egendomen. Men han skrev ett avtal som betydde att det inte gick att stycka av något av egendomen.
1986 köptes allt av staten och ett år senare öppnades den för första gången för en storögd allmänhet, som bara hade kunnat ana var som doldes bakom murar och staket. Ganska snart bestämde man sig också för att bygga ett hypermodernt museum för nutida konst. Det jobbet var klart 1999 och nu genomförs massor av spännande utställningar i museet.
Art Deco-huset är helt orört sedan det byggdes, förutom en mycket varsam underhållsrenovering som gjordes för några år sedan. Det är som att kliva in i en tidsmaskin när man öppnar dörren till de enorma rummen.
Parken är jättelik och vacker med enorma träd, stenlagda gångar, stora och små dammar och längst ner en undervisningsträdgård.
Ska man vara riktigt korrekt så ligger Porto på norra sidan Dourofloden, på södra sidan tar Vila Nova de Gaia vid.
Platsen runt den första metrostationen på södra sidan bjuder på en fantastisk utsikt över den gamla delen av Porto samt över den spännande fackverksbron Dom Luis i stål, som konstruerades av en av Eiffels lärjungar.
Från metron ner till floden finns också en linbana – Teleferico de Gaia(www.gaiacablecar.com) som för 6 euro enkel resa sköter transporten ner till flodkajen där alla portvinsfabrikanter har sina lokaler. Den som gillar portvin och vill prova olika vinmakares produkter har inga problem att fördriva en dag här
För den som vill åka uppströms efter floden, till vingårdarna där man producerar druvorna till portvinet, finns det mängder av olika turer. Det erbjuds allt från snabba bussturer på några timmar till flerdagarsturer där man bor på båt på floden. Jag har inte gjort det, men det ser väldigt mysigt ut. Det går också ett historiskt tåg (https://www.cp.pt/passageiros/en/how-to-travel/For-leisure/Nature-and-Culture/comboio-historico) med ånglok efter floden Douros strand från juni till oktober.
Ett kul ställe att handla på är Workshops Popup (www.workshops-popup.com). Här har några hippa affärer slagit sig samman och erbjuder kläder, husgeråd och heminredningsdetaljer. Här finns också det svenska märket Love by K.
Sist, men inte minst, bjuder man på matlagningskurser ett par gånger i veckan. De leds av riktigt duktiga kockar, tar några timmar och kostar från 25 euro och uppåt.
Armazem (www.facebook.com/armazem93/) är en blandning av loppis, antikvitetsaffär, utställningslokal och restaurang. Den 1 500 kvadratmeter stora gamla lagerlokalen där man håller till har kvar sin ursprungliga känsla och är riktigt cool.
På fredagar och lördagar har man öppet till 23.00 och det blir ofta lite partystämning i de rustika lokalerna.
Den lilla marknaden Porto Belo är öppen på lördag förmiddag på det vackra torget Praça Carlos Alberto. Här finns gamla och nya leksaker, antikviteter, hantverk, mat (alltid hemgjord och ofta organisk). Behöver du vila fötterna och ge kroppen vätska och näring finns det en rad restauranger och caféer på torget och i närheten.
Även om Porto är en fantastisk stad kan det vara skönt att komma ut och röra på sig utanför staden åtminstone någon dag. Du kan då kontakta Oporto Mountain Tours (www.oportomountaintour.com). De ordnar som framgår av namnet främst turer upp i de omgivande bergen. Du kan välja att bara åka runt bekvämt i deras Land Rover. Vill du fortsätta motordrivet kan du göra det på motorcykel eller i en dune buggy. Grottbesök, ridning och forsränning står också på deras program.
Användbara länkar
Allmänt om Portugal och Porto
Att ta sig till Porto
- Flygbussarna (www.flygbussarna.se)
- TAP (www.flytap.com)
- Norwegian (www.norwegian.com)
- Holiday Autos (www.holidayauto.com)
- Portugisiska tåg (www.cp.pt)
- Bussar Rede Expressos (www.rede-expressos.pt)
Att ta sig runt i Porto
- Metron (www.metrodoporto.pt)
Att bo i Porto
- Porto Persona (www.portopersona.pt)
- Guest House Douro (www.guesthousedouro.com)
- Bluesock Hostels (www.bluesockhostels.com)
- Porto River (www.portoriver.pt)
- Oporto Tourist Apartments (www.oportotouristapartments.com)
- The Yeatman (www.the-yeatman-hotel.com)
Att äta i Porto
- O Valentim (www.ovalentim.com)
- Casa de Chá da Boa Nova (www.casadechadaboanova.pt)
- Mercado Bom Sucesso (www.mercadobomsucesso.pt)
- Casa Agricola (www.casa-agricola.com)
- As 7 Maravilhas (www.as7maravilhas.com)
Att göra och shoppa i Porto
- Museo de Serralves (www.serralves.pt)
- Linbanan Teleferico de Gaia (www.gaiacablecar.com)
- Workshops Popup (www.workshops-popup.com)
- Armazem (www.facebook.com/armazem93/)
- Oporto Mountain Tours (www.oportomountaintour.com)