San Sebastian, Spanien – mat, fest och surf

San Sebastian ligger strålande vackert längst in i Biscayabukten.

I den baskiska staden San Sebastian samsas badgäster, surfare, matnördar, historieintresserade och festprissar. Staden har något för alla och det ger en härlig mix av människor på gator och stränder.

Att så många olika grupper av besökare kommer till staden, som har drygt 180 000 invånare, betyder att det under högsäsong stundtals blir väldigt trångt, särskilt i de gamla delarna av staden där gränderna är trånga och restaurangerna och barerna många.

Nästan alla besökare i San Sebastian söker sig till den gamla staden.

Personligen tycker jag det räcker väldigt väl med ett eller ett par ordentligt besök i gamla stan, gärna en förmiddag då festprissarna fortfarande sover. Sedan kan man göra nedslag för att äta Pintxos (mer om dem senare) då och då på kvällarna, men spendera resten av tiden i andra delar av staden och i omgivningarna.

Många av de mer mogna svenska besökarna kommer hit i jakten på den fantastiska maten. I Baskien har man på ett utmärkt sätt lyckats kombinera den gedigna mattraditionen med en ofta fördomsfri syn på matlagning. Råvarorna är för det mesta de traditionella, medan tillagningen är hypermodern.

Surfarna är en stor grupp i San Sebastian och de blir fler för varje år.

De som vill ha sol och bad har också ett bra läge. I San Sebastian finns det tre olika stränder som löper i öst-västlig riktning. Längts österut finner man surfstranden Zurriola, där också den modernare delen av staden, som ibland kallas Gros, ligger. I mitten, och närmast gamla stan, återfinns Concha och längst västerut Ondarreta. Alla nås med promenader.

Det är ofta mycket folk på stränderna och när högvattnet når sin toppnivå är strandremsan ganska smal. Humöret är dock bra och på något sätt funkar det allltid. En stor del av bukten är också helt avstängd för motorbåtar vilket gör att det går bra att simma ganska långt. För den som inte nöjer sig med att plaska i vattnet och sola går det också att lära sig segla, hyra paddleboards, små segelbåtar, windsurfingbrädor eller kanoter och spela vattenpolo.

För de inbitna nattsuddarna är San Sebastian också ett paradis. Barerna i gamla stan har ofta öppet till 6-tiden på morgonen och när de vanliga turisterna går upp möts de och de sista festprissarna i gränderna tillsammans med renhållningsarbetarna som röjer upp efter nattens övningar.

San Sebastian – resan dit

Från Stockholm finns det ett lysande sätt att ta sig till San Sebastian. Det är att flyga med Ryan Air (www.ryanair.com) från Skavsta till Biarritz, som ligger i Frankrike, precis på andra sidan gränsen.

Många andra flygbolag flyger också på San Sebastian, men då innebär det ett byte någonstans i Europa. Ett annat alternativ är att flyga till Barcelona eller Madrid och sätta sig på tåget där, men det handlar om 6-7 timmar på tåg, så det blir en väldigt lång resdag.

Du kan också ta en hyrbil i Barcelona och köra till San Sebastian. Vägarna är jättebra och kör du nonstop behöver det inte ta mer än 5 timmar.

San Sebastian – Transfer och ta sig runt

Landar man i Biarritz är det bara att knalla ut från terminalen och sätta sig på bussen till San Sebastian. Det tar en knapp timme och kostar 7 euro, enklare kan det inte bli. För en taxi får du räkna med knappt 50 euro.

San Sebastian är perfekt att cykla i. Platt i stan och krävande runt omkring.

I San Sebastian skull jag rekommendera cykel, apostlahästarna och buss i nämnd ordning.

Cyklar går att hyra i rätt många butiker, men det finns också ett cykelpoolsystem (www.dbizi.com) där man bara betalar för tiden man cyklar och sedan lämnar hojen i ett speciellt cykelställ. Att köpa ett femdagarspass kostar 20 euro och att använda en cykel upp till 20 minuter kostar bara 10 cent. Det är gott om ordentliga cykelvägar och på 20 minuter kommer man väldigt långt i den här stan.

Det går också utmärkt att gå till de flesta ställen i San Sebastian, avstånden är inte särskilt stora och väldigt många gator är avstängda för motortrafik.

Många av bussarna i San Sebastian är hybridbussar.

För längre turer är det buss eller taxi som gäller. Bussarna drivs av d-bus (www.dbus.eus/en/). Köper du biljett direkt av chauffören kostar en resa 1,70 euro. Förköp av olika slag är lite billigare. Taxi är inte heller avskräckande dyrt.

Har du bil med dig så ställer du med fördel ifrån dig den i ett P-hus, det kostar knappt 25 euro per dygn i centrum och blir sedan billigare ju längre ut du ställer den.

San Sebastian – Här kan du bo

Det är dyrt med boende i San Sebastian, eftersom utbudet är begränsat. Vill du kunna välja gäller det att vara ute i mycket god tid, stammisarna bokar ett år i förväg. Annars kan det bli som för mig. Jag fick betala 150 euro per natt för ett rum vid värsta bargatan, där allting sluttade, toan var gemensam, rummet inte städades på tre dagar och ”portiern” kunde 10 ord engelska samt tillbringade hela dagarna på stranden.

Det är också väldigt stor skillnad på priserna under hög- och lågsäsong, särskilt i gamla stan.

Vill du ha riktigt nära till partylivet i gamla stan ska du bo här, annars skulle jag rekommendera att du söker dig utanför de trånga gränderna.

Låt oss dock börja i den gamla delen av San Sebastian. Här finns inga stora eller särskilt flotta ställen utan bara mindre ”Pensions” av varierande kvalitet.

Pension el Puerto har till och med en nyputsad fasad.

Pension el Puerto (www.pensiondelpuerto.com) är lite fräschare än många av sina konkurrenter och har också ansträngt sig för att ljudisolera en smula så att det inte känns som att man bor direkt på gatan.

En del rum har balkong eller terrass och det finns också en lägenhet med plats för 4 personer i huset. 140 euro för ett dubbelrum utan frukost under högsäsong. Utanför säsong går priset ner till hälften.

San Sebastian Pension Gran Bahia Bernardo

Rummen på Pension Gran Bahia Bernardo är enkla, men fräscha.

Pension Gran Bahia Bernardo (www.pensiongranbahiabernardo.com)  är ett annat pensionat i den fräschare klassen. Ett dubbelrum under högsäsong från 150 euro, det finns också tre- och fyrbäddsrum. Mycket enkel frukost kan fås för 1 (!) euro per person.

Om du kan släppa tanken på gamla stan blir utbudet mycket större och mer prisvärt.

Läckra gemensamma utrymmen i Villa Soro.

Villa Soro (www.villasoro.es) är ett riktigt fint boutiquehotell i nordöstra delarna av stan. Det är ett ombyggt klassiskt, äldre privathem med 25 rum och riktigt läckra gemensamma utrymmen.

De har också en del egna p-platser, vilket inte är så vanligt. Kostar från 180 euro per natt för ett dubbelrum, men även här sticker det iväg under högsäsong.

Hotel Record funkar bra för familjer.

Hotel Record (www.hotelrecord.com) ligger efter samma gata som Soro fast lite närmare stadskärnan. Ett modernt trevåningshus med 14 rum och parkering enligt principen först till kvarn. Det finns också ett par familjerum.

Personalen i receptionen pratar bra engelska, vilket märkligt nog inte är en självklarhet i San Sebastian, trots den enorma mängden turister. Ett dubbelrum med frukost börjar på 150 euro per natt.

Utsikten från Hotel Ezeiza är inte dum.

Hotel Ezeiza (www.hotelezeiza.com) hittar man i andra änden av stan i slutet av stranden Ondarreta. Det är inte något jättetjusigt hotell, men läget är mycket fint med utsikt över havsbukten och ön Santa Clara för de rum som har fönster åt det hållet. Från 150 euro natt för ett dubbelrum med frukost.

Ezaiza har också en restaurang, men i ärlighetens namn så är det bättre att gå till andra näringsställen när frukosten är avklarad..

Koba är perfekt för surfarna och ett bra ställe att träffa likasinnade.

Koba Hostel (www.kobahostel.com/en/) är ett modernt hostel som ligger några kvarter ovanför surfstranden Zurriola. Under högsäsong kostar en säng i flerbäddsrum 44 euro per natt och ett dubbelrum 160 euro, båda inklusive frukost.

Här finns också ett gemensamt kök, en juste terrass och möjligheter att lämna ifrån sig surfbrädor, cyklar och extra bagage. Det går också att hyra cyklar.

 San Sebastian – Att äta

Texten under den här rubriken skulle kunna bli hur lång som helst i San Sebastian, här finns 19 krogar med stjärna i Guide Michelin och det är fler Michelinstjärnor per kvadratmeter än i någon annan stad! Men det finns också väldigt bra mat på många andra och betydligt enklare restauranger.

Pintxos – det är vad alla äter i San Sebastian.

Det alla snackar om är dock pintxos, som är motsvarigheten till spanska tapas, fast på en helt annan nivå, om du frågar mig. Och för er som undrar hur det uttalas: tx är baskiskans ch, det vill säga ett kort sje-ljud som i kärring.

Du kan med stor fördel knalla runt och ta någon/några pintxos på varje ställe. Ingen tar illa upp om ni köper en enda pintxos och delar på ett glas vin till det.

Det finns väldigt många krogar som gör pintxos, den här listan har jag dock från en verklig expert med lokal anknytning med ett heligt löfte om att inte avslöja hens namn, eftersom det skulle kunna orsaka mycket trassel…

Många riktigt bra Pintxosställen ligger faktiskt i gamla stan så vi börjar där:

Bar Ganbara är ryktbara för svamp och krabba.

A Fuego Negro (www.afuegonegro.com), 31 de Agosto 31. Specialitet: Moderna pintxos.

Bar Ganbara (www.ganbarajatetxea.com), San Geronimo 21. Specialitet: Spindelkrabba och svamp.

Bar Goiz Argi, Fermin Calbeton 4. Specialitet: Grillspett med räkor.

Så här lugnt är det sällan på Bar Tamboril.

Bar la Vina (www.lavinarestaurante.com), 31 de Agosto 3. Specialitet: Ostkoner och lammfötter.

Bar Martinez (www.barmartinezdonosti.com), 31 de Agosto 9. Specialitet:  Kalla Pintxos.

Bar Tamboril, Pescaderia 2.

Testa torsk på Bar Bergara.

La Cuchara de San Thelmo, 31 de Agosto 28. Specialitet: Moderna pintxos.

Txepetxa (www.bartxepetxa.com), Pescaderia 5. Specialitet: Ansjovis.

I den nya stadsdelen Gros vid Zurriolastranden håller dessa två hög klass:

Bar Bergara (www.pinchosbergara.es), General Arteche 8. Specialitet: Bacalao (torsk).

Mil Catas, Zabaleta 55.

När du tröttnat på smakbitar framdukade på bardisken finns det som sagt 19 stjärnkrogar att välja på, hela fyra av dem har tre stjärnor!

Juan Mari och Elena Arzak jobbar tillsammans i köket varje dag.

Jag tycker dock att du ska satsa på Arzak (www.arzak.es) med far/dotterteamet Juna Mari och Elena Arzak i spetsen.

Restaurangen ligger i ett anspråkslöst hus på Alto de Moiracruz i de östra delarna av staden. Där har den legat sedan Juan Marias farföräldrar år 1897 startade ”vägkrog” efter huvudvägen N1, som då gick precis utanför huset på sin väg från Frankrike till Madrid.

1966 klev Juan Mari in på heltid och i mitten av 70-talet var han drivande i arbetet med att lyfta fram det nya baskiska köket. Resten är, som det heter, historia och det stenhårda arbetet gav 1989 tre stjärnor i Guide Michelin.

I mitten av 1990-talet var det dags för dottern Elena att göra entré och eftersom Juan Mari nu är 75 år har mer av ansvaret gått över till henne. Juan Mari är dock där varje eftermiddag, så äter du lunch där kommer du säkert att stöta på honom!

Inget hamnar på borden utan att han och Elena är helt överens och deras krav är självfallet skyhöga med tanke på att deras avsmakningsmeny kostar 210 Euro per person.

Så här kan det se ut när man får krill på tallriken på Arzak.

En titt bakom kulisserna ger en idé om varför prislappen ligger på den nivån. Här finns en specialbyggd vinkällare med plats för 120 000 flaskor. På översta våningen finns också ett särskilt matlaboratorium där speciellt anställda jobbar enbart med att utveckla nya rätter.

I köket jobbar 30 personer och det är trångt om saligheten. Det är dock lugnt, effektivt och vänligt. Möjligen kan det ha att göra med att det alltid varit väldigt mycket kvinnor på Arzak. ”Kvinnor lagar bättre mat än män”, menar Juan Mari Arzak.

Men vad är det då som finns på tallrikarna? Att gå igenom hela avsmakningsmenyn skulle kräva mer text än någon av er skulle orka läsa så låt mig ta några exempel:

  • Scarlakansröda räkor med krill och en sås på rödbetor och avocado.
  • Pocherat ägg med kanderad tomat, pozole (mexikansk majsrätt) och cordyceps (en kinesisk hälsosvamp).
  • Liten bläckfisk med flera olika sorters persikor och en sås baserad på fiskens bläck.
  • Grillat duvbröst med sake, physalis, mandarin, apelsin och krispig lök.
  • Vit och brun choklad (från Belgien och Vietnam) med en fyllning av mint, kiwi och neroli (en olja som är gjord på ett destillat av pomeransblommor).

Att säga att det är gott är ett gigantiskt understatement. Allt som ställs på bordet är makalöst! Och det bästa av allt är att inget känns som en upprepning, det är hela tiden helt nya smaker och texturer. Det är ett enda långt smakäventyr efter en spännande, men väl genomtänkt led.

San Sebastian – Att göra och shoppa

Det finns väldigt mycket att göra i San Sebastian och dess omgivningar, mycket har jag redan nämnt.

I själva staden ska du självfallet ta en promenad i hamnen, som är en del av gamla stan, här finns mysiga små fiskrestauranger samt ett akvarium och ett sjöfartsmuseum som är väl värda ett besök.

Ta gärna en tur på havet.

I hamnen hittar du också Ciudad San Sebastian (www.ciudadsansebastian.com). De har en katamaran som lämnar kajen varje timme och turen ger ett annat perspektiv på San Sebastian och stränderna. 10 euro för de stora och 6 för de små.

Vill du vandra eller cykla utanför staden finns det många turer. Gå in på turistinformationen (www.sansebastianturismo.com) så förser de dig med råd och kartor.

Vill du göra utflykter längre från staden finns det också bra möjligheter. Det ligger massor med små intressanta byar i bergen runt om San Sebastian. Du kan även bege dig till Biarritz på andra sidan gränsen, till den baskiska huvudstaden Bilbao eller till byn Guernica som förstördes av nazisterna under inbördeskriget och som skildras på Picassos berömda målning.

Hos Mimo kan du lära dig laga baskisk mat.

Vill du veta lite mer om vad som döljer sig bakom den baskiska matlagningen kan du kontakta Mimo (www.sansebastian.mimofood.com). De har matturer där du hälsar på hos olika krögare och både får smaka deras mat och lära dig mer om hur de skapar den. Matturerna börjar på ungefär 100 euro per person. Vill du dyka ännu djupare i baskisk matlagning har de även matlagningskurser från en till sju dagar. En tvådagarskurs kostar 315 euro.

Vill du ta med dig råvaror hem och fortsätta matexperimenten finns det bra förutsättningar. Själv brukar jag alltid fylla det som är kvar i handbagaget med frukt och grönsaker samt lägga lite andra godsaker i det incheckade bagaget.

Ostar i alla former på Elkano-1.

För påfyllning i ostförrådet skulle jag vilja rekommendera en promenad till Elkano-1 (www.elkano1.com). Doften som slår emot en när man öppnar dörren är oemotståndlig för en ostälskare och expertisen imponerande. Var nyfiken så kommer du att få en gratis ostlektion på köpet.

Glöm inte heller den spanska skinkan som i sin mest raffinerade form kostar en bra bit över 1 000 kronor kilot och går att hitta hos varenda slaktare i San Sebastian. Korvarna hittar du på samma ställen. Om de inte redan är vakuumpackade så be dem göra det innan du checkar in dem.

Ardoteka säljer vin och ordnar provningar.

För inköp av vin kan du bege dig till Ardoteka (www.ardoteka.com). Förutom vanligt vin har de en källare fylld med mousserande vin av olika slag. Vill du köpa större kvantiteter är de också vana vid att skicka vin runt världen. Ardoteka ordnar även vinprovningar. Maila till dem innan du åker ner och kolla vad som är på gång.

Ett mer otippat matshoppingråd är konserverad fisk. I de här delarna av Europa gör man världens bästa fiskkonserver, så packa gärna mer några burkar tonfisk, sardiner och ansjovis för att liva upp de mörkare årstiderna och friska upp dina minne av San Sebastian.

 

Användbara länkar

Allmänt om San Sebastian

www.sansebastianturismo.com

Att ta sig till San Sebastian

 Transfer och ta sig runt i San Sebastian

 Att bo i San Sebastian

Att göra och shoppa i San Sebastian

Print Friendly, PDF & Email