Det är alltid lika roligt att bli positivt överraskad – och det är det lätt att bli av Warszawa.
Den polska huvudstaden är numera en modern, spännande och trevlig europeisk storstad. Kombinera det med en fascinerande historia och behaglig prisnivå så får du en väldigt tilltalande kombination.
Utvecklingen i Warszawa har varit fantastisk sedan inträdet i EU och Polen är ett land som fortsätter att utvecklas med ekonomiska stormsteg.
Det går utmärkt att åka till Warszawa över en weekend, men vill du tillbringa längre tid här kommer du inte att ha några problem att fylla tiden utan att spräcka plånboken. Det är gott om hotell i alla prisklasser och att betala notan på restaurang är oftast en ren fröjd.
Vill du datera upp garderoben finns många internationella kedjor och klädmärken här, men till mer sansade priser än de du finner i Sverige.
Att ta sig till Warszawa
Bästa linjenätet direkt till Warszawa har lågprisbolaget Wizzair (www.wizzair.com) som flyger från tre flygplatser i Sverige – Skavsta i Nyköping, Landvetter i Göteborg samt Malmö Airport. De landar på Chopinflygplatsen (www.lotnisko-chopina.pl), som ligger mycket nära stadens centrum.
Det polska flygbolaget LOT (www.lot.com), som är medlemmar i Star Alliance, flyger också direkt till Warszawa från Stockholm Arlanda. Även de landar på Chopin.
Ryanair (www.ryanair.com) flyger direkt från Skavsta, men landar på en flygplats som ligger lite längre bort från centrum och heter Modlin (www.en.modlinairport.pl).
Är du beredd på en mellanlandning är det massor av andra bolag som trafikerar Warszawa utan att det tar allt för lång tid.
Har man lite tid på sig kan man istället ta Polferries (www.polferries.se) färja M/S Scandinavia i Nynäshamn, en knapp timme söder om Stockholm. För de som bor i Mälardalen är det här en lysande smitväg ner till kontinenten. Knappt 5 500 kronor kostar det för en bil, upp till fem personer och en hytt med fyra bäddar – tur och retur! Den ekonomiske kan ta med ett liggunderlag och en sovsäck och lägga den tåligaste i ressällskapet på golvet i hytten…
Färjan går 18.00 och strax efter lunch nästa dag är man framme i Gdansk. Det finns två vägar att ta sig därifrån till Warszawa . Den kortare går rakt söderut via E77 och är 36 mil lång, enligt alla rutinerade bilåkare kan den ta väldigt lång tid om trafiken tjocknar. Om man istället åker söderut på betalvägen A1 (www.autostradaa1.pl) och sedan svänger rakt österut via A2 är det ungefär 7 mil längre, men man åker å andra sidan hela vägen på en fantastisk motorväg där hastighetsgränsen är 140 km/h. Jag vill varmt rekommendera den här vägen, som man klarar på 4 timmar (åtminstone en lördag i februari, en sommardag när alla har semester kanske man får lägga på lite tid).
Transfer och att ta sig runt i Warszawa
Chopinflygplaten ligger bara en mil från Warszawas centrum, härifrån går både ett antal busslinjer samt tåglinjer och alla är del av Warszawas kollektivtrafik ZTM (www.ztm.waw.pl). En enkel biljett in till stan kostar bara drygt 4 zloty. Biljetten köper du smidigt i en automat med kontanter eller ditt plastkort.
Om du planerar att åka mycket kollektivtrafik i Warszawa kan du redan på flygplatsen passa på att köpa en 24-timmarsbiljett som kostar 15 eller 26 zloty beroende på hur många zoner du vill åka i. Det finns också weekendbiljetter samt biljetter som gäller för upp till fem personer (perfekt för barnfamiljer). Kort sagt är det väldigt smidigt och billigt att åka kommunalt med bussar, spårvagnar och tunnelbana i Warszawa.
Att cykla är också ett bra sätt att ta sig runt i det väldigt platta Warszawa, det är dock rätt tuffa tag och högt tempo i trafiken, så det gäller att se upp när det inte finns cykelbanor.
Blir du trött i benen eller har shoppat mycket är även taxiåkande billigt och väl reglerat. En taxi från Chopinflygplatsen till centrum kostar till exempel cirka 40 zloty under dagtid.
Ryanair landar på Modlinflygplatsen, och den ligger en trekvart med buss från Warszawas centrum. Billigaste (och långsammaste) sättet att ta sig till stan är buss med byte till tåg. Det kostar 17 zloty och då får man dessutom åka vidare med lokaltrafiken i Warszawa när man kommer in till centrum. Direkt flygbuss (www.modlinbus.pl) kostar 33 zloty och för en taxi får man räkna med runt 120 zloty.
Att bo i Warszawa
Det finns många stora internationella hotell i Warszawas centrum, men gillar du design och vill ha något annorlunda tycker jag du ska sikta på det läckra art deco-hotellet Rialto (www.rialto.pl). Enligt den trevliga portiern är en hel del av detaljerna och möblerna original och resten har man gjort exakta kopior av. Ett dubbelrum börjar någonstans runt 400 zloty. Däremot ingår inte frukost och jag skulle föreslå att du äter den på stan i stället.
Ett annat spännande hotell i den högre klassen är nyöppnade H15 (www.h15boutiqueapartments.com) som före andra världskriget var Sovjetunionens ambassad och där man fortfarande kan se spår av det i inredningen, som annars är väldigt modern och trendig med mycket vitt, minimalistiskt och italienska möbler. Ett dubbelrum (även här utan frukost) går att få för under 400 zloty, beroende på årstid och beläggning.
Vill du känna på hur det är att bo på ett äkta öststatshotell i 70-talsstil kan du testa Hotel Metropol (www.hotelmetropol.com.pl) som ligger mitt i smeten snett över gatan från Palace of Culture and Science, men som är allt annat än trendigt. Det är sådan öststatskänsla att man nästan börjar leta efter avlyssningsmikrofoner när man kommer in i rummet. Allt man behöver finns dock, läget är toppen och frukostbuffén är rejäl. Här går det att få ett rum från 180 zloty per natt.
Ett annorlunda hotell är LoftHotel Sen Pszczoły (www.loft.senpszczoly.pl) vars namn betyder ”biets dröm”, oklart varför. Här hittar du både råa tegelväggar, industrilampor, hyvelbänkar och lastpallar i inredningen. Här finns också ett gemensamt kök där gästerna ofta samlas och där du göra din egen mat om du vill (varför man nu skulle vilja det i Warszawa…). Ett dubbelrum kostar från drygt 200 zloty.
Vill du hellre bo i gamla stan är ett bra tips Castle Inn (www.castleinn.pl), som ligger på Castle Square alldeles intill det slott som kung Sigismund flyttade in i. Mycket atmosfär, individuellt inredda rum och trevlig personal. Dubbelrum från drygt 300 zloty per natt och 35 zloty per person för frukost.
Vill du bo riktigt billigt är Oki Doki Hostel (www.okidoki.pl) ett bra tips. Dubbelrum med badrum och frukost från 154 zloty. Den som kan tänka sig att dela rum med 7 andra kan få en bädd för så lite som 29 zloty, men då kostar frukosten 15 zloty.
Att äta i Warszawa
Ett bra frukostställe är Bistro Aléje (www.aleje42.com) där de serverar den godast gröt jag någonsin ätit. Bordsgrannen rapporterar om pannkakan med getost, spenat och ägg. Även den får högsta betyg.
Det hippaste frukoststället (som sedan övergår i dag- och kvällsaktiviteter och stänger först runt midnatt) är Charlotte (www.bistrocharlotte.com). De bakar sitt eget bröd precis bakom disken, gör sina egna marmelader, etc. Charlotte är väldigt populärt, både bland Warszawaborna och de turister som har lite koll. Redan tidigt på morgonen är det proppfullt vid borden, som man snällt får dela med andra frukostsugna. Men de skickliga kyparna jobbar stenhårt och ingen behöver vänta länge på sin frukost.
Restauracja Dekagram (www.restauracja-dekagram.pl) serverar klassisk polsk mat med finess. Servicen är precis så bra som den ska vara på en riktig klassisk krog och ägaren sitter vid dörren och övervakar att allt blir rätt. Det blir det. Jag åt en härlig hemgjord paté, fylld gås och drack ett par öl till detta. När jag går därifrån är jag proppmätt och drygt 150 kronor fattigare.
Meat Love (www.meatlove.pl) ligger i en måttligt renoverad källare och ser lite annorlunda ut. Det är den. Det är inte ofta jag hittar helt nya typer av maträtter, men det gör jag på Meat Love. Paradrätterna är nämligen tre centimeter tjocka våfflor med kött och sirap. Det låter helt vansinnigt, men är faktiskt riktigt gott. Bäst är våfflan med Candy Bacon, det verkar vara bacon stekt i lönnsirap som ligger varvad mellan våffelbitarna! Vågar du dig inte på våfflorna har de även härlig pulled pork.
Trendiga Kraken Rum Bar (www.facebook.com/ KrakenRumBar?_rdr) serverar (förutom rom) seafood i mindre portioner. Perfekt när man inte är jättehungrig. De har också en egen öl som heter just Kraken. Den görs i Belgien och kryddas förstås med rom. Jag skulle kunna sträcka mig till att säga att smaken är intressant. Atmosfären är det dock inget fel på och publiken är internationellt trendig i ordets bästa bemärkelse.
I gamla stan är det stundtals lite turistvarning. Podwale 25 (www.podwale25.pl) är väl egentligen inte något undantag, men de bjuder på rejäl traditionell polsk mat och det är självklart att ställa in ett stort fat med mörkt bröd, surkål och saltgurka innan maten. En gigantisk halv grillad kyckling, ett berg av pommes frites, ett ännu större berg kålsallad samt en rejäl sallad med rökt lax samt dricka för två personer går på drygt 100 kronor.
På trendiga Kaskrut (www.kaskrut.com) gör ett lag unga kockar häftig fusionmat. Matsedeln ger inte maträtterna något namn, utan man talar bara om vilka huvudingredienserna är. Jag åt till exempel lax+sesamfrön+rödbetor samt torsk+ris+ingefära och till sist mascarpone+kaffe+svarta vinbär – allt var fantastiskt. Fyra rätter kostar 69 zloty och menyn byts varje vecka.
På vägen till gamla stan ligger ett nyöppnat matställe som heter Bordo (www.bordo.com.pl). Här serveras lunch för 18,50 zloty. Det var ju ett rätt sansat pris redan vid en första anblick, när jag sedan började prata med servitrisen visade det sig att det ingick tre rätter i det priset! Jag fick alltså en god tomatsoppa, fläskstek med potatismos och en rejäl sallad samt en liten kaka med hallonsås för runt 40 svenska kronor. I huset intill ligger för övrigt ett mysigt café som heter Wrzenie Swiata (www.instytutr.pl) som startats av tre kända polska journalister. Här säljs både gott fika och spännande reportageböcker.
Vill du äta efterrätt, eller ta en gofika på eftermiddagen, kan jag rekommendera Smaki Warszawy (www.smakiwarszawy.pl) som har de mest fantastiska tårtor och bakelser. Testa deras marängtårtor, jag har ätit och gjort mycket maräng, men den på Smaki tar marängen till en ny nivå! Det är lätt gjort att bli stamgäst här.
Att göra i Warszawa
När man kommer till Warszawa är det omöjligt att undvika Palace of Culture and Science (www.pkin.pl) som dominerar centrum. Det är en mastodontbyggnad som kamrat Stalin i sin godhet skänkte till det polska folket på 1950-talet. Om jag inte är felunderrättad är det fortfarande Polens största byggnad.
Byggnaden täcker ett helt kvarter på flera hektar, är 261 meter hög, har över 3 000 rum, ett antal biografer, teatrar, en pool, muséer och kongressalar i den större skalan. Här höll Rolling Stones sin första konsert bakom järnridån och fick betalt i form av en järnvägsvagn full med vodka. I modernare tider gjorde fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj huset till sin privata bas i samband med fotbolls-EM 2012. Bland annat byggde han en tillfällig privat lägenhet på terassen på 30:e våningen. Jag tycker du ska besöka den (terassen alltså) och njuta av utsikten.
Polens judiska arv är också mycket påtagligt i Warszawa, även om det inte finns många synliga minnen av det. 400 000 judar bodde i Warszawa före andra världskriget och hägnades in i två getton. Minst 300 000 av dem dog av svält och sjukdomar, mördades i gettot eller dödades i utrotningsläger. Totalt fanns det runt 3 miljoner judar i Polen före andra världskriget, den siffran är nu nere i runt 10 000 personer!
I dag finns mycket få rester kvar av gettot, men inne på gården bakom 62 Zlota finns murrester och ett minnesmärke. Det finns också en gatstump som heter Prozna där det ligger några ursprungliga hus kvar. Idag är alla husen (utom ett där man fortfarande är oense om ägarförhållandena) renoverade och allt annat än gettolika. Av de 240 synagogor som fanns innan kriget är bara 2 kvar och den mest betydande – Nozyk (www.warszawa.jewish.org.pl) – överlevde endast tack vare att nazisterna använde den som stall!
Om de fysiska minnesmärkena över den judiska historien är få, så finns istället det fantastiska museet Polon (www.polin.pl) som är helt nyöppnat och berättar om de polska judarnas historia. Här har man använt alla de senaste tekniska finesserna och massor av museal pedagogik för att skildra den minst sagt turbulenta 1000-åriga historien kring den judiska befolkningen i Polen.
Det här torget är av infartsvägarna till gamla stan i Warszawa. Det är svårt att tro att det här bara var ruinhögar efter kriget.
Ett tredje måste i Warszawa är gamla stan som i princip var totalt förstörd efter kriget, men som nu byggts upp på ett fantastiskt sätt. Det är ingen slump att Polen har många av Europas skickligaste murare och stuckatörer, restaureringen av gamla stan har krävt enorma insatser av skickliga hantverkare. Jag blir själv vittne till hur man fortfarande arbetar för att ge en autentisk känsla i den här delen av Warszawa. På ett ställe bygger några väderbitna herrar en ny mur. I ena änden jobbar en man med den vanliga murningen och i den andra (färdiga) änden står en annan hantverkare och hugger den färdiga tegelmuren och fogarna så att de ska se flera hundra år gamla ut. Det hela är otroligt skickligt utfört.
I gamla stan ligger också kungliga slottet (www.zamek-krolewski.pl) där kung Sigismund (som var sonson till Gustav Vasa) installerade sig när han flyttade från Krakow och gjorde Warszawa till huvudstad i Polen år 1609. Det är lätt att tro att slottet stått här sedan dess, men faktum är att det förstördes fullständigt av nazisterna och att återuppbyggnaden inleddes först sedan det ryska inflytandet upphört. De sista delarna blev klara så sent som 2009. I slottet finns både utställningar och ett väldigt spännande bildspel som i olika rum skildrar slottets historia.
De sista delarna av slottet förstördes för övrigt i samband med Warszawaupproret då staden i princip jämnades med marken. I dag anser många att ryska armén (som bara stod några kilometer från staden) med berått mod såg på hur polackerna slaktades för att de enklare skulle kunna ta makten över det bångstyriga Polen sedan man besegrat tyskarna.
För den som vill veta mer om upproret finns Warsaw Rising Museum (www.1944.pl) som är dedikerat till upproret i staden, som startade den första augusti 1944, pågick i två månader och kostade över 200 000 människor livet.
Som ickepolack är det lätt gjort att blanda ihop de två upproren i Warszawa under kriget. Först ut att göra uppror i början av 1943 var nämligen judarna i gettot, men detta slogs ner rätt snabbt av de helt överlägsna nazisterna. Warsaw Rising Museum är ägnat åt det andra och större upproret.
Den polska motståndsrörelsen hade två syften med offensiven. Den första var givetvis att kasta ut tyskarna, men det var också viktigt att man själva befriade Warszawa för att kunna hävda sin självständighet gentemot Sovjet. Med facit i hand vet vi att inget av detta lyckades och museet beskriver på ett väldigt bra sätt hur allt gick till.
På museet finns många personliga berättelser som ger händelserna ett mänskligt och emotionellt ansikte. Här finns också rekonstruktioner av de trånga avloppstunnlar som de sista upprorsmännen försökte fly via samt en fantastisk 3D-film man gjort med hjälp av gamla ryska flygbilder och som visar hur förstörd staden var. Det en helt obegripligt att man nu befinner sig i samma stad som var jämnad med marken 1945.
En av de mer moderna sevärdheterna i Warszawa är Copernikuscentret (www.kopernik.org.pl). Konceptet är ungefär som Tom Tits (www.tomtit.se), men det känns lite mer vuxet. Kopernikus har också något de kallar ett planetarium, men som är en 3D-bio som visar filmer om planeter och flygning. Trots den något tveksamma benämningen är det intressant och underhållande. En stor fördel är att alla skyltar och instruktioner även finns på engelska.
Fotoplastikon (www.fotoplastikon.stereos.pl) ligger mittemot Palace och Culture and Science och är inte lätt att hitta. Det är dock väl värt att leta rätt på det pyttelilla museet, som inrymmer en fantastisk gammal mekanisk maskin som visar tredimensionella bilder från svunna tider. Det knirrar och knarrar när bilderna byts i total avsaknad av elektronik. Det är ett kul och annorlunda sätt att börja (eller avrunda) en rundvandring i staden.
Clas Johansson
Användbara länkar
Allmänt om Polen och Warszawa
Att ta sig till Warszawa
- Flygbussarna (www.flygbussarna.se)
- LOT (www.lot.com)
- Ryan Air (www.ryanair.com)
- Wizzair (www.wizzair.com)
Transfer och ta sig runt i Warszawa
- Kollektivtrafiken ZTM (www.ztm.waw.pl)
- Flygbuss från Modlin (www.modlinbus.pl)
Att bo i Warszawa
- Rialto (www.rialto.pl)
- H15 (www.h15boutiqueapartments.com)
- Hotel Metropol (www.hotelmetropol.com.pl)
- LoftHotel Sen Pszczoły (www.loft.senpszczoly.pl)
- Castle Inn (www.castleinn.pl)
- Oki Doki Hostel (www.okidoki.pl)
Att äta i Warszawa
- Bistro Aléje (www.aleje42.com)
- Charlotte (www.bistrocharlotte.com)
- Restauracja Dekagram (www.restauraciadekagram.pl)
- Meat Love (www.meatlove.pl)
- Kraken Rum Bar (www.facebook.com/KrakenRumBar?_rdr)
- Podwale 25 (www.podwale25.pl)
- Kaskrut (www.kaskrut.com)
- Bordo (www.bordo.com.pl)
- Wrzenie Swiata (www.instytutr.pl)
- Smaki Warszawy (www.smakiwarszawy.pl)
Att göra i Warszawa
- Palace of Culture and Science (www.pkin.pl)
- Judiska museet Polon (www.polin.pl)
- Kungliga slottet (www.zamek-krolewski.pl)
- Upprorsmuseet Warsaw Rising Museum (www.1944.pl)
- Copernikuscentret (www.kopernik.org.pl)
- Fotoplastikon (www.fotoplastikon.stereos.pl)
Mycket bra guide! En ytterligare höjdare, största upplevelsen för mig i kraftigt underskattade Warszawa, är Judiska kyrkogården. Ligger på Okopawa-gatan ungefär 20 minuters promenad väster om huvudgatan Marszałkowska, genom rätt tråkiga bostadskvarter (ta möjligen taxi). På 33 hektar, bland nedfallna träd och väldigt frodig växtlighet, finns över 200 000 övergivna gravar (inklusive massgravar från Warszawas ghetto), varav många gravstenar har vält. Kyrkogården ser ut att inte ha rörts sedan 1940-talet, av begripliga skäl. En oerhört vacker, sorglig och stämningsfull plats, dit få turister hittar. Man får i motsats till i t ex Prags lilla och trånga motsvarighet vara nästan ensam med sina tankar och känslor. Missa inte!