Svalbard – Att göra

Hundspann på fjäll och frusna fjordar, Longyearbyen

Att köra hundspann på Svalbard är en mäktig naturupplevelse.

Att åka – och ännu hellre köra – ett riktigt hundspann är alltid fantastiskt roligt!

Jag har gjort det både i Sverige och Finland, men den bästa turen alla kategorier var en tredagars vårtur på Svalbard (www.svalbard.net) för några år sedan.

Till att börja med vill jag jag dock tipsa om bästa sättet att ta sig till Svalbard. En ordinarie flygbiljett är ganska dyr, men har du lite poäng på SAS Eurobonus (www.sas.se/sv/EuroBonus) kan du utnyttja dessa eftersom flygningen till Svalbard (precis som till Grönland) räknas som en resa inom Norden även om det är betydligt längre än till de flesta destinationer nere i Europa.

Det kommer inte så många arkitekturstuderande till Longyearbyen...

Longyearbyen i sig är ingen stor upplevelse, de har ett fint litet museum, men annars känns det ungefär som Arjeplog. Skillnaden är att det är färre träd och fler turister i Longyearbyen och att Arjeplogsborna inte är beväpnade för att skydda sig mot isbjörnar. Arktis har dessutom en särskild dragningskraft och jag har faktiskt kamrater som har åkt på romantisk weekend i Longyearbyen och varit mycket nöjda med det…

För att hålla ordning på hundarna krävs det att man är bestämd. Tove säger till på skarpen.

Men Svalbards storhet finner man självfallet bäst i vildmarken utanför Longyearbyen – och det finns många sätt att ta sig ut. På vintern handlar det om hundspann, snöskoter eller skidor och på sommaren båt,  kajak eller vandring.

Här ska det dock handla om hundspann som jag tycker är ett oöverträffat sätt att närma sig naturen i arktis. Förutom att det är en härlig känsla att susa fram nästan helt tyst så blir det ett förfärligt liv på hundarna om någon isbjörn får för sig att hälsa på under natten.

Vi gjorde vår tur i maj och hade kanonfint väder men extremt skiftande temperaturer. Det var allt från 10-15 grader varmt i solen under dagen till 20-25 grader kallt under natten. Vi körde var sitt hundspann med 5-6 hundar i varje och det räckte bra för att hålla god fart.

Andra nattens övernattningsställe.

Första natten sov vi ute i tält och den andra natten övernattade vi på ett skepp som man hade låtit frysa fast ute i en av de stora fjordarna. Att komma ner från fjällen och ut på den stora frusna fjorden där de enda tecknen på liv var sälarnas andningshål var en mäktig upplevelse.

Om du själv vill åka till Svalbard, köra hundspann och känna dig som en polarupptäcksresande kan du kontakta Base Camp Explorer (www.basecampexplorer.com) som var det företag vi åkte med. Ett annat alternativ är Svalbards Villmarkscenter (www.svalbardvillmarkssenter.no) som har både 3- och 5-dagarsturer. Vill du vara ute riktigt länge kan Spitsbergen Experience (www.spitsbergenexperience.com) hjälpa till.

Vill du lära dig mer om Svalbard kan du förresten titta in på äventyraren Svante Lyséns hemsida (www.svantelysen.se). Här finns en hel del intressant information om arktis och de böcker han skrivit. Du kan också klicka på Säkerhetsregler Svalbard för att lära dig mer.

En rejäl bössa är en ständig följeslagare på Svalbard.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *