Helikopterskidåkning i djup lössnö
Det finns som bekant vissa saker som är extremt beroendeframkallande – en sådan är helikopterskidåkning i djup, lös snö.
Det går att åka heliskiing på många håll i världen, men frågan är om inte landet där det hela startade – Kanada – fortfarande bjuder på de bästa upplevelserna när man tar hänsyn till alla de faktorer som krävs för en lyckad heliskivecka.
För er som inte kommit i direktkontakt med helikopterskidåkning kanske det behövs en liten förklaring. Som framgår av namnet så är man som helikopterskidåkare beroende av en helikopter (och en skicklig pilot med extrem lokalkännedom). Dessutom behövs en rutinerad skidguide (med minst lika mycket lokalkännedom). Helikoptern fraktar upp dig på någon lämplig topp där det är gott om lössnö, men inte så mycket att den vill ge sig av på egen hand i form av en lavin. Sedan åker du så långt det bara går med snön sprutande runt skidorna och väntar (med ett lagom fånigt lyckoleende på läpparna) på att helikoptern ska plocka upp dig igen för att sätta av dig på en annan topp med mera orörd lössnö. Enkelt i teorin, men i praktiken är det väldigt mycket som ska klaffa för att din ganska dyra vecka ska bli lyckad. Därför är det bra att välja en rutinerad arrangör.
Den arrangör som har allra mest erfarenhet är utan tvekan kanadensiska Canadian Mountain Holidays – CMH (www.canadianmountainholidays.com). De har också en mycket duktig agent i Skandinavien i form av Janne Hinds som driver CMH Nordic (www.cmhnordic.com). CMH startades för 45 år sedan av den legendariske österrikiske klättraren Hans Gmoser som tidigt flyttade till Kanada och tillbringade all fritid i bergen innan han fick idén med helikopterskidåkning och började livnära sig på detta. Tyvärr omkom Hans Gmoser i en cykelolycka 2006 och jag fick aldrig tillfälle att träffa honom. När olyckan inträffade var han 73 år gammal och var ute på en 150 km lång dagtur i bergen som han brukade cykla flera gånger i veckan, det var inte många cyklister som kunde hänga med honom.
Under sin aktiva tid byggde Gmoser upp CMH till det som idag är världens största heliskiingföretag. Företaget har 11 olika lodger i vildmarken i de kanadensiska klippiga bergen norr och väster om Banff i delstaten Alberta. Lodgerna är värda ett eget kapitel. Det är enorma byggnader i väglöst land och jag har sällan bott så bekvämt och mysigt som man gör här. Storleken på lodgerna varierar något, men de flesta tar drygt 40 gäster (även om man sällan utnyttjar rummen till max). Rummen är inte särskilt märkvärdiga, men väldigt bekväma. I ärlighetens namn är man dock bara på rummet när det är dags för horisontalläge för att klara nästa dags åkning. Resten av tiden tillbringar man delvis i spaanläggningen tillhörande stor bubbelpool ute i det fria. Här finns också duktiga massörer som kan lösa upp de värsta muskelknutorna. Ett annat populärt samlingsställe är baren vid den enorma öppna spisen eller de sydliggande balkongerna som ofta bjuder på underbart väder med tillhörande magnifik utsikt.
Sist men inte minst måste man komma ihåg matsalen som bjuder på nästan osannolikt bra mat! Jag förstår inte hur man mitt ute i vildmarken, dag efter dag, kan bjuda på mat i den klass som CMHs kockar åstadkommer. Förutom skickliga kockar måste de också vara utmärkta administratörer, det är ju inte bara att springa över till ICA när något tar slut. Här handlar det om att beställa något i affären som kan ligga 20-30 mil bort och sedan flyga ut till närmaste väg för att plocka upp det.
Hur är då skidåkningen? Sammanfattad i ett enda ord – fantastisk! När jag ska beskriva det brukar jag säga att helikopterskidåkning är en helt annan sport än vanlig utförsåkning. Här i Sverige är det väldigt sällan ens flitiga skidåkare får uppleva riktig lössnö och ytterst sällan är den mer än ett par decimeter djup. I Kanada (där det snöar 10-20 meter per säsong!) kan man en bra vecka åka i orörd djupsnö hela dagarna.
En vecka kostar mellan 6 200 och 11 000 kanadensiska dollar och då ingår 100 000 fots höjdmeter skidåkning. Väldigt mycket pengar, men kom ihåg att det är en unik upplevelse och att precis allting efter landningen på flygplatsen i Calgary ingår (förutom den tröttsamma nordamerikanska dricksen). Det enda du behöver är dina skidkläder och pjäxor. Det finns också möjligheter att åka på 3 eller 5 dagars resor om du vill prova på hur det är.
Slutligen de två vanligaste frågor som dyker upp när man diskuterar helikopterskidåkning: Hur farligt är det och hur bra skidåkare måste jag vara för att kunna åka? Självfallet finns det en riskfaktor, man är trots allt ute i höga berg i orörd terräng med massor av snö och varierande väder. Guiderna är dock extremt skickliga och de kollar snöförhållandena noga varje dag innan de bestämmer sig för var ni ska åka just den dagen. När det gäller skickligheten så kommer du att klara dig utmärkt om du åker hyggligt obehindrat i vilka svenska pister som helst. Ett bra tips är dock att lägga lite extra energi på konditionsträningen, så orkar du de långa nerfarterna bättre. Guiderna älskar för övrigt svenska gäster eftersom de alltid åker betydligt bättre än vad de säger – med de amerikanska åkarna är det ofta precis tvärtom och det orsakar ibland lite turbulens innan man sorterat ut grupperna…
Vill du läsa om alla andra företag som ordnar heliskiing i Kanada så klicka här!