Hitta rätt säte eller bli uppgraderad
Hur får jag bästa möjliga plats på planet? Det är en fråga som många av oss brottas med. I takt med att resebyråtjänstemännen utrotas och internet tar över så välts också hela ansvaret för att finna den optimala platsen över på, just det, oss själva…
Flyger man mellan Stockholm och Göteborg (varför man nu ska göra det när det finns tåg som X2000 (www.sj.se)) spelar det inte så stor roll om ryggstödet inte går att fälla ner. Men ska man resa till Australien via Bangkok är rätt säte livsviktigt. Det kan det vara skillnaden mellan att komma fram och känna sig som om man är 83 år gammal och inte ha sovit på en vecka eller att åtminstone vara i närheten av den fysiska ålder som står i passet.
Vad är det då man ska tänka på? Till att börja med finns det en del platser man ska undvika. Det handlar till exempel om raderna allra längst bak, förutom att de platserna ofta ligger med direkt utsikt in på toaletten så är möjligheten att fälla sätena ofta begränsad. Samma sak kan gälla raderna direkt framför nödutgångarna. Andra platser som ligger i direkt anslutning till toaletterna är också bra att undvika om man inte lider av kronisk flygsjuka och själv måste dit ofta.
Platserna längst fram råder det delade meningar om, många tycker det är skönt med en vägg framför sig och ibland ger den raden mer benutrymme. På långflygningar är dock de platserna oftast upptagna av föräldrar med små barn eftersom det är här man kan sätta upp de små barnsängarna så det är oftast ett akademiskt problem.
På långa flygningar kan det också vara idé att välja plats en bit ifrån pentryt, det är inte kul att bli väckt när frukostförberedelserna börjar eller att hållas vaken av de hopplösa optimister som försöker stöta på flygvärdinnorna med oändliga historier om vilka hejare de är på allt möjligt.
Vid nödutgångarna är det alltid bra benutrymme, men här finns en del restriktioner om hur man får ha bagage på golvet.
Men hur vet man då vilken plats som ligger var? Ibland syns det på flygbolagens bokningsidor, men ett långt bättre sätt är att ta en titt på Seatguru (www.seatguru.com). Här finns över 100 flygbolag och alla deras flygplan med exakta ritningar över sätenas placering. Här finns också rekommendationer och kommentarer till olika säten. Seatguru är en ovärderlig hjälp i valet av rätt säte. Här finns dessutom en hel del annan information om utrustningen på flygplanen, incheckningstider, bagageregler och mycket annat nyttigt. Finns inte just det bolag du ska åka med på Seatguru kan du istället försöka med Seatexpert (www.seatexpert.com).
Just utrustningen (med andra ord standarden på planen) tycker jag är otroligt intressant. Jag har aldrig fattat varför jag ska betala lika mycket för att flyga en urgammal 747:a med nersuttna, obekväma säten, dålig luft och värdelös ombordunderhållning som jag får betala för samma sträcka med en sprillans ny Airbus (www.airbus.com). Det borde självfallet vara så att man betalar för det man får. Så är det dock inte i flygbranschen, här är det sträckan (och klassen – som också varierar oerhört i standard) som avgör kostnaden. Tänk om man skulle hyra ut bilar på samma sätt – samma pris och ena dagen får du en nerspydd Opel Astra (www.opel.se) och nästa dag en Lexus (www.lexus.se). Skulle du acceptera det? Tror inte det! På flyget gör vi dock det utan knot.
Efter detta lilla sidospår tänkte jag ägna mig en smula åt det bästa sättet att få ett bättre säte – uppgradering. Uppgraderingar görs oftast när planen är överbokade eller man har högt tryck på economy och tomt i business (läs: semestertider). För några år sedan var det ganska enkelt att få en uppgradering, men numera blir det allt ovanligare.
Det säkraste sättet att bli uppgraderad är självfallet att ha ett guld- eller platinumkort (och nu syftar jag förstås på ett Frequent Flyer-kort och inte Amex eller Visa) , det är den listan personalen börjar på. Här kan jag förresten tipsa om ett bra sätt att få guldkort i Star Alliance (www.staralliance.com) där SAS (www.sas.se) är medlemmar. Hos senaste medlemmen Aegean Airlines (www.aegeanair.com) krävs det bara 20 000 miles för att få ett guldkort!
Håller du dig till de här reglerna ökar också din chans att bli uppgraderad:
• Res ensam! Det är helt enkelt enklast för personalen att uppgradera en och en.
• Välj flygningar som är fullbokade! Det är på dem uppgraderingarna sker. Undantaget är USA där man tenderar att uppgradera så fort man har tomma platser i en högre klass.
• Beställ inte specialmat! Du kan ju själv tänka dig hur krångligt det blir att beställa ny specialmat i Business.
• Hel, ren och trevlig! Ganska självklart, men funkar fortfarande. Däremot ger finaste svarta kostymen och brittiska skolslipsen inga fördelar längre.
• Res med enbart handbagage! Är det kris vid gaten kan du alltid erbjuda dig att ta ett senare plan mot en uppgradering.