Att resa med barn är fantastiskt roligt. Hela familjen gör något tillsammans och dessutom är barn den bästa dörröppnaren till andra människor och kulturer.
Däremot krävs det lite knep för att få själva resan att fungera smidigt.
Redan innan du kommit iväg finns det en hel del att fundera på. Först och främst ska du givetvis välja resmål. En del resenärer stirrar sig tyvärr blinda på att det ska finnas massor av barnaktiviteter, i verkligheten är det ju så att de flesta barn tycker det mesta är kul när de är på semester med sina föräldrar.
Däremot kan det ju bli rätt trist för de vuxna om man hamnar på fel ställe. Bamseklubb, bekvämlighet, hotellpool, svenska kompisar och köttbullar i all ära, men det är ju inte främst av de anledningarna man reser utomlands. Fundera därför ordentligt på vad ni vill få ut av resan.
Tänk också på hur ni vill bo. Ett bra alternativ kan vara att hyra en bostad, till exempel via Airbnb (www.airbnb.com), eller att byta bostad med någon som vill åka till Sverige. Det finns flera internetsajter som sysslar med homeexchange, som är den engelska termen för denna utmärkta form av boende.
Innan flygresan
När ni bestämt resmål är det dags att beställa resan eller flygbiljetter om ni organiserar allt på egen hand. Tänk på att barn under två år för det mesta reser gratis om de sitter i föräldrarnas knä och att det oftast finns rabatter för barn under tolv år.
Vilken tid på dygnet ni reser är också något att ta med i beräkningen när flygbiljetten beställs. Vid korta flygningar spelar det inte så stor roll, men på långresor är det skönt med nattflygningar. Har man tur sover barnen hyggligt under en större del av resan.
Måste man flyga dagtid är det inte alls så dumt med mellanlandningar då man kan kliva av och bli av med en del spring i benen, men undvik flygningar som medför att ni måste kliva av planet några timmar mitt i natten för att sedan fortsätta.
På långflygningar finns det ett litet antal barnsängar (baby crib, cot eller basinette på flygspråk) för spädbarn. De fästs på väggen framför föräldrarnas säten och är en fantastisk uppfinning. Har du tur sover barnet igenom största delen av flygningen och du själv har dessutom ett säte med bra benutrymme på köpet.
I takt med att allt fler familjer flyger hårdnar dock konkurrensen om dessa platser, så det gäller att boka i mycket god tid om du ska komma över dem.
Oavsett barnens ålder är det en bra idé att boka sittplatser så snabbt som möjligt på långflygningar så ni slipper uppslitande diskussioner vid incheckningen för att familjen ska kunna sitta tillsammans.
Se också över passen. Ditt svenska pass gäller ju i fem år, men är barnet under tolv år gäller det bara i tre år. Det är många familjer som fått skaffa dyra, provisoriska pass på Arlanda för att alla skaffade pass samtidigt och man inte noterat att barnens pass gått ut. Jag är själv en av dem som gått i den fällan. Det är en minst sagt stressande upplevelse!
Vissa länder kräver även en födelseattest för att släppa in icke myndiga barn. Det gäller till exempel i Sydafrika.
Kika också på ert försäkringsskydd och vaccinationer i god tid. Det har du inte råd att slarva med när du reser med det värdefullaste du har.
Gör packlistor
När avresan närmare sig gäller det att se till att du får med dig rätt grejer. Även om du rest mycket och aldrig någonsin gjort en packlista skulle jag rekommendera att du gör en – eller rättare sagt två – en för incheckat bagage och en för handbagaget.
Att som vuxen ha glömt något är ingen stor sak, men är det ingen som packar ner extranappen i handbagaget och den enda nappen tappas under resan är det en katastrof. Packlistor att utgå ifrån finns det i drivor på nätet. Du kan klicka här för att komma till Tripants egen packlista.
I handbagaget är det bra att ha en tunn (gärna välbekant) filt och en liten kudde. För de små barnen ska det också finnas frukt, barnmat (tänk på att ta någon burk som inte behöver värmas om det blir kö vid mikron eller hungern slår till vid start eller landning), välling och dricka. Just dessa produkter är undantagna från regeln om att man bara får ha 100 ml vätska med sig. Gröt i småpåsar är också en bra produkt.
Även större barn blir glada om de får mat som de gillar. Mormors kålpudding i en plastburk kan bli en riktig humörhöjare när den ordinarie flygmaten är gummiliknande kyckling i curry.
Kex samt chips, ostbågar och godis tillhör också det som går hem. Köp eller packa i småpåsar så kan de tas fram i omgångar. Och släpp alla regler om vad man får äta och inte äta. Flygresor är inte platsen för att tjafsa om godis.
Nappar har vi redan nämnt, se gärna till att de har napphållaren med clips så blir svinnet mindre. Blöjor (många), våtservetter och ett klädombyte behövs för att hålla hygienen på en nivå som barnet (och medpassagerarna) är nöjda med. Ta även ett klädombyte till dig själv om det skulle hända en större olycka. Och en hel trave plastpåsar att packa ner olika olyckor i.
Lägg också med Alvedon och Iprensuppar samt nässpray.
Sist, men inte minst, behövs det tidsfördriv. Se till att ha en fulladdad padda eller bärbar dator och fyll på med alla favoritfilmerna/spelen innan avfärden så har du kommit långt. Ett par böcker och några välbekanta leksaker är toppen för de minsta och för de äldre ett antal överraskningar som kan trollas fram när livet i flygsätet blir för tråkigt.
Gör sätet större
Ett sätt att göra platsen på planet betydligt bättre är att skaffa den fiffiga produkten Fly-Tot(www.fly-tot.com).Den har uppfunnits av två resglada kaliforniska mammor. Deras lösning är lika enkel som genialisk.
De har konstruerat en uppblåsbar kudde som fyller mellanrummet mellan sätets kant och baksidan på nästa stols ryggstöd. Det gör att ett litet barn kan sova relativt bekvämt med böjda ben. Har man två barn och två kuddar blir det ännu bättre. Då lägger man barnen längs med sätena och utrymmet blir i det fallet kring en meter långt. Då kan barnen ligga rätt bekvämt tills de är fem-sex år gamla. 69 dollar vill uppfinnarna ha för kudden.
Glöm överhuvudtaget alla principer om vad man får och inte får äta och göra. Använd de belöningar, de mutor och det tvång som krävs. Så länge man inte stör andra resenärer är allt tillåtet!
Tänk också på att man på många flygbolag inte får ta med sig ett handbagage för barnet om man inte betalar för det. Barnvagn får man dock oftast ta med sig gratis, inte helt logiskt, men så är det.