Amsterdam, Nederländerna – perfekt för en helg och för alla plånböcker

Kanal i Amsterdam.

Amsterdam i ett nötskal – en kanal, små grändhus, en husbåt, massor av blommor och en (liten) båt. Det enda som saknas för att göra bilden fulländad är en skraltig cykel.

Amsterdam med sina fantastiska hus och smala kanaler är ett perfekt resmål för en weekendresa. Staden är inte jättelik, men här finns ändå massor av saker att se och göra. Dessutom myllrar det av små hotell och restauranger, så det finns något för alla plånböcker.

Holländarna har varit oerhört skickliga på att marknadsföra sitt land som tulpanens hemvist på jorden, men i dessa dagar är det få som reser till Holland och Amsterdam bara för att titta på tulpaner.

Istället är det häftiga muséer, livliga marknader, spännande restauranger, nydanande arkitektur, krokiga kanaler och den otroliga blandningen av folk från alla världens hörn som lockar turisterna till Amsterdam.

Att ta sig till Amsterdam

Norwegian (www.norwegian.com), KLM (www.klm.com) samt SAS (www.sas.se) flyger direkt från Arlanda till Schiphol (www.schiphol.nl) utanför Amsterdam.

Ryanair (www.ryanair.com) flyger från Skavsta till Eindhoven, men tänk då på att det är 120 km med buss från flygplatsen till Amsterdam. Det innebär att transfertiden är ungefär densamma som om du flyger till Bryssel och tar snabbtåget därifrån.

Transfer och att ta sig runt i Amsterdam

Från flygplatsen Schiphol är det tåg som gäller. Det tar drygt 20 minuter och kostar 4,40 euro. Många hotell kan du promenera till från Centralstationen. Annars kan du åka spårvagn. Du kan kliva på och betala direkt till en konduktör i vagnen. Köper du ett kort på stationen blir det dock mycket billigare. Har du bara handbagage kan du till och med hyra en cykel direkt på centralstationen och trampa till ditt hotell.

Hyrcykel vid kanal i Amsterdam.

Hyr en cykel, men se till att låsa fast den ordentligt, annars kommer du inte att ha någon cykel att lämna tillbaka.

Oavsett vad du väljer att göra tycker jag du ska hyra en cykel under din vistelse. Det kostar runt 10 euro per dag och är ett oöverträffat transportmedel på Amsterdams trånga gator. Med cykel kommer du att se otroligt mycket mer än om du promenerar och åker buss och spårvagn.

Att bo i Amsterdam

Det finns ett enormt utbud av hotell i Amsterdam, men många av dom är väldigt små och stundtals kan det faktiskt vara lite knepigt att hitta boende, framförallt vår och sommar är Amsterdam en populär weekendort.

Personligen tycker jag det bästa är att satsa på bed&breakfast i Amsterdam, de finns i alla prisklasser och i alla stadsdelar. Det finns till och med en speciell sajt där du kan boka B&B i Amsterdam – www.amsterdam-bed-and-breakfasts.com. På samma sajt hittar du också en massa husbåtar som du kan hyra.

Sköna Jackie O´s B&B har bara ett enda rum.

Jackie O´s B&B har bara ett enda rum.

Ett trevlig boende är Jackie O´s B&B (www.jackie-o.nl), en mysig B&B med bara ett enda rum. Det ligger i stadsdelen Joordan med härlig utsikt över kanalen Bloemgracht. Rummet är mycket snyggt inrett och här finns också ett kitchenette med mikro, kylskåp och Nespressobryggare (www.nespresso.com). Jackie och hennes hund Ziggy bor en våning upp och de är alltid redo att hjälpa till. Självfallet finns det gratis wifi. För detta betalar man 125 Euro per natt. Underbar frukost för två personer i två dagar kostar 25 Euro till – väl investerade pengar.

Ovanpå trendiga designbutiken Droog (www.droog.com) finns ett enda rum. Visserligen kallar de sig hotell, men med ett rum tycker jag faktiskt de passar bättre under B&B-kategorin. På våningen under rummet finns Droogs utmärkta restaurang som passande nog kallas Roomservice. En annan fördel med rummet på Droog är att det har ett fullt utrustat kök om du själv vill laga mat.

Röda rummet på Kamer01 är verkligen rött, det finns också ett grönt rum.

Röda rummet på Kamer01 är verkligen rött.

Vill du jacka upp din B&B-upplevelse ett steg till är Kamer01 (www.kamer01.nl) nog det bästa du kan hitta i just den här kategorin. Det ligger perfekt vid en av kanalerna och alldeles i närheten av Amsterdams absoluta centrum, men trots det är det ganska lugnt på nätterna. Det finns två rum – det röda och det blå och de tar upp varsin våning i det lilla huset som byggdes år 1585. Rummen är rejält tilltagna och mycket snyggt inredda. Dessutom är de välutrustade. Här finns självfallet Wi-Fi, TV och DVD-spelare med massor av filmer och dessutom har du en egen iMac med stor skärm och musik på. Till frukost får du fem rätter som serveras à la carte och ägarna Peter och Walter hjälper till med allt som tänkas kan. Vill du åka buss eller spårvagn trollas det raskt fram ett kort för det och behöver du bord på en populär restaurang så löser man även det. I kylen i frukostrummet (som också har en egen våning) finns det vin, öl och läsk och rätt som det är dyker det upp en delikat liten kaka eller något annat smaskens. De runt 250 euro som rum och frukost kostar per natt under helgen är mycket väl placerade pengar.

Grietje är en husbåt med B&B.

Grietje är en modern husbåt en kort cykeltur utanför centrum.

Under en cykeltur i sydöstra delarna av Amsterdam passerade jag en pråm – Grietje – där ägarna hyr ut ett rum på båten som B&B. Det ligger lite lugnare till än många andra B&B på båtar och såg väldigt trevligt ut. Rummet kostar 110 euro per natt och frukosten en europeisk tia till. Du hittar mer fakta on kontaktuppgifter till Grietje på (www.amsterdam-bed-and-breakfasts.com). Precis intill Grietje ligger för övrigt den nybyggda flytande restaurangen Riva (www.caferestaurantriva.nl/en/) som redan fått gott rykte.

CitizenM är ett billigt lyxhotell.

Rummen på citizenM är små, men väldesignade.

Vill du ändå bo på hotell skulle jag vilja tipsa och ett förhållandevis nytt hotell – citizenM (www.citizenm.com) – som satsar på lyx till budgetpris. Det kan man erbjuda genom att man har små (men läckert inredda) rum, enbart tar bokningar via internet och kapat bort en massa dyrbara kringtjänster, som exempelvis room service (istället finns en bar med enkla rätter som är öppen dygnet runt). WiFi finns i hela hotellet och det är självfallet gratis, precis som de filmer man kan beställa via video on demand. Runt 100 Euro per natt kostar ett rum, oavsett om man är en eller två personer på rummet. För frukost får man lägga till ungefär 10 Euro. Ligger någon kilometer sydöst ut från stadskärnan.

Att äta i Amsterdam

Sist man kollade var Amsterdam den stad i världen som hade störst variation på invånarnas härkomst. Hela 172 nationer fanns då representerade i staden! Det slår givetvis igenom på matsidan och med lite research kan du hitta mat från många av dessa länder. På grund av Nederländernas koloniala förflutna finns här bland annat många mycket bra indonesiska restauranger.

Tempo Deoloe  är en indonesisk restaurang.

Rijsttafel på Tempo Deoloe är ett bra sätt att lära sig mer om indonesisk mat.

En av de bästa indoneserna är Tempo Deoloe (www.tempodoeloerestaurant.nl). Namnet betyder ”the old days” och det är också så de lagar mat. Långsamt. Omsorgsfullt. Och med hög kvalitet. Förutom de vanliga rätterna går det att få rijsttafel, som är en sorts indonesiskt smörgåsbord med massor av smårätter. Det är ett ypperligt sätt att testa riktig indonesisk mat. Om dörren är låst när du kommer till Tempo Deoloe ska du inte bli orolig. Här blir du insläppt först när du ringt på dörrklockan och har du beställt bord ökar chansen för att bli insläppt kraftigt…

När du äter indonesiskt ska du förresten tänka på kryddningen. Beställer du ”very hot” är det oerhört starkt och kan bli för mycket även om du ofta äter starkt kryddad mat. Börja på mild och jobba dig uppåt tills du hittar din nivå.

District V är en italiensk krog.

Är det fint väder kan du äta ute under trädkronorna på District V.

Italienska restauranger verkar det också finnas hur många som helst av. Jag gillar District V (www.district5.nl) som ligger en bit söder om centrum. De har en meny med förrätt, varmrätt och efterrätt för 31,50 euro. Det är inte en massa olika rätter att välja mellan, utan några få. Det gillar jag eftersom jag anser att mat blir bättre om man koncentrerar sig på att göra ett fåtal grejer. Menyn på District V ändras varje dag beroende på vad man får tag i för råvaror. Som exempel kan du få grillade jätteräkor, grillad rib eye stek samt panacotta till dessert och till detta ett par glas riktigt bra vin. På notan står det då runt 40 euro – bra valuta för pengarna!

På De Kas i Amsterdam äter du i ett gammalt växthus.

På De Kas äter du i ett gammalt växthus.

Vill du slå på riktigt stort skulle jag vilja rekommendera De Kas (www.restaurantdekas.nl) som drivs av Gert Jan Hageman. 2001, när han stod på den gastronomiska toppen som ansvarig för ett kök med en stjärna i Guide Michelin (www.viamichelin.com), fick han nys om att ett stort växthus mitt i staden skulle rivas. Han lyckades övertyga alla om att det var en bättre idé att bygga om det till restaurang! En stor del av ingredienserna odlar man själva, antingen i växthuset eller på egna marker en mil utanför staden. Utöver det tar De Kas sina råvaror från de bästa organiska leverantörerna i området. En tre rätters middag kostar 49,50 euro. Är du riktigt matintresserad kan du boka Gert Jans eget bord i köket. Då bestämmer kockarna vad du ska äta och du betalar 125 euro per person inklusive vin.

När jag reser vill jag ofta ha en lite lättare lunch, både för att spara tid och för att inte behöva betala övervikt för magen på vägen hem. I Amsterdam har man förstått detta och det finns överallt ställen där man serverar enklare (och billiga) luncher.

Singel 404 har fantastiska mackor.

Det blir snabbt fullt på Singel 404, är det fint väder fylls även trottoaren utanför upp.

Om du inte vill äta i farten utan passa på att vila fötterna en smula kan jag rekommendera Singel 404 som är döpt efter adressen det ligger på. Här serverar man mackor och soppa – men vilka mackor! En jättelik smörgås med hummus kryddad med soltorkade tomater samt honungsstekt paprika och snabbt fräst zuccinis håller dig på benen ändå till kvällen. Mackan samt en öl kostar ungefär 70 kronor, mycket prisvärt!

Ett annat bra lunchstopp är den lilla sopprestaurangen Soup en Zo (www.soupenzo.nl) som serverar fantastiskt god soppa i tre olika storlekar och på två olika ställen i Amsterdam. En mediumstor soppa med bröd för knappt 4 euro räcker gott om man inte är uthungrad.

Vondeltuin ligger i en park i Amsterdam.

Vondeltuin är opretentiöst och trevligt.

Om du besöker den stora parken Vondelpark (som ligger alldeles i närheten av det traditionella museiområdet och bjuder på små sjöar, stora grön gräsmattor och människor av alla upptänkliga slag) kan du slinka in på caféet Vondeltuin (www.vondeltuin.nl) i bortersta änden av parken. En fin dag kan du äta och sedan luta dig tillbaka i deras solstolar.

Marknader i Amsterdam

Gillar du marknader? Då har du hamnat rätt! I Amsterdam dräller det av marknader.

Noordermarkt (www.noordermarkt-amsterdam.nl/www.boerenmarktamsterdam.nl), som är en av de mest kända marknaden, är egentligen två marknader, en där man på lördagar säljer en blandning av mat, kläder och annat klassiskt marknadstrams. Runt hörnet finns dock ett område där man säljer spännande organisk mat, här hittade jag bland annat de största vitlökar jag stött på i hela mitt liv. På måndagar är det antikmarknad på samma plats.

Noordermarkt är en av många marknader.

Biodynamiskt på Noordermark.

Waterloopleinmarkt (www.waterloopleinmarkt.nl) ligger runt stadshuset och här ser man i ärlighetens namn inte många andra än turister. Då är det bättre att cykla vidare till Nieuwmarkt (www.nieuwmarkt.org) som ligger precis vid red light-distriktet i Amsterdam. Även här bjuds det på organisk matmarknad. En lätt bisarr kontrast mot skyltfönster med lättklädda damer, men de stora kontrasterna är en del av charmen med Amsterdam.

Tenkate Markt (www.detenkatemarkt.nl) ligger en bit utanför centrum och här börjar det bli svårt att hitta turister mellan stånden där man säljer blommor, grönsaker, kläder, cykeldelar, fisk och annat smått och gott. Här finns bland annat ett stånd med det största sortiment med nötter och nötblandningar som jag någonsin sett. Tenkate Markt har öppet hela veckan utom söndag.

När du tröttnat på utomhusstånd som säljer ungefär samma saker kan det vara idé att rikta cykelstyret mot Antiekcentrum (www.antiekcentrumamsterdam.nl) som också är öppet hela veckan. Det är en stor inomhusantikmarknad och här är det i princip bara unika grejer i de många stånden/affärerna. Behöver du ett kattskelett från 1700-talet, några kinesiska vaser eller en gasmask från första världskriget är det här du ska leta.

Droog i Amsterdam har både en häftig liten trädgård och läckra designgrejer.

Droog har både en häftig liten trädgård och läckra designgrejer.

Ett annat marknadsliknande stopp kan vara designbutiken Droog (www.droog.com) (vars hotellrum jag redan berättat om) som väl närmast kan liknas vid Designtorget (www.designtorget.se) fast med betydligt färre deltagare. Här finns både smågrejer och hejdlösa möbler samt kaminer och vedeldade bubbelbad. Har du knappt 5 000 euro och en bit av tomten över skulle jag rekommendera att du satsar på ett ilsket orange bubbelbad.

Arkitektur i Amsterdam

För den som vill kika på lite modern arkitektur som kontrast till alla de urgamla byggnader som finns runt kanalerna kan det vara idé att ta en gratis pendelbåt med kollektivtrafiken GVB (www.gvb.nl) över vattnet till norra delen av Amsterdam.

Eye är det holländska filminstitutet.

Det holländska filminstitutet där man kan kolla på klassiska rullar.

Traditionellt handlade allting i detta område om fartyg och sjöfart, men nu har helt andra verksamheter tagit över och det har också gjort att det vuxit fram en hel del spännande arkitektur där man tar ut svängarna betydligt mer än vi är vana vid. En av de mest spektakulära byggnaderna är Filmhuset EYE (www.eyefilm.nl) där den holländska motsvarigheten till Filminstitutet håller till. Men här finns inte bara filmbyråkrater utan också ett filmmuseum samt fyra biosalonger som kör klassiska filmer hela dagarna och en bra bit in på kvällen.

På vägen tillbaka från den norra sidan kan du passera den spektakulära domstolen i Amsterdam – Paleis van Justitie – som är ett annat ganska nybyggt landmärke som innehåller 19 rättssalar och 28 celler – några av dem madrasserade. Jag tror det är ett bra tips att nöja sig med att betrakta denna byggnad från utsidan…

Centralbiblioteket i Amsterdam.

Centralbiblioteket har en bra restaurang med utsikt över hela stan.

Tio minuter längre bort, öster om centralstationen, ligger centralbiblioteket i Amsterdam (www.oba.nl) som är ännu en spännande byggnad. Biblioteket bjuder inte bara på böcker och massor av välutrustade studieplatser (behöver du en dator med stor skärm under din vistelse är det här ett bra ställe att åka till) utan även en restaurang på översta våningen. Här bjuds det billig lunch med mycket fräscha råvaror och strålande utsikt över stan. La Place (www.laplace.nl), som restaurangen heter, drivs av ett företag som även säljer mat på nätet.

På Amsterdams vatten

Att prata Amsterdam utan att prata kanaler och båtar är omöjligt. I ärlighetens namn skulle ett Amsterdam utan kanaler inte vara tillnärmelsevis så intressant.

Vill du göra en enklare variant av de navala aktiviteterna kan du helt enkelt ta en av de obegripligt många turbåtar som trängs på kanalerna. Det finns allt från större båtar som tar något 100-tal människor ner till privata turer med egen skeppare.

Kanoschool Amsterdam.

Testa att paddla på Amsterdams kanaler.

Men det finns också andra sätt att se Amsterdam från vattnet. Ett väldigt bra sätt är att ta sig till Kanoschool (www.kanoschool.nl) som ligger vid en av de yttre kanalerna. På lördagarna hyr de ut stadiga kajaker för 10 euro i timmen. När man är på landbacken är ju stadens invånare i ärlighetens namn rätt likgiltiga inför turisterna och med tanke på mängden turister förstår jag dem. När man kommer i en kajak på vattnet är det något helt annat. Folk som bor på husbåtarna ropar, pratar och undrar om man vill ha ett glas vatten, en öl eller en kaka. Ännu en härlig kontrast.

Klassisk roddbåt i Amsterdam.

Rodd är poppis i Amsterdam och många av båtarna klassiska.

Vill du testa något ännu stadigare än en kajak förslår jag att du ger dig av till floden Amstel där ett par av stans roddklubbar håller till. På Toprow (www.toprow.nl) kan du förmodligen få testa att ro i en av deras fantastiskt fina träroddbåtar om du kontaktar dem i lite god tid innan resan.

Andra mer individuella alternativ är att hyra en eldriven båt som man kör själv eller en liten trampbåt (något som jag dock tycker verkar ge väldigt lite fart framåt i förhållande till energiinsatsen).

Elbåt med solceller.

Hyr en elbåt med solceller på taket och kryssa i din egen takt.

Elbåtarna, som rymmer sex personer, hittar du på Boaty (www.boaty.nl). Är du morgonpigg kan du hyra en båt i tre timmar för 79 euro. På eftermiddagen och kvällen blir det lite dyrare.

Trampbåtar kan du bland annat hyra av det stora turbåtsbolaget Canal (www.canal.nl/en/canal-bike) som dessutom har kanalturer av alla tänkbara slag.

 

Användbara länkar

 

Allmänt om Nederländerna och Amsterdam

Flygplatsen Schiphol (www.schiphol.nl)

Amsterdam (www.iamsterdam.com)

Hela Nederländerna (www.holland.com/se/tourism.htm)

 

Att ta sig till Amsterdam

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

SAS (www.sas.se)

Norwegian (www.norwegian.com)

KLM (www.klm.com)

Ryanair (www.ryanair.com)

 

Att ta sig runt

Kollektivtrafik i Amsterdam (www.en.gvb.nl)

Nationella järnvägen (www.ns.nl)

 

Att bo i Amsterdam

Samlingsajt för B&B (www.amsterdam-bed-and-breakfasts.com)

Jackie O´s B&B (www.jackie-o.nl)

Droog (www.droog.com)

Kamer01 (www.kamer01.nl)

Grietje (www.amsterdam-bed-and-breakfasts.com)

citizenM (www.citizenm.com)

 

Att äta i Amsterdam

Roomservice Droog (www.droog.com)

Riva (www.caferestaurantriva.nl/en/)

Tempo Deoloe (www.tempodoeloerestaurant.nl)

District V (www.district5.nl)

De Kas (www.restaurantdekas.nl)

Soup en Zo (www.soupenzo.nl)

Vondeltuin (www.vondeltuin.nl)

La Place (www.laplace.nl)

 

Marknader i Amsterdam

Noordermarkt (www.noordermarkt-amsterdam.nl/www.boerenmarktamsterdam.nl)

Waterloopleinmarkt (www.waterloopleinmarkt.nl)

Nieuwmarkt (www.nieuwmarkt.org)

Tenkate Markt (www.detenkatemarkt.nl)

Antiekcentrum (www.antiekcentrumamsterdam.nl)

Droog (www.droog.com)

 

Arkitektur i Amsterdam

Filmhuset EYE (www.eyefilm.nl)

Centralbiblioteket (www.oba.nl)

 

På Amsterdams vatten

Kanoschool (www.kanoschool.nl)

Toprow (www.toprow.nl)

Boaty (www.boaty.nl)

Canal (www.canal.nl)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ett svar på Amsterdam, Nederländerna – perfekt för en helg och för alla plånböcker

  1. Pingback: Bra mål för höstens weekendresor | www.tripant.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *