Split, Kroatien – gammal kultur, god mat, sol och bad

Strandpromenaden Riva i skuggan av det romerska palatset är den självklara samlingspunkten i Riva. Här dricker man kaffe, äter glass och tittar på alla andra som gör samma sak.

Strandpromenaden Riva i skuggan av det romerska palatset är den självklara samlingspunkten i Riva. Här dricker man kaffe, äter glass och tittar på alla andra som gör samma sak.

Vill du blanda sol och bad med spännande gammal kultur och god mat till skapliga priser är kroatiska Split ett bra tips. Här finns allt det och mycket mer.

En typisk gata i gamla delen av Split.

En typisk gata i gamla delen av Split.

Split (www.visitsplit.com/en) är urgammal, vykortsvacker och har en öppen och avslappnad atmosfär trots att det stundtals är väldigt mycket folk i stan. När alla kryssningsresenärer drar sig tillbaka på eftermiddagarna blir det dock betydligt lugnare. När man då promenerar runt i den gamla, mycket kompakta, stadskärnan är det svårt att tro att Split är Kroatiens näst största stad med knappt 200 000 invånare.

I Split, och resten av den nyblivna EU-medlemmen Kroatien, använder du kuna när du betalar och det råkar vara så bra att kunan bara är aningen mer värd än den svenska kronan. För en krona får du ungefär 0,9 Kuna.

Jag har ur ren turistsynvinkel svårt att hitta något riktigt negativt med Split, det skulle möjligen vara att kroaterna är ansvariga för framtagandet av det idiotiska klädesplagget slips, men eftersom det skedde på 1600-talet är det svårt att lasta dagens kroater för det…

Att ta sig till Split

Under högsäsong (maj-oktober) finns det rätt många flygbolag att välja på. Både SAS (www.sas.se) och Norwegian (www.norwegian.com) flyger direkt till Split från Stockholm under säsongen. SAS har dessutom en linje från Göteborg.

För de som bor i södra Sverige flyger SAS och Norwegian också till Split från Kastrup (www.kastrup.com). Här flyger även det lokala bolaget Croatia Airlines (www.croatiaairlines.com).

Ryanair (www.ryanair.com) har som vanligt sina egna flygplatser, närmast är Zadar, som trafikeras från Skavsta och Göteborg, med ett par timmars transfer till Split.

Valmöjligheterna ökar ytterligare om du kan tänka dig att flyga till Dubrovnik och ta en rätt lång, men mycket scenisk, färd till Split. Då får du dessutom vara med om en gränsövergång på Balkan så ta med passet. Har du gott om tid och kommer rätt dag, lär du till och med kunna åka en outsägligt vacker färjetur från Dubrovnik till Split med rederiet Jadrolinija (www.jadrolinija.hr).

Pula och Rijeka (dit Ryanair flyger) är också tänkbara landningsplatser, men då går en halv dag åt till transfer.

Transfer och att ta sig runt i Split

Många kostar på sig en taxi när de kommer till flygplatsen i Split (www.split-airport.hr), en tur in till stan kostar 250-290 kuna. Vill du spara pengar och ta flygbussen (www.en.split-airport.com.hr) så är enkelpriset 30 kuna.

När du väl är i stan är det överlägset bästa transportmedlet ett par väl ingångna promenadskor. Du kan också hyra en cykel. Ett bra ställe för det är Bike Rent Split (www.rent-a-bicycle-split.com).

När du ska ge dig ut på utflykt i trakterna runt Split finns det många olika alternativ. De vanligaste är guidad tur (som det finns hur många som helst av), du kan också hyra en bil och göra din egen tur eller ta en lokal buss. Bussnätet är väl utbyggt och tidtabeller hittar du här (www.ak-split.hr).

 Att bo i Split

På Lav ligger receptionen högst upp och rummen under den, längst ner återfinns marinan.

På Lav ligger receptionen högst upp och rummen under den, längst ner återfinns marinan.

Hotell Le Meridien Lav (www.lemeridienlavsplit.com) ligger en bit öster om Split och byggdes ursprungligen på Titos tid. Det öppnades igen 2006 efter en monumental renovering. Meridien Lav är för övrigt är ett av väldigt få hotell där man checkar in och sedan tar hissen neråt (!) för att komma till rummet, men det beror helt enkelt på den oerhört branta kusten.

Hotell Vestibule Palace (www.vestibulpalace.com) är raka motsatsen till Lav – centralt, historiskt, litet och intimt. Jag brukar inte berätta om lyxhotell, men i det här fallet måste jag göra ett undantag. Det är väldigt romantiskt, ligger mitt i Split och har bara fem rum och två sviter. Dyrt.

Utsikten från Adrianas framsida.

Utsikten från Adrianas framsida.

Ett annat trevligt alternativ är nyöppnade Hotel Adriana (www.hotel-adriana.com) som ligger på strandpromenaden Riva och har ett 10-tal rum. Det finns rum både mot strandpromenaden, där vyn är fantastisk, och in mot gamla stan som också bjuder på spännande utsikt. Dubbelrum från 950 kuna under högsäsong.

Guesthouse Vrlic (döpt efter ägarfamiljen), som också ligger mycket nära centrum, återfinns i andra änden av prisskalan. Här kostar ett rum från runt 400 kronor, men räkna inte med något stort svängrum sedan du ställt ner väskorna. De har dock en fin liten trädgård och värdparet är mer än hjälpsamt.

Goli+Bosi har inte mycket gemensamt med ett traditionellt vandrarhem.

Goli+Bosi har inte mycket gemensamt med ett traditionellt vandrarhem.

Sist, men inte minst, har Split ett av världens häftigaste vandrarhem – Goli+Bosi (www.golibosi.com). Det är en blandning av boutiquehotell och vandrarhem. En bädd i en sovsal kostar mellan 20 och 33 euro beroende på vilken tid på året du är där. Sviterna med balkong på översta våningen kostar 155 euro per natt, inklusive frukost, under dyraste tiden på året. Här går det också att klämma in två extrasängar för en slant.

Vill du hyra en villa och ta med hela släkten kan du kolla på Luxury Croatian Villas (www.luxurycroatianvillas.com)

Att äta i Split

Split är en smula annorlunda när det kommer till mat och dryck. Här finns ungefär hur många kaféer som helst och de flesta ligger på den eleganta strandpromenaden Riva. De är fullt i klass med sina italienska kusiner både vad gäller kaffe och glass, men med helt andra summor på notan, eller vad sägs om 7 kuna för en kopp kaffe?

Restauranger finns det inte lika många av och det beror förmodligen på att kroaterna själva föredrar hemlagad mat, på restaurang går man för att fira. Räkna därför med rätt hög turisttäthet när du äter middag. Restaurangpriserna är lägre än hemma i Sverige, men inte jättelåga.

Sikta på fisk, som det finns fantastiskt mycket av i den här delen av adriatiska havet. Ska du nödvändigtvis ha kött så skippa vanliga stekta köttbitar som har en tendens att vara extremt well done – oavsett vad du bett om. Sikta istället på lamm grillat på spett som är kalasmaten framför alla i Kroatien.

Och missa för guds skull inte peka. Förenklat utryckt är det en matlagningsmetod där man täcker en gryta med glödande kol. I grytan kan det vara till exempel kött med massor av grönsaker, bröd eller bläckfisk. Oavsett vilket så blir det saftigt och gott.

Paret som driver Restaurang Sperun gör ett bra jobb.

Paret som driver Restaurang Sperun gör ett bra jobb.

Restaurang Sperun, på Sperun Ulica 3, ligger alldeles väster om hamnen och är poppis båda bland lokala gäster och turister. Här bjuder de till exempel på underbara snabbt grillade kalamares och grönsaker för runt en hundring. De grillade sardinerna som kostar ungefär som en kopp kaffe i Sverige är ett bra lunchtips.

Middag kan med fördel ätas på Splits bästa fiskrestaurang Nostromo (www.restoran-nostromo.hr) där ägaren och prisbelönta köksmästaren Zlatko Marinovic bjuder på härliga fiskrätter och smaskiga efterrätter i mysig, traditionell tavernamiljö. Givetvis tar Zlatko fram den obligatoriska egna brännvinspecialiteten som digestivo efter maten.

Figa är en hipp bar/restaurang.

Figa är en hipp bar/restaurang.

Lite hippare är Figa, som är både bar och restaurang. Här bjuds det på något lättare mat. Du kan till exempel få en fräsch sallad med fikon och den lokala varianten på prosciutto samt grillade grönsaker och en hastigt ångad sea bass.

Ett annat relativt nyöppnat och coolt ställe är Zinfandel Food & Wine Bar vars signum är den enorma takkronan, som är gjord av 650 vinflaskor. Det kan låta tacky, men är faktiskt riktigt läckert. Mycket bra vinlista och champagnefrukost för den som är sugen på det.

Maten är roligare än lokalen på Makrovega.

Maten är roligare än lokalen på Makrovega.

Ett tecken på internationalisering är att det dyker upp vettiga vegetariska restauranger. Och det finns åtminstone en bra sådan i Split. Den heter Makrovega (www.makrovega.hr), men av någon outgrundlig anledning stänger den redan 20.00, så var ute i tid. Bakverken är fantastiska.

Apropå mat så finns det en stor marknad som ligger precis utanför den östra stadsporten. Sist jag var där köpte jag 1,5 kilo prosciutto (eller Prsut som det heter på kroatiska), 2 kilo rökt sidfläsk och en rejäl och stark paprikasalami. Total kostnad 183 Kuna… Förutom mat finns också en lokal loppis där du kan fynda om du har tålamod.

Att göra i Split

Palatset ligger bakom palmerna.

Palatset ligger bakom palmerna.

De flesta lockas hit av den vackra havsviken och den gamla staden byggd runt Diocletianus palats. Den romerska kejsaren Diocletianus lät bygga palatset under 200-talet, när det var färdigt sa han upp sig som kejsare och drog sig tillbaka. Klok man. Palatset är nu en av de mest välbevarade romerska byggnader som går att finna i världen. Stora delar av den understa våningen har bevarats, eftersom man använt den genom århundradena samt byggt nya hus ovanpå istället för att riva palatset. Självfallet är det en Unesco World Heritage site.

När du befinner dig i Split är det också nära till ett antal andra världsarv.

En liten bit från flygplatsen ligger staden Trogir, ytterligare en bit norrut katedralen St Jacob i Sibenik och allra längst norrut i regionen nationalparken Plitvice Lakes. Mitt emot ligger den vackra ön Hvar och allra längst söderut finner du den gamla staden Dubrovnik. Ingen brist på utflyktsmål med andra ord.

Klicka här http://tripant.com/unescos-varldsarvslista-unesco-world-heritage-list/ för en lista över alla världsarv.)

Paddling i världsarvet Trogir.

Paddling i världsarvet Trogir.

När du fyllt den kulturella kvoten så finns det massor av aktiviteter. Du kan till exempel klättra, rida (www.equestrianclubsplit.com), segla, forsränna (www.croatiarafting.com), havspaddla (www.falco-tours.com) eller testa den nya innesporten kanyoning (www.apodos.com.hr).

Vill du inte göra någonting alls finns det självfallet en hoper stränder runt Split. Det finns en officiell site (http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca?p_jezik=eng) där alla badplatser i Kroatien finns förtecknade och där det dessutom finns bilder på dem. Ett bra planeringsverktyg.

Vad du än väljer att göra kommer du säkert att vilja åka tillbaka igen!

 

Sammanfattning av användbara länkar

 

Allmänt om Kroatien och Split

Att ta sig till Split

Transfer och att ta sig fram i och runt Split

Att bo i Split

Att äta i Split

  • Sperun, Sperun Ulica 3, Tel: 021-34 69 99
  • Nostromo (www.restauran-nostomo.hr), Kraj Sv. Marije 10, Tel: 091-405 66 66
  • Figa Food Bar, Buvivina 1, Tel: 021-27 44 91
  • Zinfandel Food & Wine Bar, Ulica Marka Marulica 2, Tel: 021-35 51 35
  • Makrovega (www.makrovega.hr), Lestina 3, Tel: 021-39 44 40

Att göra i Split

 

Print Friendly, PDF & Email

Ett svar på Split, Kroatien – gammal kultur, god mat, sol och bad

  1. Pingback: Flyget som landar på vattnet i Kroatien | www.tripant.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *