Verbier, Schweiz – massor av skidåkning för skibums och miljardärer

När du nått toppen Mont Fort i Verbier är det nästa 2 kilometers fallhöjd innan du står på torget nere i byn igen. För att ta dig ner den första biten på ett hedervärt sätt är det bra om du är en hygglig skidåkare och inte är allt för bekymrad över höjder.

När du nått toppen Mont Fort i Verbier är det nästa 2 kilometers fallhöjd innan du står på torget nere i byn igen. För att ta dig ner den första biten på ett hedervärt sätt är det bra om du är en hygglig skidåkare och inte är allt för bekymrad över höjder.

Schweiziska Verbier  är en väldigt trevlig by som ligger mitt i ett enormt liftsystem som bjuder på alla typer av åkning – från enklaste blå salsgolv till helt galen offpist.

Här samsas miljardärer med skibums på ett numera ganska avslappnat sätt och som överallt i Schweiz fungerar allt med kronometerlik precision.

Den enda egentliga baksidan med Verbier är att det, precis som i resten av Schweiz, är rätt dyrt att bo och äta. En pizza för 20 schweiziska franc ser kanske rätt billigt ut på menyn, men när man räknar om priset till svenska kronor genom att multiplicera med 7 är det inte längre lika överkomligt.

Något att tänka på är också att engelsmännen är den dominerande besökargruppen i Verbier. Om du vill undvika köer är det med andra ord en bra idé att kolla de brittiska skolloven innan du bokar din skidresa till Verbier.

Att ta sig till Verbier

Swiss har såvitt jag vet de mest liberala bagagereglerna för skidor och snowboards.

Swiss har såvitt jag vet de mest liberala bagagereglerna för skidor och snowboards.

För att nå Verbier flyger man enklast till Genève. De två lågprisbolagen Easyjet (www.easyjet.com) och Norwegian (www.norwegian.com) flyger till Genève. Det kan tyckas som det bästa alternativet vid en första anblick, men när man lägger ihop faktorer som extrakostnader för bagage inklusive skidor (det blir rätt mycket om man ska ha med sina egna grejer), avgångstider (det är inte så kul att komma fram sent på kvällen när man har ett par timmars körning i alperna framför sig), etc. så kan det mycket väl visa sig att SAS (www.sas.se) eller Swiss (www.swiss.com) är ett bra val. Du vet väl föresten att man alltid tar skidor, pjäxor, stavar och hjälm gratis på SwissSTS Alpresor (www.alpresor.se) samt Sportresor (www.sportresor.se) säljer också paketresor till Verbier.

Det är också möjligt att flyga till Zürich eller Grenoble, men då har man ungefär 30 mils körning framför sig. Det går att ta tåg och buss från Zürich (www.sbb.ch), men det är minst tre byten.

 Transfer och att ta sig runt i Verbier

Alpine Express är ett av de bolag som kör flygbuss mellan Geneve och Verbier.

Alpine Express är ett av de bolag som kör flygbuss mellan Geneve och Verbier.

Vill du bara ha transfer med buss kostar det från 49 franc enkel väg och bussarna går rätt ofta. Kolla Alpine Express (www.alpinexpress.com) eller AlpyBus (www.alpybus.com).

Vill du göra något annat än att bara åka skidor är hyrbil en bra lösning. Med lite letande går det att hitta en liten bil för runt 350:- per dag. Holiday Autos (www.holidayautos.se) brukar vara ett bra ställe att starta letandet på.

Att köra till Verbier (www.verbier.ch) från Genèves flygplats är inte särskilt dramatiskt. Det är 17 mil, varav huvuddelen är motorväg. Det är bara de sista två milen upp i bergen som kan bli spännande om det är dåligt väder och man saknar fyrhjulsdrift och någon form av snökedjor.

Om du hyrt hus eller lägenhet är förresten ett bra tips att bunkra första laddningen med käk på vägen på något av de större matvaruhuse. Själv tycker jag schweiziska Coop (www.coop.ch) är utmärkt. Att handla i Verbier är rätt dyrt och dessutom är det alltid knepigt att parkera när det är mycket folk i byn.

När du väl är i byn går det utmärkta gratis skidbussar med flera olika linjer beroende på var du bor och vill åka skidor.

Vill du få en snabb överblick över allt området erbjuder kan jag rekommendera att du gör ett tidigt besök på den trevliga turistbyrån (www.v-sb.ch) som ligger mitt i byn.

Att bo i Verbier

 Det finns massor av hotell i Verbier och det är oftast på sådana man hamnar. Priserna jag nämner nedan gäller från mitten av januari och säsongen ut. Om inte annat sägs ligger dessa hotell också mycket centralt i stan.

Det kan också vara bra att veta att de flesta har ett rabattsystem för barn som bor i föräldrarnas rum. För barn under 3 år brukar det vara gratis, för de som är 4-7 år halva priset och för de som 8-12 år hamnar rabatten vanligtvis på 30 procent. De flesta ställen kräver också att man bor där minst sex nätter under vintersäsongen.

Jag har förresten inte stött på ett enda hotell i Verbier som inte har fri WiFi.

Härliga balkonger på Hotel Bristol.

Härliga balkonger på Hotel Bristol.

Hotell Bristol (www.bristol-verbier.ch) är en klassiker där många svenskar bott. De 14 dubbelrummen kostar från 355 franc inklusive frukostbuffé. Det är inte särskilt tjusigt, men ägaren och personalen är dundertrevliga. På Bristol kan du också bo kortare tid än 6 nätter.

Central Hotel & TBar (www.verbiercentralhotel.com) har 7 rum och en väldigt poppis bar. Ska du bo här och inte vill parta hela natten så välj översta våningen – eller ett annat hotell. Inget för familjer. Runt 360 franc för ett dubbelrum. Kontinental frukost, som kanske inte är optimalt för skidåkare som vill ladda.

Ermitage har ett bra gym.

Ermitage har ett bra gym.

Hotel Ermitage (www.ermitage-verbier.ch) har 25 rum, men är inte heller speciellt fancy. De har dock stor bufféfrukost, ett bra gym med bastu och det går också att beställa massage för skidtrötta ben och värkande ryggar. Här går det också att parkera hyrbilen gratis vilket inte är självklart i trånga Verbier. Dubbelrummet kostar 278-378 franc och familjerum – som är två rum med fyra sängar – 525-685 franc.

Hotel La Rotonde (www.hotelrotonde.com) har 50 bäddar i 29 enkel-, dubbel-, trippel- och familjerum. Alla rum har balkonger vilket är trevligt när solen skiner på vårkanten. 240-340 franc för dubbelrummet inklusive frukostbuffé.

Hotel de la Poste bjuder på halvpension och pool.

Hotel de la Poste bjuder på halvpension och pool.

Hotel de la Poste (www.hotelposteverbier.ch) var ett av de första hotellen i Verbier och har fortfarande samma ägarfamilj. Här kan man bara bo med halvpension och det råder lite gammeldags svensk pensionatsstämning. Billigaste dubbelrummet med frukost och middag för två kostar 340 franc. Middagen är fem rätters och många ger högt betyg till maten. De har också ett chalet för 4 personer som kostar 660 CHF inklusive pension. Dessutom har de en pool.

Vill du bo billigt är Hotel Touristes (www.hoteltouristes-verbier.ch), som ligger längre ner, i den gamla delen av Verbier, ett tips. Det är Verbiers äldsta hotell och här betalar man 75-90 CHF per person och natt inklusive frukost. De har också en restaurang som lär servera rätt bra mat till skapliga priser. Från detta håll går inte skidbussarna så frekvent så det gäller att kolla tidtabellen för att slippa vänta för länge.

Det går också att hyra lägenheter i Verbier, men många hyr ut privat och därför är det en smula knepigt att få överblick över utbudet. Ett klick på den här länken är dock en bra start.

Richard Bransons ”stuga” – The Logde.

Richard Bransons ”stuga” – The Logde.

Har du vunnit på Lotto alldeles nyligen eller fått ett väldigt oväntat och stort arv kan du slå till på Virginägaren Sir Richard Bransons eget chalet som heter The Lodge (www.thelodge.virgin.com). ”Stugan” tar 18 gäster och här finns allt och lite till, inklusive ett makalöst läge. För en vecka här får du betala mellan 82 000 och 165 000 franc, men då ingår förstås all mat, vin, champagne, chaufför dygnet runt, 13 personer som jobbar på lodgen och lite annat smått och gott.

 Att åka skidor i Verbier

Här vid liftstationen Medran mitt i Verbier börjar de flesta färden upp på bergen runt Verbier.

Här vid liftstationen Medran mitt i Verbier börjar de flesta färden upp på bergen runt Verbier.

Verbier (www.verbiersportplus.ch) bjuder på åkning från drygt 1 500 meters höjd upp till 3 330 meter, med andra ord en fallhöjd på nära 2 kilometer. Som en jämförelse kan jag nämna att Åre (www.skistar.com) har en fallhöjd på knappt 900 meter.

Tonvikten i Verbier ligger på enormt välskötta och stora röda pister, men här finns också en del blått och några svarta repor. Sen finns det väldiga mängder offpist (www.verbinet.com) för den som vill höja svårighetsgraden. Det gäller dock att tänka på att det här är farliga berg. Själv skulle jag inte drömma om att åka någon mer avancerad offpist utan en riktigt rutinerad lokal guide.

Ett sex dagars liftkort kostar 355 schweiska franc för vuxna. Om ni är en hel familj som åker så tänk på att köpa liftkort till alla samtidigt, då får ni 15 % rabatt. Med tanke på att liftkorten gäller i hela Les 4 Vallées, som är Schweiz största skidområde, känns det rätt sansat.

4 Vallées inkluderar Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon. Sammanlagt bjuder de på 42 mil preparerad pist, så ska du åka alla pisterna på en vecka får du ligga i! Klicka här för en Pistkarta Verbier 4 Vallées.

Utsikten över Verbier från liftstationen Fontanet på nära 2 500 meters höjd är fantastisk och då är det ändå 800 meter till kvar upp till toppen.

Utsikten över Verbier från liftstationen Fontanet på nära 2 500 meters höjd är fantastisk och då är det ändå 800 meter till kvar upp till toppen.

Under min resa utforskade jag framförallt den del av liftsystemet Les 4 Vallées som ligger närmast Verbier – det vill säga Verbier, La Tzoumas och Savoleyres. Redan i dessa områden finns det enormt mycket skidåkning.

Savoleyres är ett mindre område där tonvikten ligger på röda backar där det går att stå på rejält med carvingskidorna i de soliga sydsluttningarna. Här finns också en del mer odramatisk offpiståkning mellan de pistade områdena där man kan åka utan guide.

La Tzoumas, som är baksidan av Savoleyres, är också ett förhållandevis litet område, men bjuder förutom på skidåkning på en kälkbacke som har en fallhöjd på över 800 meter. En fördel med La Tzoumaz är också att mycket av åkningen ligger i skogen så den är mindre väderkänslig.

Verbier, som är ett jättesystem, har alla typer av åkning – brett och flott, smalt och puckligt, svart och blått. Höjdpunkten i flera bemärkelser är Mont Fort på 3 300 meter höjd. Ska du ända hit upp är det bra att vara ute i skaplig tid eftersom kabinen den sista biten inte tar särskilt många skidåkare och det lätt blir lite kö här. För övrigt är det i princip det enda ställe där jag stått i kö några längre tider.

Carl och Emelie är två av European Snowsports duktiga svenska lärare.

Carl och Emelie är två av European Snowsports duktiga svenska lärare.

Om barnen ska med tycker jag absolut att du ska se till att de går i skidskola. European Snowsport www.europeansnowsport.com) är en skidskola som domineras av engelska och svenska skidlärare. När du jämför priser med det du är van vid i Sverige är det bra att tänka på att ett pass här nere är 3 timmar långt och att det är max 6 åkare i en grupp. Åker du hit under det svenska sportlovet kan det också vara fiffigt att anmäla ditt barn till en engelskspråkig grupp. Sannolikheten är nämligen rätt stor att det blir ännu färre i den gruppen, men att barnen ändå får en lärare som är svensk. Mindre grupp, träning både på skidåkning och engelska, men med svenska som backup när det krånglar till sig – kan det bli bättre?

 Att äta i Verbier

Till att börja med kan man konstatera att mat i pisten, i Schweiz i allmänhet och i Verbier i synnerhet, är dyrt. Ibland till och med mycket dyrt. Efter det konstaterandet kan vi också slå fast att det går åt väldiga mängder ost i det lilla alplandets skidåkarkök. Ostfonduen är den rätt som innehåller i särklass mest ost. Även om jag gillar ost så tycker jag fonduen blir på tok för mycket. Med detta sagt så kan jag också konstatera att man för det mesta får fantastiskt god mat och toppenbra service!

När det är solsken är det lätt gjort att bli sittande på terrassen på Chez Dany.

När det är solsken är det lätt gjort att bli sittande på terrassen på Chez Dany.

Chez Dany (www.myswitzerland.com) är en av mina favoriter i backen. Den kan dock vara lite knepigt att hitta till eftersom den ligger efter en sällan använd transportled som inte finns med på pistkartan. Enklaste sättet att ta sig dit är att sikta på en gammal tvåstolslift som heter 110 Les Ruinettes. Där liften startar tar man till vänster och följer sedan skyltarna. Väl framme finner man ett härligt hus i gammal stil med jätteterrass. Maten är underbar och här finns allt från fondue, via Rösti, jättetallrikar med kallskuret och hemgjord pasta till rejäla köttbitar. Ni kommer inte att åka härifrån hungriga. Trevlig personal och relaxad stämning gör inte saken sämre. När solen skiner är det lätt gjort att bli kvar här hela eftermiddagen.

Nästa nerslag gör vi högst upp i barnbacken Le Rouge. Här ligger Le Carrefour (www.lecarrefour.ch) som är en av de äldsta backrestaurangerna i Verbier och som har många stammisar bland Verbiers skidåkare. Transportmässigt har Le Carrefour sina fördelar eftersom den går att nå såväl på skidor som med skidbussarna. Menyn är omfångsrik, servicen trevlig och fårskinnen på stolarna mjuka och varma. Med andra ord risk för långsittning även här. Här är det också öppet på kvällarna.

På Le Namaste spelades delar av Sällskapsresan II in.

På Le Namaste spelades delar av Sällskapsresan II in.

En annan utmärkt bekantskap är Le Namaste (www.namaste-verbier.ch) som ligger strax nedanför toppstation till Savoleyres. Namnet är en smula förvirrande. Många svenskar kallar restaurangen för Katzenhütte efter dess ”roll” i Lasse Åbergs klassiska Sällskapsresan II – Snowroller som faktiskt spelades in i Verbier och inte i Kitzbühel som många tror. Ska du någonstans smaka ostfondue så är det på Le Namaste, men de har också härlig soppa och fantastiska pajer och är du vegetarian har du inga problem här. Ett litet tips är att spara utrymme för efterrätterna som är underbara. Restaurangen är förresten prydd med massor av kul stålskulpturer som görs av kökschefen när han inte lagar mat.

Bakom den här luckan finns mat för den som vill äta utomhus på Chez Simon.

Bakom den här luckan finns mat för den som vill äta utomhus på Chez Simon.

För att komma till Chez Simon (www.chezsimon.ch) får man börja med att ta äggliften upp till Savoleyres och sedan åka någon av de härliga röda backarna halvägs ner till La Tzoumaz. Chez Simon har en vanlig restaurang inomhus och en stor utomhusdel där man beställer käket i en lucka i väggen. God och rejäl mat, men inget sensationellt. Eftersom mobilsignalerna inte når hit går det inte att betala med kort, utan det är kontanter som gäller. De har också ett litet picnic-område med bord och bänkar där man kan duka upp sin egen matsäck. Sympatiskt, men tyvärr rätt ovanligt.

Chalet Carlsberg ligger mitt i backen.

Chalet Carlsberg ligger mitt i backen.

Chalet Carlsberg (+41 (0)27 775 26 73) är lätt att hitta och just läget är dess främsta tillgång. Det ligger högt upp och mitt i pisten på vägen ner från Attelas till byn. De gröna Carlsbergflaggorna syns på långt håll. Sitt inne eller ute och gör inte misstaget att försöka beställa något annat öl än Carlsberg. Om du är trött på den ibland lite stabbiga schweiziska maten kan du försöka med Salad Chalet Carlsberg med rökt lax – en riktigt fräsch anrättning.

Till La Marlenaz tar du dig bäst med längdskidorna eller promenadskorna.

Till La Marlenaz tar du dig bäst med längdskidorna eller promenadskorna.

Ute i terrängen ligger också La Marlenaz (www.marlenaz.ch) som drivs av amerikanska Frances och hennes schweiziske man Daniel. Hit tar man sig antingen genom att promenera eller åka längdskidor i 25 minuter. Det går att åka off piste hit från Savoleyres, men då måste man veta exakt vad man gör! På kvällarna kan man också bli upphämtad med snöskoter och sedan åka kälke ner. Här satsar man på lokala råvaror, så menyn ändras mycket beroende på vad man får tag. Oavsett vad som står på menyn så är det fantastiskt gott och väldigt trevligt.

Skidåkarkroppar klarar sig dock inte med enbart lunchmat och därför ska vi titta lite på vad som finns i matväg nere i Verbier.

Aux Vieux Verbier är kitschigt inrett, men har god mat.

Aux Vieux Verbier är kitschigt inrett, men har god mat.

Många av de bättre restaurangerna hänger ihop med hotell. En fristående är dock Aux Vieux Verbier (+41 (0)27 771 16 68) som funnits i massor av år (så länge att de inte brytt sig om att göra någon egen hemsida, tillräckligt många hittar hit ändå…). Trots den rätt kitschiga inredningen är den riktigt trevlig och dessutom serverar de bland annat väldigt bra grillat kött.

La Pergola (www.lapergola-verbier.ch) är en pålitlig italienare där man gillar när barn kommer på besök. Här finns det carpacchio, färsk pasta, bruschetta, risotto, pizza och annat trevligt på menyn. Inget nyskapande utan snarare rejäl italiensk lantmat när den är som bäst.

På hästskon är det alltid fullpackat.

På hästskon är det alltid fullpackat.

Fer à Cheval (www.feracheval.ch) (som betyder hästskon) är alltid fullpackat med Verbierbor, säsongare och turister i en salig blandning. I bistron/baren på gatuplanet är det ofta rätt rörigt, men vill du ha det lugnare kan du promenera en trappa ner. Pasta, pizza, grillat och sallader på menyn.

Lilla familjeägda caféet La Monde Des Crepes (+41 (0)27 771 72 96) har funnits i över 30 år och familjen vet allt som är värt att veta om crepes. Det är ett perfekt ställe att besöka när barnen längtar hem till pannkakorna. För de med lite vuxnare smak finns det massor av varianter samt soppor och sallader. Vill man smita undan och läsa tidningen i lugn och ro med en kopp kaffe är det här också ett bra ställe.

La Table d'Adrien erbjuder även matlagningskurser.

La Table d’Adrien erbjuder även matlagningskurser.

La Table d’Adrien (www.chalet-adrien.com) är den enda krogen i Verbier som har en stjärna i Guide Michelin. Krogen ligger i ett lyxhotell med samma namn och för 225 franc får du fem vällagade rätter och lika många glas vin. Sympatiskt är att de har en motsvarande meny för vegetarianer för 120 franc. Om du är riktigt matlagningsintresserad kan du till och med få vara med i köket och lära dig laga mat.

 

Användbara länkar

Allmänt om Verbier

Att ta sig till Verbier

Transfer och att ta sig runt i Verbier

Att bo i Verbier

Att åka skidor i Verbier

Att äta i Verbier

Båtsman har hittat till Verbier.

Båtsman har hittat till Verbier.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *