Red Bull-miljardärens leksaker och brant vandring (Salzburg, Österrike, 23/6, 2018)

Här har Dietrich parkerat sina leksaker och dem får man titta på gratis.

Efter frukost trampade jag iväg genom den urgamla tunnel som skär genom berget bakom Salzburgs gamla stadskärna. Första etappmålet var Hangar 7 (www.hangar-7.com). Det är en skapelse av den österrikiske miljardären Dietrich Mateschitz, som grundade energidrycksmärket Reds Bull på 1980-talet. Han är (vilket syns i marknadsföringen av Red Bull) intresserade av extremsport, flygning och motorsport.

Mitt drömplan – den anspråkslösa klassiska Piper Super Cub.

I Hangar 7, som ligger intill flygplatsen i Salzburg har han skapat en fantastisk byggnad som rymmer många av hans leksaker, främst flygplan och bilar. Här finns också den fantastiska restaurangen Ikaurus som har som koncept att varje månad ha en internationell stjärnkock som gästkock. Just nu är det Jari Vesivalosom driver enstjärniga Olo (www.olo-ravintola.fi) i Helsingfors. Magnus Ek från Oaxen(www.oaxen.com) har också rört i grytorna på Ikarus.

Läckra Afro Café.

Dietrich Mateschitz äger också ytterligare ett par krogari Salzburg. Flotta Carpe Diem Finest Fingerfood (www.carpediemfinestfingerfood.com) med en Michelinstjärna och den rätt anspråkslösa Afro Café (www.afrocafe.at). På Afro Café får du en lunch med 2 rätter och en kopp utsökt espresso efteråt för lite drygt 9 euro.

Början på Dopplersteig som är en tuff led upp till toppen.

Efter att ha beundrat de läckra flygplanen styrde jag mot den lilla byn Glaness vid foten av berget Untersberg. Tipset om att bege mig hit har jag fått av min gode vän Leo Königsberg (www.leokoenigsberg.com), en fantastisk konstnär som bor i Berlin, men kommer från Salzburg. Från Glaness går ett par olika vandringsleder upp på berget, men här rinner också bäcken Rosittenbach med massor av härliga vattenfall och Leo brukar bada i dem. Idag var det lite i svalaste laget för det, så jag plaskade lite med handen…

Det är gott om vandringsleder på Untersberg.

Det finns massor av olika vandringsleder på berget. Den som vill kan vandra upp till toppen av Untersberg och massor av människor gör det varje dag. Den tuffaste är Dopplersteig. Har du bra kondis och är kompis med höjder tar det 3 timmar till toppen. Har du sämre kondis och besväras av branta stup är det bättre att du tar linbanan Untersbergbahn (www.untersbergbahn.at). Resan kostar 25 euro, men är gratis för dig som har ett Salzburg Card (www.salzburg.info/en/sights/salzburgcard).

Välj Hochalm istället för restaurangen i lifthuset.

Zeppezaurhaus ligger osannolikt vackert.

På toppen av Untersberg finns den mysiga bergshyttan Hochalm (www.hochalm.net) dit många vandrare söker sig för gulaschsoppa, knödel och apfelstrudel nersköljt med kall öl och varmt kaffe beroende på vädersituationen. Idag var det +3 grader på toppen så det var hög kaffekonsumtion.

Nedanför toppen finns också Zeppezaurhaus (www.zeppezauerhaus.com) som också serverar god hemlagad bergsmat. Den som vill vandra lite längre kan övernatta för 33 euro per person i dubbelrum och 24 euro i sovsal (med egen sovsäck). Ingen lyx, men gemütlich och trevliga gäster. Salzburg är en universitetsstad med 15 000 studenter och du träffar därför många studerande från olika hörn av världen uppe på berget.

Levern fick inte riktigt den uppmärksamhet den förtjänade.

För kvällens middag tog jag mig till Sternbräu (www.sternbrau.com) som är både traditionell och jättelik. Inklusive den biergarten de har på gården lär de ha 1 600 platser uppdelade på flera olika serveringar. Den lammlever jag beställde slank ner rätt snabbt och jag tillbringade istället resten av kvällen framför den enorma TV-skärmen på gården. De flesta österrikarna höll på Sverige, men det var också många tyskar bland publiken som blev väldigt malliga när de lyckades trycka in 2-1-målet…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Fotboll, Hotell, Mat och Dryck, Österrike, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *