Ett hostel att komma tillbaka till (Venedig – Milano, Italien, 10/7, 2022)

Att åka till norra Italien utan ett stopp i Milano (www.yesmilano.it/en) känns som tjänstefel för en resesajt och jag styr därför den lilla Toyotan från Venedig till Milano, en tur på drygt tre timmar i lagom fart.

Ostello Bello är enkelt men väldigt trevligt.

I Milano har vi bokat oss på ett hostel som heter Ostello Bello (www.ostellobello.com) i Duomo. Hostel kan låta avskräckande för de som är över 25 år gamla, men faktum är att det är otroligt trevligt. Dubbelrummet är visserligen pyttelitet, men är fräscht samt har allt man kan behöva. Priset per natt är drygt 180 euro, vilket i hotelldyra Milano är ett bra pris. Den som vill bo billigare väljer plats i en sovsal och kommer undan med runt 600 kronor per bädd. De serverar också lite smårätter och har en bar med mycket hostelanpassade priser (var i övriga Europa får man en utmärkt Kaffe Latte för 15 kronor?).

Terasserna och hängmattorna är kanske inspirerad av ägarnas egna resor i världen?

Bara bakgrundshistorien till Ostello Bello gör att jag gillar konceptet. De första tankarna på ett eget hostel föddes i Tayrona National Park i Colombia (www.parquesnacionales.gov.com). Ett gäng unga världsresenärer resonerade om lyckan i att ha ett eget hostel och snart hade tre vänner bestämt sig för att göra slag i saken.

Fem år senare kämpade de fortfarande med att på egen hand renovera lokalen i Duomo när den första gästen knackade på. De bestämde sig för att öppna i förtid och ett par veckor sedan var det fullt. Sedan har det bara rullat på!

Numera finns Ostello Bello även i Myanmar.

Ostello Bello har med tiden utvecklats till en liten kedja av hostels och förutom det vi bor på har de ett hostel vid centralstationen i Milano, vilket är perfekt för alla som tågluffar. Resten av deras hostels återfinns i Rom, Florens, Genua, Neapel, Como och Assisi. Dessutom har de tre hostels i Myanmar av alla ställen. Med tanke på hur trevligt Ostello Bello i Milano är skulle jag inte tveka en sekund att boka in mig på något av deras andra ställen.

Duomo Milano är en av Europas vackraste katedraler.

Eftersom Ostello ligger bara några hundra meter från katedralen i Milano (www.duomomilano.it) är den ett rätt självklart utflyktsmål. Den började byggas i slutet av 1300-talet och blev helt klar först 1965!

En del kritiker menar att den är ett sammelsurium av stilar, beroende på vad som varit populärt under byggtiden. Jag måste dock erkänna att jag trots det tycker den är fantastisk och av alla europeiska katedraler jag sett är den (sedan Notre Dame brann ner 2019) den mest sevärda.

Galleria i högsta klass.

Katedralen ligger vid Piazza Duomo där du också finner ett par fina museer samt det helt osannolika shoppingcentret Galleria Vittorio Emanuele II.

Det invigdes redan i slutet av 1800-talet och är en helt magnifik byggnad som kräver bra halsmuskulatur eftersom huvudet ständigt snurrar från skyltfönstren med alla världens lyxmärken till de häftiga glastaken.

Vill du se en föreställning spå La Scala gäller det att vara snabbt ute. Foto: Teatro Alla Scala

Vid torget ligger även operahuset Teatro alla Scala (www.teatroallascala.org), som bjudit på opera, konserter och balett sedan slutet av 1700-talet. Vill du ha bra biljetter till La Scala gäller det att planera i god tid och hänga på låset när onlineförsäljningen börjar. I höst (2022) har man till exempel världspremiär för en ny opera för den yngre generationen baserad på Antoine de Saint-Exupérys bok ”Den lille Prinsen”. Det ser riktigt spännande ut.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Dans, Historia, Hostel, Italien, Milano, Museum, Musik, Shoppingcenter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.