Badort utan kust (Wien, Österrike, 20/6, 2018)

Frukost med kronhjortspaté.

Maria på ”At home in the heart of Vienna” (www.at-home-in-the-heart-of-vienna.hotelsinvienna.org) bjöd på en fantastisk frukost där kronan på verket var den kronhjortspatésom hennes jakttokige son hade lagat. Mycket lever blandad med bland annat lingon gav en väldigt viltsmakande paté att breda på det grova rågbrödet.

Läckert inrett rum på The Rooms.

Efter snabb packning av bilen körde jag den dryga milen genom centrum över Donau till området kring Alte Donau. Trots närheten är det som att komma till en annan värld – grönt, frodigt och nästan lantligt. Jag har fått ett rum på den läckra B&B:n The Rooms (www.therooms.at) som ligger i ett villaområde ett stenkast från Alte Donau. 80 euro per natt inklusive frukost och gratis parkering känns som ett bra deal.

Donaustränderna ligger bara några stationer från centrum.

Många människor (särskilt de som inte varit här) tror ju att Wien (www.wien.info). domineras helt av gamla byggnader, tjocka taxar, lodenrockar och vita hästar som springer konstigt. Så är det självfallet inte och idag bestämde jag mig därför att titta närmare på en helt annan del av Wien –nämligen badorten Wien.

Det kan ju tyckas helt bisarrt att kalla huvudstaden i ett land helt utan kust för badort, men faktum är att den mäktiga floden Donau som rinner genom staden ger massor av badtillfällen och att wienarna är väldigt bra på att ta vara på det.

Segling på norra delen av Neue Donau. Det blir till att slå ofta.

Mitt i stan är Donau (som man för att förvirra turister stundtals också kallar för Danube) delad i fyra delar. Längst västerut rinner Donaukanal som snirklar sig igenom de centrala delarna av Wien. Nästa del är den naturliga Donau och bara runt hundra meter öster om den har man grävt Neue Donau. Den naturliga floden och Neue Donau avgränsas av en drygt 2 mil lång skapad ö som heter Donauinsel och som på bredaste stället är 200 meter bred och för den mesta betydligt smalare än så. Mitt på Neue Donau sväller vattnet ut i Alte Donau som i princip är en åtta kilometer lång insjö delad i två delar – obere och untere.

Trampbåtar finns i 100-tal på Alte Donau.

För att titta närmare på Alte Donau och Neue Donau tog jag en cykeltur som med lite kringelikrokar blev 45 kilometer lång, så jag kan med gott samvete säga att jag sett alla delar av detta avsnitt av Donau. Det är också helt klart att centrum för alla aktiviteter är Alte Donau, här finns massor av båtuthyrningar med flytetyg av alla tänkbara (och en del otänkbara) sorter, sandstränder och ett 40-tal barer och restauranger.

Donauinsel – det är svårt att tro att det här är bara några kilometer från Wiens centrum.

Så fort man lämnar Alte Donau och fortsätter längre bort lugnar det ner sig rätt rejält. Åker man norrut är man snart på rena landsbygden med skogar och vingårdar vid stranden av floden. Här är det lätt att hitta en egen liten gömma intill vattnet. Apropå det kommer du att stöta på enorma mängder med nudister vid Donau! Österrikarna har en naturlig inställning till nakenhet och ingen höjer på ögonbrynen för att du inte har baddräkt i solskenet. På sydöstra delen av Donauinsel är det snarare så att du får blickar om du har baddräkt på dig. En dag som idag, när det var över 30 grader varmt, kunde nudisterna räknas i tusental.

Wakeboard efter linbana.

Söderut är det också lite mer aktiviteter och restauranger vid flodkanterna. En kul sysselsättning om du har en hum om hur man åker wakeboard är att hyra in sig på den wakeboardlift (www.wakeboardlift.at) som finns här. Du dras med en kabel runt banan på floden i ungefär 30 km/tim. En timme kostar 18 euro och ett dagkort 36 euro. Du kan också hyra utrustning samt skateboards och longboards här. Självfallet finns det också en restaurang.

Snett emot wakeboardliften hittar du Vienna Watersports Arena (www.viennawatersportsarena.at) med en stor och imponerande vild, konstgjord forsränningsbana som drivs av Österrikes kanotförbund. Här kan du testa forsränning i gummibåt eller kajak. Åker du gummibåt finns all utrustning att hyra, men kajakpaddlarna måste ha med sitt eget flytetyg.

Middags vid Donaus strand.

Middag intogs på klassiska Zur Alten Kaisermühle (www.kaisermuehle.at). Krogen har funnit här sedan slutet av 1800-talet då området måste ha varit rena landsbygden. Den ligger mycket vackert nere vid kanten av Alte Donau och eftersom vädret är otroligt bra var det fullproppat, men de lyckades ändå klämma in mig vid ett perfekt litet bord vid vattnet. Efter dagens långa cykeltur skrek kroppen efter protein så det fick bli en gigantisk portion grillade revbensspjäll med coleslaw och hemgjorda pommes, vilket är deras specialitet.

Party på Vienna City Beach Club.

Vill du festa vid Donau efter middagen är förresten Vienna City Beach Club (www.vcbc.at) ett bra tips. Under juni, juli och augusti är det party här i princip varje kväll och på helgerna stänger man inte förrän framåt 4-tiden på morgnarna. På dagarna kan du slappa eller spela beach volleyboll här om du har lust.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Djur och natur, Mat och Dryck, Österrike, Paddling, Sol och bad, wakeboard, Wien och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *