Däcksexplosion i den högre skolan på väg till zebrorna (Willowmore – Mountain Zebra National Park, Sydafrika, 6 januari, 2020)

Missa inte den lilla staden Willowmore och Sophies Choice.

Jag väcktes tidigt av klappret av hovarna på en jättelik elandtjur samt grymtandena två hängbuksvin som var oeniga om vem som hade rätt till de fetaste larverna. Båda de djurarterna (och några till) finns på lodgen El Yolo One (www.elyolo.co.za) i sydafrikanska Klaarstroom där jag tillbringat natten.

Eftersom frukosten (väldigt osydafrikanskt…) serverades först 10.00 blev första stoppet på dagens etapp i den lilla staden Willowmore. Här hamnade vi på Sophies Choice. Det är en väldigt charmig restaurang/antikhandel som drivs av Sophia som beundrar Meryl Streep – därav namnet. Den typiskt engelska frukosten serverades på urgammalt porslin och teet ur en silverkanna med drygt 100 år på nacken.

För att inte göra det allt för enkelt för oss tog vi inte den längre, snabba och asfalterade vägen utan den korta, långsamma och risiga grusvägen. I det här fallet heter vägen R329 och den går genom ett fantastiskt landskap och där det är lika ovanligt med andra bilar som det är med vatten.

Inte mycket kvar av det här däcket!

Här får vi också prova på hur det är att byta ett totalförstört däck på en bil som är lastad med ungefär 800 kg grejer. Inte skitenkelt, men fullt görligt. För att inte råka ut för ytterligare en punktering med en fullastad bil (vi har bara ett reservdäck) väljer vi asfalt den sista biten till Cradock.

Tyremart (www.tyremart.co.za) får vi en serviceupplevelse av den typ som man bara kan få i Sydafrika!

Speedy tar hand om vår totalkvaddade fälg och fixar till den så att den går att använda som reserv, hans chef Shaun fixar fram ett begagnat däck i rätt dimension (inte skitenkelt) och Speedy monterar på däcket.

True Living har både fantastisk mat och en mysig, skuggig trädgård att servera den i.

Under tiden promenerar vi tvärs över gatan till den fantastiskt trevliga lilla restaurangen True Living där det mesta är hemgjort. Precis när vi börjat på våra sallader knackar Speedy på dörren och berättar att allt är klart och att de har beställt två nya däck som kommer dagen efter. Betalning? Nej, det kan vi lösa när vi kommer in för att sätta på de nya däcken.

Upplivade av maten och däcksservicen kör vi vidare till Mountain Zebra National Park (www.sanparks.org) och kommer in i god tid innan man stänger grindarna 19.00. Den portabla campern Klipspringer (www.roro.co.za) rullas av från flaket på vår VW Amarok och monteras upp. Snart sover vi gott i det rymliga taktältet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Antikviteter, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *