Färder på hemliga vägar mitt i stan (Edinburgh, Skottland 2/10, 2014)

När jag vaknade i morse var det precis som det ska vara i Skottland i oktober – regnigt och blåsigt. Eftersom detta scenario inte är någon direkt högoddsare hade jag laddat för det med det absolut bästa regnplagg man kan ha i stan – en poncho. Min är från tyska Vaude (www.vaude.com) och är så liten och lätt att den ryms i jackfickan när det inte regnar. Dessutom funkar den lika bra för promenader som för cykelturer.

Den här cykelstigen ligger 5-6 meter under gatunivån och är omöjlig att upptäcka om man inte vet var den går.

Den här cykelstigen ligger 5-6 meter under gatunivån och är omöjlig att upptäcka om man inte vet var den går.

Också en ganska typisk "cykelbana" mitt i staden.

Också en ganska typisk ”cykelbana” mitt i staden.

Nu blev det cykel trots regnet, av den enkla anledningen att jag vill utforska en del av de cykel- och gångvägar som genomkorsar Edinburgh (www.edinburgh.gov.uks). Här finns nämligen en massa ”hemliga” vägar. Det handlar om fantastiska stigar som slingrar sig efter vattendragen eller går på gamla nedlagda järnvägsbankar eller i tunnlar. Gemensamt för dem är att det är svårt att hitta ”påfarterna” och att de ofta är helt gömda i grönskan. Jag lyckades dock ganska snabbt ta mig ner till vattendraget Water of Leith som är rena vildmarken mitt i stan och kunde sedan cykla hela vägen ner till hamnområdet The Shore. Mest spektakulär lär Innocent Railway Tunnel vara. Det är en  500 meter lång spöklik tunnel i närheten av Holyrood Park. Jag letade efter ingången på East Parkside i en halvtimme i går innan jag gav upp. När jag kollade kartan upptäckte jag att jag förmodligen varit 20 meter från ingången utan att hitta den…

Salong på Britannica.

Salong på Britannica.

Från The Shore är det inte långt till Ocean Drive där brittiska drottningens gamla yacht Britannia (www.royalyachtbritannia.co.uk) ligger förtöjd sedan den togs ur bruk 1997. Där kan man se hur kungligheterna levde ombord på det gigantiska fartyget. Här finns förutom tjusiga salonger och hytter givetvis också ett garage för den svarta rollsen…

Ska bli lyxhotell.

Ska bli lyxhotell.

I somras köpte för övrigt stiftelsen som äger Britannia ett annat fartyg med kunglig anknytning – Windsor Castle. Det håller nu på att byggas om och ska bli boutiquehotell i lyxklass med 25 rum. Premiär blir det våren 2016.

Lunch intas på The Fishers (www.fishersbistros.co.uk) med läckert läge i The Shore. De har en utmärkt dagens med två rätter för 13 pund och tre för 16. Jag slog till på friterad och läckert kryddad bläckfisk som förrätt och rökt kolja med grönkål till huvudrätt. Båda delikata rätter.

I oktober ärs tranden öde, men på sommaren är det full rulle här.

I oktober är stranden öde, men på sommaren är det full rulle här.

Om man tar sig vidare österut efter en mycket vacker cykelväg som slingrar sig upphöjd över vägar och omgivningar hamnar man i badorten Portobello, som har en imponerande sandstrand och hade sin glansperiod i slutet av 1800-talet. Sedan förföll området successivt i takt med att det orenade avloppsvattnet från hela Edinburgh skickades ut i Nordsjön just här. Lågvattenmärket var i slutet av 1900-talet. Sedan dess har det dock gått spikrakt uppåt och området har både blivit populärt att bo i och att besöka. Till och med en regnig oktoberdag var det full rulle på The Beach House Café (www.thebeachhousecafe.co.uk) som ligger alldeles intill segel- och kajakklubben.

Bakom den anspråkslösa entrén döljs tre våningar antikviteter.

Bakom den anspråkslösa entrén döljs tre våningar antikviteter.

Skottland är en dröm för den som är intresserad av historiska byggnader, men här finns också gott om delar till gamla hus. Vill du ta med dig en antik dörr eller spiselkrans hem ska du ta en titt på Holyrood Architectural Salvage (www.holyroodarchitecturalsalvage.com). Vill du hellre satsa på möbler eller mindre antikviteter är Georgian Antiques (www.georgianantiques.net) 5 000 kvadratmeter att ställe där du kan spendera  väldigt mycket tid.

The Vintage är precis lagom stort.

The Vintage är precis lagom stort.

Att cykla långt i ösregn och sedan vända på massor av antikviteter förbrukar mycket kalorier och efter en stunds forskning beställer jag via bokningssiten OpenTable (www.opentable.co.uk) middagsbord på The Vintage (www.thevintageleith.co.uk) som inte bara bjuder på utmärkt mat utan också har ett imponerande utbud av lokaltillverkad öl. Jag är verkligen ingen ölkännare, men bjuds på en väldigt mörk och god brygd från Pilot Beer (www.pilotbeer.co.uk) som bryggs precis runt hörnet och som jag tror skulle passa lysande på ett svenskt julbord.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Arkitektur, Cykling, Djur och natur, Edinburgh, Mat och Dryck, Skottland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *