Landet där bara var tionde är medborgare (Dubai, UAE, 24/9, 2017)

Utan de gästarbetande byggjobbarna skulle inget bli byggt i Dubai.

När böneutroparen i moskén, som ligger alldeles intill hotellet, drog igång vid femtiden i morse passade jag på att rulla ur sängen för att gå ut och fånga morgonljuset innan värmen hunnit bli allt för besvärande. Jag trodde jag skulle vara rätt ensam, men där tog jag fel. Många av gästarbetarna från Indien, Pakistan, Nepal och Bangladesh, utan vilkas hjälp inte en enda skyskrapa i Dubai skulle resa sig, är redan uppe och på väg att ta sig till sina arbetsplatser. Buss efter buss släpper av dem. Man räknar med att nästan 90 procent av befolkningen i Dubai är utlänningar! Det är allt från västerländska finansexperter till asiatiska hembiträden, men majoriteten är självfallet lågavlönade bygg- och servicearbetare.

De vackra vindtornen var sin tids luftkonditionering och lär ha funkat alldeles utmärkt i kombination med de traditonella materialen i husen.

Efter min morgonutflykt är det dags för mig att lära mig lite mer om hur de 10 procent som är medborgare har det och om deras bakgrund. Det gör jag på Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (www.cultures.ae). Här finns olika program där man kan göra allt från att lära sig om Dubais historia till att prova traditionell mat. Under den ”Heritage Tour” för 80 dirham jag deltar i lär jag mig att det område jag bor i är det äldsta i staden och ursprungligen byggdes  av köpmän från Iran. De flyttade till Dubai för att undkomma en handelsskatt för cirka 200 år sedan. Husen byggdes av koraller, lera och kalk och var de första ”riktiga” husen i Dubai. Idag har alla husen renoverats omsorgsfullt och rymmer, förutom hotellet jag bor på, också gallerier, múséer, restauranger och några små affärer. Idag kallas området  Al Fahidi Historical Neighbourhood. Det är definitivt värt ett besök som kontrast till de blänkande skyskraporna.

Kamelkebab på Local House.

Efter en kvällspromenad bland guld, klockor, vegetariska indiska restauranger och färgsprakande saris i Meena Bazaar hamnar jag till sist på restaurangen Local House (www.localhousedubai.com) som är allt anat än vegetarisk.  Här satsar man istället stenhårt på viltkött i olika former. På menyn finns bland annat struts, kudu, impala och buffel. Själv satsar jag på kebab på kamel. En rejäl portion föregången av en stor fräsch sallad går på 62  dirham. Mycket prisvärt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Dubai, Förenade Arabemiraten, Historia, Mat och Dryck, Utställningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *