Mycket historia och spännande mat (Warszawa, Polen, 8/4, 2015)

Att vandra runt i en stad med så rik historia som Warszawa (www.warsawtour.pl) blir mycket mer spännande med en duktig guide. Jag har turen att få ett antal timmar med den mycket kunniga Agata Kabza på Spark (www.poland-incoming.eu) som leder mig till både kända och mindre kända delar av den polska huvudstaden.

Gammaldags bildvisning i 3D.

Gammaldags bildvisning i 3D.

Första anhalten är Fotoplastikon (www.fotoplastikon.stereos.pl) som inrymmer en fantastisk gammal mekanisk maskin som visar tredimensionella bilder från svunna tider. Ett kul och annorlunda sätt att börja en rundvandring i staden.

Fortsättningen bjuder först på en liten insikt i hur de 400 000 judar som bodde i Warszawa före andra världskriget levde innan de hägnades in i två getton. Minst 300 000 av dem dog av svält och sjukdomar, mördades i gettot eller dödades i utrotningsläger.

Minnesmärket bakom 62 Zlota är inte helt lätt att hitta.

Minnesmärket bakom 62 Zlota är inte helt lätt att hitta.

I dag finns mycket få rester kvar av gettot, men inne på gården bakom 62 Zlota finns murrester och ett minnesmärke. Det finns också en gatstump som heter Prozna där det ligger några ursprungliga hus kvar. Idag är alla husen (utom ett där man fortfarande är oense om ägarförhållandena) renoverade och allt annat än gettolika. Av de 240 synagogor som fanns innan kriget är bara 2 kvar och den mest betydande – Nozyk (www.warszawa.jewish.org.pl) – överlevde endast tack vare att nazisterna använde den som stall!

Sprillans ny tunnelbana i Warszawa.

Sprillans ny tunnelbana i Warszawa.

För att ta oss från de kvarter där gettona låg tar vi Warszawas andra tunnelbanelinje som invigdes så sent som för ett par veckor sedan. Den första byggde ryssarna efter kriget. Att åka kommunalt i staden är en fröjd. Den billigaste biljetten (som gäller 20 minuter) kostar bara 3,40 zloty och kan lätt köpas i automater som finns överallt och där man kan betala med kontanter eller kort.

Det är svårt att tro att slottet byggdes upp för några år sedan.

Det är svårt att tro att slottet byggdes upp för några år sedan.

Gamla stan är nästa mål och då är det svårt att undvika det kungliga slottet (www.zamek-krolewski.pl) där kung Sigismund (som var sonson till Gustav Vasa) installerade sig när han flyttade från Krakow och gjorde Warszawa till huvudstad i Polen år 1609. Det är lätt att tro att slottet stått här sedan dess, men faktum är att det förstördes fullständigt av nazisterna och att återuppbyggnaden inleddes först sedan det ryska inflytandet upphört. De sista delarna blev klara så sent som 2009. I slottet finns både utställningar och ett väldigt spännande bildspel som i olika rum skildrar slottets historia.

Stora delar av slotts brann redan 1939 och resten förstördes under upproret.

Stora delar av slotts brann redan 1939 och resten förstördes under upproret.

De sista delarna av slottet förstördes för övrigt i samband med Warszawaupproret hösten 1944 då över 200 000 människor dödades och staden i princip jämnades med marken. I dag anser många att ryska armén (som bara stod några kilometer från staden) med berått mod såg på hur polackerna slaktades för att ryssarna enklare skulle kunna ta makten över det bångstyriga Polen sedan man besegrat tyskarna.

Den här utsikten hade Abramovitj under fotbolls-EM.

Den här utsikten hade Abramovitj under fotbolls-EM.

Sista stoppet på dagen var Culture and Science Palace (www.pkin.pl) som är en gigantisk byggnad som kamrat Stalin i sin godhet skänkte till det polska folket efter kriget. Byggnaden täcker ett helt kvarter på flera hektar, är 261 meter hög, har över 3 000 rum, ett antal biografer, teatrar, en pool, muséer och kongressalar i den större skalan. Här höll Rolling Stones sin första konsert bakom järnridån och fick betalt i form av en järnvägsvagn full med vodka. I modernare tider gjorde fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj huset till sin privata bas i samband med fotbolls-EM 2012. Bland annat byggde han en tillfällig privat lägenhet på terassen på 30:e våningen. Jag besökte den (terassen alltså) och förstår att Roman trivdes med utsikten där uppe…

Podwale serverar traditionell polsk mat.

Podwale serverar traditionell polsk mat.

Lite mat har det förstås blivit även denna dag. Först ut för en sen lunch var Podwale 25 (www.podwale25.pl) i Gamla Stan som bjuder på rejäl traditionell polsk mat och där det är självklart att ställa in ett stort fat med mörkt bröd, surkål och saltgurka innan maten. En gigantisk halv grillad kyckling, ett berg av pommes frites, ett ännu större berg kålsallad samt en rejäl sallad med rökt lax och dricka för två personer går på drygt 100 kronor.

Kaskrut är ungt, trendigt - och bra!

Kaskrut är ungt, trendigt – och bra!

Kvällsmaten intas på trendiga Kaskrut (www.kaskrut.com) där unga kockar gör häftig fusionmat och där matsedeln inte ger maträtterna namn utan man bara talar om vilka huvudingredienserna är. Jag åt till exempel lax+sesamfrön+rödbetor samt torsk+ris+ingefära och till sist mascarpone+kaffe+svarta vinbär – fantastiskt. Fyra rätter kostar 69 zloty och menyn byts varje vecka!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Mat och Dryck, Museum, Polen, Teater, Utställningar, Warszawa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mycket historia och spännande mat (Warszawa, Polen, 8/4, 2015)

  1. Pingback: News - SPARK Poland Incoming Travel Agency

  2. Willy skriver:

    I sommer var jeg med familien i Polen. Den beste maten fikk vi i restauranten New Orleans. Veldig elegante måltider.
    http://neworleans.pl/en/?nkpage=1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *