Syndaflod som förvandlar öknen till en sjö (23/3, 2022, Tankwa NP – Scarborough, Sydafrika)

Morgonsolen på Gannaka Lodge försvinner snabbt.

Gannaka Lodge (www.gannagalodge.co.za) bjuder på soligt uppehållsväder när vi startar efter en stadig frukost. På vägen ner från berget blir det dock allt mer tydligt att det regnat ofantligt mycket de senaste dygnen.

Den smala vägen som slingrar sig efter de branta sluttningarna har börjat rasa här och där. På vissa ställen har till och med stora stadiga stödmurar gett med sig. Något som i förlängningen antagligen kommer att betyda att hela vägen försvinner, en rätt skrämmande tanke.

När vattnet inte har någonstans att ta vägen stiger nivån snabbt.

Vi har precis kommit ner på planare mark när himlen öppnar sig och det börjar likna syndafloden. På den plattaste marken finns det bara en väg för vattnet och det är neråt i marken. Eftersom den är väldigt kompakt tar det dock sin tid för vattnet att sippra ner och efter ett tag ser det ut som vi kör på ytan av en sjö. En rätt surrealistisk känsla som också innebär att jag måste köra extremt försiktigt. Det är ju omöjligt att veta vad som döljer sig under vattenytan.

Baren på Tankwa Padstal tagen vid ett tillfälle då det var öppet.

Efter en lång(sam) körning kommer vi ut på legendariska R355 som är Sydafrikas längsta grusväg och ökänd för vad som händer med de bilar som inte har rätt sorts däck. Eftersom min VW Amarok har Kevlarförstärkta Goodyear Wrangler på de rejäla fälgarna går det dock att dundra på rätt bra mot nästa etappmål, som är Tankwa Padstal, där vi tänker inta lunch. Denna Padstal är en osannolik blandning av gammaldags diversehandel, cafeteria och bar. Besvikelsen är monumental när det visar sig att de har stängt just på onsdagar.

Strandtomt 2050?

Med ett par powerbars och lite frukt som sen lunch hastar vi vidare och passerar efter en tid en märklig byggnad där det ligger en segelbåt på ”taket”! Betänk nu att vi befinner oss i en öken på ungefär 500 meter över havsytan så förstår ni säkert att vi blir mer än nyfikna.

Skylten på byggnaden förtäljer ”Beachfront Property for Sale, Occupation 2050” och säljaren är ”Global Warming Properties”.

Vi fnissar nästan hela vägen ner till Scarborough i Cape Town, som ju skulle ligga synnerligen skrynkligt till och den här tomtförsäljaren/miljöprofeten fick rätt i sina antaganden.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *