Elefantparadis kryddat med lejon (Addo Elephant National Park, Sydafrika, 10 januari, 2020)

Vårtsvinet är ett av de djur som trotsar värmen mitt på dagen.

Att Addo Elephant National Park (www.sanparks.org) är tämligen full av elefanter framgår ju av namnet, men här finns också mycket andra djur att kika på.

Eftersom det är rätt svalt och molnigt just nu passar vi på att ta sovmorgon och ger oss inte ut förrän vid 10-tiden. Normalt sett drar ju de flesta djuren in i skuggan under den varmaste tiden på dagen, men vädret gör att de just nu stannar i mer öppet landskap även mitt på dagen.

I gläntorna kan man då och då få syn på en elefantfamilj.

Det är ändå rätt knepigt att få syn på djuren. Addo är uppdelad i flera olika delar och den största (där main camp ligger) är i huvudsak beväxt med buskar och låga träd (elefanterna ser mycket effektivt till att inget växer till himlen…).

Den här tiden på året växer allt så det knakar och längs många av vägarna är det därför en mer eller mindre massiv grön vägg. Det krävs alltså en smula tur för att hitta allt som är mindre än elefanter (det finns över 600 stycken av dem här, så dem kan man helt enkelt inte missa).

Playtime för lejonen.

Vi har dock en del av den turen. Det första vi får syn på är nämligen två lejon. Det är en hane och en hona som med sin lekfullhet sannolikt förbereder sig för att se till att det blir fler lejon om ungefär fyra månader.

Ett tag ser det också ut som att det förälskade lejonparet ska försöka sig på att tillreda red hartebeest till lunch, men hanen klantar till det och de hästliknande antiloperna kan smita iväg utan att riktigt fatta hur nära de var att en av dem blev en del av den afrikanska näringskedjan.

På gräsöppningarna betar red hartebeest (som just fått ungar) och warthogs sida vid sida.

Efter en hel del körning runt i parken kan vi också konstatera att den södra delen av parken är mer attraktiv än den norra. Här är de öppna partierna större (Harveys Loop är en favorit) och det är betydligt färre bilar än i den norra delen där det uppriktigt sagt är en smula för trafikerat för min smak (nu ska vi dock komma ihåg att det är högsäsong eftersom sydafrikanerna har sitt sommarlov just nu).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *