Världens äldsta fotspår (2/10, 2020, Cape Town – Paternoster, Sydafrika)

Den vilda kustlinjen kombineras med…

Det är dags för mig att lufta mig igen. Dagens första mål är West Coast National Park (www.sanparks.org) som är 1-2 timmars körning från Cape Town.

Det här är ingen vild park full med djur. Det är istället kombinationen av kust och kargt inland som är spännande. Visst finns det en och annan bontebok, springbokar, eland och strutsar på land samt sälar i vattnet vid den gamla valfångstön utanför kusten (ta med en riktigt bra kikare om du vill se dem), men vill du bara se djur ska du välja en annan park.

…massor av blommor i det ökenliknande landskapet.

Särskilt i augusti/september lockar den helt makalösa blomningen i det karga landskapet. Hur mycket blommor det är varierar från år till år, men just detta år har blomsäsongen varit smått otrolig tack vare att det regnat frikostigt efter många års svår torka. Fortfarande i oktober är det gott om blommor.

En annan attraktion i parken är att det är här man hittat det äldsta bevarade mänskliga fotspåret. Det är 117 000 år gammalt och visar spåren efter en kvinna som gått i strandkanten. Eftersom folk inte kunde låta bli att göra graffitti på klippan kring fotspåret har klippan nu flyttas till South African Museum (www.iziko.org.za) i Cape Town. Det finns dock en kopia av spåret på det lilla besökscentret i parken och det är otroligt hur tydligt avtrycket är.

Hightec är inget för Wolfgat, men det hindrar inte att maten är utsökt.

När jag sett mig mätt på blommor och ätit mig mätt på restaurangen Geelbeck (som ligger intill besökscentret) ställer jag in navigatorn på Peter Noster. När jag var där för nästan 25 år sedan var det fortfarande en liten rätt, tämligen sömning före detta fiskeby. Numera är det en blomstrande turistmagnet med massor av boenden och restauranger.

Helt ohotad i restaurangtoppen är Wolfgat (www.wolfgat.co.za) som för en tid sedan blev utsedd till världens bästa restaurang i sin kategori. De jobbar enbart med råvaror från området och det mesta är helt vilt. Vill du ha ett bord här får du var ute minst ett par månader i förväg.

Gonana ligger ett stenkast från stranden.

Min nattvila får jag på nyöppnade Gonana Guest House (www.gonanaguesthouse.com). Det är ett verk av den svenske sydafrikaentreprenören Jonas Sandström, som hade oturen att öppna precis innan Sydafrika stängde ner helt för att stoppa spridningen av Covid-19. Nu är dock dörrarna öppna igen och av allt att döma går det bra. Det är inte konstigt, det är ett väldigt trevligt boende och dessutom mycket prisvärt. En natt kostar från 675 rand per person och natt inklusive en utmärkt frukost.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Djur och natur, Historia, Sol och bad, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *