Arkitektur, kultur och parkhäng (Amsterdam, Nederländerna, 19/8, 2013)

Efter en lördag med marknader, söndag med sport och natur var det dags för en måndag med en smula kultur och arkitektur i Amsterdam.

Filminstitutet Eye.

Det holländska filminstitutet där man kan kolla på klassiska rullar.

Första stoppet med min trogna gula hyrcykel var centralstationen eller rättare sagt baksidan av den. Här kör nämligen kollektivtrafiken GVB (www.gvb.nlgratis pendelbåtar över vattnet till norra delen av Amsterdam, som för enkelhetens skull heter Noord. Traditionellt handlade allting i detta område om fartyg och sjöfart, men nu har helt andra verksamheter tagit över och det har också gjort att det vuxit fram en hel del spännande arkitektur där man tar ut svängarna betydligt mer än vi är vana vid. En av de mest spektakulära byggnaderna är filmhuset EYE (www.eyefilm.nl) där den holländska motsvarigheten till Filminstitutet håller till. Men här finns inte bara filmbyråkrater utan också ett filmmuseum samt fyra biosalonger som kör klassiska filmer hela dagarna och en bra bit in på kvällen.

Centralbiblioteket i Amsterdam.

Fräsch och privärd lunch bjuds det högst upp i Amsterdams bibliotek.

På vägen tillbaka från den norra sidan passerade jag också den spektakulära domstolen i Amsterdam – Paleis van Justitie – som är ett annat ganska nybyggt landmärke som innehåller 19 rättssalar och 28 celler – några av dem madrasserade. Jag tror det är ett bra tips att undvika att hamna inuti denna byggnad…

Nästa stopp var centralbiblioteket i Amsterdam (www.oba.nl) som är ännu en spännande byggnad. Som svensk är det ju lätt att säga att ”Amsterdam är ju så mycket större än Stockholm och det är därför alla dessa spännande byggnader finns”. Faktum är dock att Amsterdam är ganska exakt lika stort som Stockholm, så vi kan inte skylla på det. Biblioteket bjuder inte bara på böcker och massor av välutrustade studieplatser (behöver du en dator med stor skärm under din vistelse är det här ett bra ställe att åka till) utan även en restaurang på översta våningen. Här bjuds det billig lunch med mycket fräscha råvaror och strålande utsikt över stan. La Place (www.laplace.nl), som restaurangen heter, drivs av ett företag som även säljer mat på nätet.

Vondelpark i Amsterdam.

Vondelpark är ett bra ställe om du vill slå ihjäl ett par soliga timmar.

Om man vill relaxa efter de kulturella vedermödorna är den stora parken Vondelpark helt perfekt (den ligger dessutom alldeles in  närheten av det traditionella museiområdet). Här finns små sjöar, stora grön gräsmattor och människor av alla upptänkliga slag. Blir du hungrig här skulle jag vilja rekommendera caféet Vondeltuin (www.vondeltuin.nl) i bortersta änden av den rätt stora parken. En fin dag kan du äta bekvämt tillbakalutad i deras solstolar.

När det är dags att flyga hem har jag lite flyt eftersom den trevliga damen bakom disken placerar mig på plats 1F som är den klart bästa platsen på Norwegians (www.norwegian.com) Boeing 737-800. Raden lägst fram till höger, alltså 1D, E och F har oerhört mycket benutrymme.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Arkitektur, Cykling, Film, Litteratur, Nederländerna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *