Afrikansk fyrnationsgräns får miljardbro (5/1, 2021, Ihaha – Kasane, Botswana)

Motorvägen till Kasane.

Det är ren smula vemodigt att lämna Ihaha och styra mot civilisationen. Under den vecka vi varit ute har vi sett sammanlagt tre andra bilar med besökare. Och det är under den tid på året som normalt sett är den absoluta högsäsongen. Det är självfallet fantastiskt sett ur en rent självisk synvinkel, men katastrofalt för den livsviktiga turistnäringen.

Den nya bron är ett imponerande projekt.

Slutmålet för dagen är Kasane som ligger precis där gränserna för Botswana, Namibia, Zambia och Zimbabwe möts. Bara några kilometer från Kasane bygger man också ett av de största infrastrukturprojekten i Afrika just nu. Det är en kilometerlång bro som går mellan Zambia och Botswana just där floderna Zambesi och Chobe går ihop och som kostat ett par miljarder kronor.

Pråmolyckorna är väldigt vanliga.

Tidigare har pråmar i varierande grad av förfall varit det enda sättet att ta sig över floden och olyckorna har varit synnerligen regelbundna i den krokodil och flodhästfyllda floden. Kazungulabron kommer att helt förändra förutsättningarna i regionen. Bron skulle ha invigts i december, men Covid-19 har satt stopp även för detta. Ryktet säger att fördröjningen beror på att makthavarna av politiska skäl vill ha en storslagen invigning med massor av folk…

Krokodiler och flodhästar är just nu vanligare än turister.

Kasane är en populär utgångspunkt för safaris i Chobe National Park (www.chobe.com). Här finns massor av hotell och lodger och djurlivet i och kring floden är intensivt och lättillgängligt.  Normalt sett trafikeras floden av ett oräkneligt antal båtar i olika storlekar som tar turister ut på Chobefloden. Nu är allt tomt, tyst och stilla och vi är de enda gästerna på Chobe Safari Lodge (www.chobesafarilodge.net).

Djuren har det lungt och skönt, men det är ont om turister att äta upp för krokodilerna.

Vi chartrar en liten båt och jag har sällan sett en så lycklig skeppare. Han tar oss på en tur som blir betydligt längre än vad vi först kommit överens om och ser betydligt mycket mer djur än turister, normalt sett är det precis tvärtom.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Båtresor, Bil- och taxiresor, Botswana, Camping, Djur och natur, Safari, Zambia och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *