Dansk road trip i Opel Ampera elbil (Stockholm-Tisvildeleje, Danmark, 29/10, 2013)

Dags för en liten höstlig dansk road trip. Egentligen skulle resan gått till skidorten Ruka (www.ski.ruka.fi) i nordöstra Finland. Det är en av världens snösäkraste orter med runt 240 skiddagar per år. Just denna höst har det dock varit otroligt varmt även i dessa trakter. Det är därför bara två pister öppna för tillfället och det kändes lite för tunt.

Opel Ampera laddas i ett helt vanligt vägguttag.

Opel Ampera laddas i ett helt vanligt vägguttag.

I sista sekunden vände vi därför blickarna söderut och de hamnade då på Danmark. När det dessutom dök upp en chans att låna Opels (www.opel.senya elbil Ampera blev resan ännu lite intressantare! Men trots att det var bilsemester på gång blev det start med Flygbussarna (www.flygbussarna.se). Bilen stod nämligen i Nyköping och då passade det alldeles utmärkt att ta Flygbussen till Skavsta.

Ampera är en intressant skapelse som har en elmotor på 150 hk. Batterierna räcker i bästa fall till 8 mils körning och när de är slut kopplas en bensinmotor in, den driver en elgenerator som i sin tur driver elmotorn. Totalt ger det en räckvidd på ungefär 500 km. Det ska bli mycket intressant att se vad vår totala förbrukning blir under resan. När jag tankade första gången efter cirka 45 mils körning och en snitthastighet på drygt 120 km/h gick det i 25 liter bensin.

Opel Ampera.

Vår elbil vilar sig på färjan.

För att komma över till Danmark valde vi färjan från Helsingborg till Helsingör med Scandlines (www.scandlines.se). 435:- kostar den 20 minuter långa resan, men ett bra tips är att köpa biljetten på internet för 370:-. Att göra det är en smula förvirrande eftersom sajten kräver att man skriver i en tid för avgången. Du kan dock fylla i precis vilken avgång som helst, biljetten gäller på alla avgångar inom tre månader från köpet.

Hårlandsgården.

Hårlandsgården bjöd på säng för mig och den unge co-drivern samt eluttag för bilen.

Efter landning på danska sidan knappade vi in Tisvildeleje i navigatorn. Det är en liten by som ligger på Själlands nordkust ungefär 4 mil från Helsingör. Här hade vi på den utmärka B&B-sajten Net-BB (www.net-bb.dk) spanat in ett litet B&B i den gamla Hårlandsgården (www.haarlandsgaard.dk) och för knappt 500 danska kronor fick vi ett helt OK dubbelrum. Dessutom fanns det uttag för laddning av vår Ampera precis utanför rummet, den behöver faktiskt bara ett helt vanligt uttag.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Danmark, Finland och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *