Följ isländska vulkanens aska minut för minut

Veckans tips, vecka 21, 2011

Eftersom många av er som läser www.tripant.com flyger mycket ska jag den här veckan lära ut hur du på effektivaste sätt kan följa den isländska vulkanen Grimsvötns härjningar i Europas flygkorridorer.

Stänger luftrummet effektivare än till och med strejkande franska flygledare.

Det bästa sättet att följa exakt hur det ser ut är att kika på www.flightradar24.com. Här kan du både se hur flyget rör sig över Europa och ett grått markeringsfält som visar var askmolnet är just nu. Skulle du mot förmodan inte se fältet finns det en knapp som heter Ash layer högst upp till höger.

Brittiska MetOffice har också bra koll och dessutom bra prognoser om du själv vill försöka klura ut vad som kommer att hända. Du hittar dem på www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/vaacuk_vag.html.

Här är några andra bra länkar:

Luftfartsverkets ankomst/avgångs info (www.lfv.se).

Arlanda flygplats (www.arlanda.se).

Swedavia som sköter många svenska flygplatser (www.swedavia.se )

Köpenhamn flygplats (www.cph.dk)

Oslo flygplats (www.osl.no)

SAS (www.sas.se)

Malmö Aviation (www.malmoaviation.se)

Norwegian (www.norwegian.se)

 

Bill Bryson skriver hysteriskt roliga reseskildringar.

Skulle du trots planering och förberedelser fastna på någon flygplats är det ju utmärkt att ha med sig ett par böcker eller en läsplatta laddad med böcker. Jag skulle vilja passa på att rekommendera några bra alternativ med reseanknytning. Min favorit just nu är amerikanen Bill Bryson som skriver väldigt egensinniga reseskildringar. En av hans bästa böcker är ”A walk in the woods” som är en hysteriskt rolig skildring av hur han vandrar hela den 800 kilometer långa Appalachian Trail. ”Notes from a Small Island” är inte heller dum. Denna bok baseras på vandringar runt  om i Storbritannien. I ”In a Sunburned Country” har han vänt blicken (och fötterna) mot Australien. Du kan läsa mer om Bill Bryson och hans böcker på (www.randomhouse.com/features/billbryson).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *