Stökig flygresa via Istanbul (Johannesburg, Sydafrika – Stockholm, Sverige, 30-31/5, 2022)

Äntligen börjar världen öppna upp sig igen och det är dags för den första längre resan i Europa på mycket länge. 13 länder på sex veckor står på tidsschemat.

Men först behöver jag ta mig från Sydafrika till Sverige och det ska det turkiska jättebolaget Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) ombesörja. De jobbar på samma sätt som många andra stora konkurrenter, det vill säga att nästan alla hamnar på deras stora hub i Istanbul för vidare befordran till slutdestinationen.

De har tyvärr också tagit över en del av lågprisbolagens later. När jag checkar in på nätet kan jag till exempel inte bestämma om jag vill ha gång- eller fönsterplats utan att betala extra för det. Lyckligtvis fixar en vänlig dam det när jag checkar in i Johannesburg.

Flygturen från Johannesburg till Istanbul tar nio timmar och är kanske inte den bekvämaste flygning jag gjort. Det är trångt, proppfullt och säten som känns som att de tagits från en sportbil från 50-talet – stenhårt. På plussidan finns bra mat (jag har beställt asiatisk vegetarisk mat och förutom att den är god får jag den före alla andra, vilket är en fördel när det är trångt om armbågsutrymme), utmärkt underhållningsutbud och USB-laddare för telefoner, hörlurar och annat elektroniskt ressällskap.

Istanbuls nya flygplats ä.r gigantisk

Istanbuls nya flygplats är gigantisk, men föredömligt enkel att hitta på. Gott om utrymme, superbra skyltat och busenkelt att få gratis Wifi. Det är bara att dra passet i en av de hundratals små ”kiosker” som finns överallt. Fyra timmar bjussar TurkTelecom på.

Här finns också en jättelik lounge (www.igapass.com) som man kan använda med de flesta oberoende loungekort. Även här är det gott om plats, men väldigt tunn stoppning på stolarna (som dessutom lutar framåt…) – kanske för att man inte ska somna innan det är dags att stiga ombord på anslutningen. På taxfreesidan finns alla stora internationella lyxmärken och en hel del andra.

Den kortare flygningen från Istanbul till Stockholm blir betydligt stökigare. Det är uppenbart att många av resenärerna aldrig satt sin fot på ett flygplan förut. Ombordpersonalens instruktioner struntar de fullständigt i och när vi landar blir det mer eller mindre kaos. Väldigt segt när man rest i väldigt många timmar. En ensam flygvärdinna i flugviktsklassen är den enda som försöker styra upp kaoset. Hennes manliga kollegor håller sig lägligt undan i främre delen av kabinen och visar sig först när polisen måste gå ombord för att få ordning på det hela.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Turkiet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *