Okänd hotellpärla och färgrik souk (Dubai, UAE, 22/9, 2017)

Kandura är bästa tänkbara klädseln när temperaturen går över +40 grader.

Ytterligare en dag då kvicksilvret på termometern stiger över +40 grader och jag måste erkänna att jag är otroligt avundsjuk på de herrar här i Dubai som bär lång vit traditionell thawb – eller kandura som man kallar den här i emiraten. Eftersom jag av rent kulturella skäl inte känner mig helt komfortabel i shorts i muslimska länder så bär jag mina tunnaste kakibyxor, men det blir ändå sjukt varmt. Samtidigt skrider de lokala männen omkring i sina kritvita, lövtunna bomullskanduras och ser ut som att de är helt oberörda av värmen.

XVA:s café är ett perfekt ställe att varva ner i.

Trots värmen blir det snabbt tid att byta hotell. Från det stora, hippa Rove Downtown i centrum tog jag en taxi till lilla, rätt okända XVA Art Hotel (www.xvahotel.com) i Bastakia (eller Al Fahidi som det heter numera), som är den äldsta delen av Dubai. Här är gränderna så trånga att man får promenera den sista biten. I tre traditionella hus har ägarinnan Mona Hauser byggt ett galleri, ett café, en liten affär och 14 traditionella och individuellt inredda rum. Plötsligt känns det att jag är i arabvärlden, även om inredningen har passerat västerländska ögon. Det är kort sagt väldigt trevligt och en natt kostar runt 700 kronor.

Färgrik souk.

Bara några hundra meter från hotellet ligger norra delen av den långa kanal som faktiskt gör att centrala Dubai rent geografiskt är en ö, fast ingen skulle drömma om att kalla staden det. Längst upp på ”ön” ligger också kläd- och tygsouken och när solen försvunnit och temperaturen sjunkit till 37 grader känns det nästa svalt att gå mellan stånden. Eftersom det är mest indier och pakistanier i den här delen av staden är kläderna och försäljningsknepen minst sagt färgstarka.

Arabian Tea House är inrymt i ett av rätt få återstående gamla hus.

Efter ett par timmar bland stånden börjar det märkas att det inte blivit någon mat under dagen och jag smiter därför in på The Arabian Tea House (www.arabianteahouse.co),  s0m har massor av tesorter, men framförallt god mat av lokalt snitt, men i den lite högre klassen. Efter iste, diverse röror och bönor samt en stadig portion grillad lever är näringsbalansen i kroppen återställd på ett för gommen tillfredställande sätt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Dubai, Förenade Arabemiraten, Hotell, Kläder, Konst, Marknader, Mat och Dryck, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *