Sockermuseum, toppkrogar och makalös plantage (Pamplemousses, Mauritius, 6/1, 2019)

Maskinerna som används för att bearbeta sockerrören är gigantiska.

En nya dag och nya sevärdheter på Mauritius. Först ut på banan är sockermuseet L´Aventure du Sucre (www.aventuredusucre.com). Sockerindustrin var basen för öns ekonomi från början av 1800-talet och även om sockret inte är lika avgörande idag så produceras fortfarande runt 6 miljoner ton socker varje år på ön. Var man än åker på ön så ser man sockerrörsodlingar.

I butiken kan du hitta socker i alla former.

Museet är en ombyggd sockerfabrik och många av maskinerna står kvar och har blivit en del av utställningen, som inte bara handlar om socker utan också ger en väldigt bra bild av öns historia. Det är en modern utställning med mycket interaktivitet och den är också bra anpassad för barn. Här finns även en butik där man kan smaka på och köpa en massa olika typer av socker. En guldgruva för dig som gillar att göra efterrätter och vill variera sockertypen.

Le Fangourin har en trevlig uteservering.

Intill museet finns också restaurang Le Fangourin (www.le-fangourin.restaurant.mu) som har väldigt bra rykte och lagar härlig creolsk mat. De flesta råvarorna kommer från trädgårdslanden samt havet och här finns givetvis en del dessertgodis baserat på socker. Restaurangen är bara öppen under dagtid, är lite dyrare än genomsnittet och du ska helst beställa bord.

Köksmästaren Fabio de Poli. Huset i bakgrunden är inte restaurangen utan plantagehuset. De ligger dock precis bredvid varandra.

Bara tio minuters körning från Le Fagourin ligger ytterligare en av Mauritius bästa restauranger. Det är La Table du Château (www.tableduchateau.com) som ligger i samma område som det fabulöst välrenoverade plantagehuset Domaine de Labourdonnais (www.domainedelabourdonnais.com). Om vi börjar med restaurangen så är det en riktigt högklassig inrättning som drivs av den italienske kocken Fabio de Poli. Här äter både turister med bra plånbok och många av de mer välbärgade Mauritiusborna. Hummern är en favorit trots att den kostar 1 900 rupees (drygt 500 kronor) per portion. Men glöm inte pastan som görs med italiensk perfektion!

Huset är magnifikt.

Domaine de Labourdonnais var en högtidsstund för mig som gillar gamla hus. Huset, som byggdes i mitten av 1800-talet, var innan renoveringen i mycket dåligt skick. Det hade inte underhållits på väldigt länge och en cyklon som slog till med enorma regnmängder precis när man höll på att fixa taket gjorde inte saken bättre. Renoveringen började 2006 och det tog sammanlagt fyra år att slutföra den. Huset hade genom åren byggts om och till, men nu har man återställt det i ursprungligt skick.

Den breda verandan går runt hela huset och avslutas med de nygjutna räckena.

Härliga parkettgolv.

Sovrummet!

Man har gjort ett otroligt bra renoveringsjobb, något som man kan följa på en film som visas i huset.

Bland annat har ett franskt team konservatorer renoverat de fantastiska väggmålningarna, de intrikata parkettgolven har renoverats bit för bit och en liten firma på ön firma gjöt nya balkongräcken efter de gamla förebilderna, bara det jobbet tog dem nästan ett år! Listan kan göras hur lång som helst, men åk dit och titta själv!

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Mat och Dryck, Mauritius, Museum, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *