Allt från glassig röd pist till extrem offpist (Verbier, Schweiz, 23-24/2, 2013)

I några dagar har jag nu utforskat den del av liftsystemet Les 4 Vallées som ligger närmast Verbier – det vill säga Verbier, La Tzoumas och Savoleyres. Redan i dessa områden finns det enormt mycket skidåkning.

Här syns den schweiziska alpbyn Verbier från liftstationen Fontanet på 2500 meters höjd.

Utsikten över Verbier från Fontanet på nära 2 500 meters höjd är fantastisk.

Verbier (www.verbier.ch)  bjuder på åkning från drygt 1 500 meters höjd upp till 3 330 meter, med andra ord en fallhöjd på nära 2 kilometer. Bara som en jämförelse kan jag nämna att Åre (www.skistar.com) har en fallhöjd på knappt 900 meter. Tonvikten i Verbier ligger på enormt välskötta och stora röda pister, men här finns också en del blått och några svarta repor. Sen finns det väldiga mängder offpist (www.verbinet.com) för den som vill höja svårighetsgraden. Det gäller dock att tänka på att det här är farliga berg. Strax före jul omkom en svensk tjej i en lavin och i bara en dryg vecka innan jag kom ner till Verbier var det en ung svensk kille som fick sätta livet till i en annan lavin. Båda var rutinerade offpiståkare, men blev trots det överraskade. Själv skulle jag inte drömma om att åka någon mer avancerad offpist utan en riktigt rutinerad lokal guide.

Savoleyres är ett betydligt mindre område där tonvikten ligger på röda backar där det går att stå på rejält med carvingskidorna i de soliga sydsluttningarna. Här finns också en del mer odramatisk offpiståkning mellan de pistade områdena. Just nu är det rätt uppkört, men jag inser att det måste vara fantastiskt läckert när det dumpat rejält med snö. La Tzoumas, som är baksidan av Savoleyres, är också ett litet område, men bjuder förutom på skidåkning på en kälkbacke som har en fallhöjd på över 800 meter. En fördel med La Tzoumaz är också att mycket av åkningen ligger i skogen så den är mindre väderkänslig.

Hittills har jag stått max 3-4 minuter i liftkö trots att de flesta schweizare har sportlov samtidigt som Stockholm. Avsaknaden av köer lär bero på att engelsmännen är den dominerande besökargruppen i Verbier och de har sina lov tidigare. Med andra ord är det en bra idé att kolla de brittiska loven innan du bokar din skidresa till Verbier.

Två av European Snowsports duktiga svenska lärare.

Carl och Emelie är två av European Snowsports duktiga svenska lärare.

Om barnen ska med tycker jag absolut att du ska se till att de går i skidskola. European Snowsport   (www.europeansnowsport.com) är en skidskola som domineras av engelska och svenska skidlärare. När du jämför priser med det du är van vid i Sverige är det bra att tänka på att ett pass här nere är 3 timmar långt och att det är max 6 åkare i en grupp. Åker du hit under det svenska sportlovet kan det också vara fiffigt att anmäla ditt barn till en engelskspråkig grupp. Sannolikheten är nämligen rätt stor att det blir ännu färre i gruppen, men att barnen ändå får en lärare som är svensk. Mindre grupp, träning både på skidåkning och engelska, men med svenska som backup när det krånglar till sig – kan det bli bättre?

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Schweiz, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Allt från glassig röd pist till extrem offpist (Verbier, Schweiz, 23-24/2, 2013)

  1. Pingback: Nyfiken på Verbier? | Reseskafferiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *