Mitt i Schweiz största skidområde Les 4 Vallées (Verbier, Schweiz, 21-22/2, 2013)

Äntligen dags för skidåkning! Först på listan står schweiziska Verbier. Det är en väldigt trevlig by som ligger mitt i ett enormt liftsystem som bjuder på alla typer av åkning – från enklaste blå salsgolv till helt galen offpist.

Den schweisiska skidorten Verbier sedd uppifrån.

Så här ser Verbier ut uppifrån Les Ruinettes.

För att nå Verbier flyger man enklast till Geneve. Jag började att kolla på de två lågprisbolagen Easyjet (www.easyjet.com) och Norwegian (www.norwegian.com), men när jag sedan la ihop faktorer som extrakostnader för bagage inklusive skidor (det blir rätt mycket när man ska ha med sina egna grejer) , avgångstider (det är inte så kul att komma fram sent på kvällen när man har ett par timmars körning i alperna framför sig), etc. så visade det sig att good old SAS (www.sas.se) var det bästa valet. Flygningen var precis så odramatisk som en bra flygning ska vara och via Holiday Autos (www.holidaysautos.se) fick jag hämta en liten Fiat Punto på flygplatsen för lite drygt 3 500:-, ett rätt hyggligt pris för 10 dagar i Schweiz. Vill du bara ha transfer med buss kostar det cirka 350:- enkel väg.

Att köra till Verbier (www.verbier.ch) är inte heller särskilt dramatiskt. 17 mil, varav huvuddelen på motorväg. Det är bara de sista två milen upp i bergen som kan bli spännande om det är dåligt väder och man saknar fyrhjulsdrift och någon form av snökedjor. Om du hyrt hus eller lägenhet är förresten ett bra tips att bunkra första laddningen med käk på vägen på något av de större matvaruhusen, själv tycker jag schweiziska Coop (www.coop.ch) är utmärkt. Att handla i Verbier är ofta rätt dyrt och dessutom är det alltid knepigt att parkera när det är mycket folk i byn.

Schweiziskt chalet i Verbier.

Att bo i ett eget chalet är väldigt trevligt.

Själv har jag haft tur nog att lyckas byta till mig ett härligt chalet med perfekt läge knappt 100 meter från närmaste backe. Bytet har jag gjort via den brittiska bytessajten Love Home Swap (www.lovehomeswap.com) som har fördelen att man kan lägga upp flera hus (alltså både hemmet och sommarstugan) utan extra kostnad.

Första åtgärden utanför huset efter inflytt blev  ett besök på den trevliga turistbyrån (www.v-sb.ch) som ligger mitt i byn. Här fick jag också klart för mig att ett sex dagars liftkort kostar 355 schweiska franc (cirka 2 500:-). Om ni är en helfamilj som åker så tänk på att köpa liftkort till alla samtidigt, då får ni 15 % rabatt. Med tanke på att liftkorten gäller i hela Les 4 Vallées, som är Schweiz största skidområde, känns det rätt sansat. 4 Vallées inkluderar Verbier, Nendaz, Veysonnaz och Thyon. Sammanlagt bjuder de på 42 mil preparerad pist, ska du åka alla pisterna får du nog ligga i! Klicka här för en Pistkarta Verbier 4 Vallées.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Hus, Hyrbilsresor, Schweiz, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *