Down memory lane (Pretoria, Sydafrika – Nelspruit, 10/1, 2018)

VW Amarok under ombyggnad.

Min blogg har varit en smula död den senaste tiden. Det beror på att det inte är helt enkelt att flytta till en ny kontinent och att få ordning på allt praktiskt, nu är dock det på plats.

Jag har därför tagit plats i den VW Amarok som jag köpt och börjat bygga om för att den ska funka under riktigt besvärliga förhållanden i Afrika. Det ska bli både en hel del rapporter på (www.tripant.com) och i förlängningen skräddarsydda resor för de riktigt äventyrslystna.

Reglerbara luftstötdämpare.

Hittills har Amaroken fått nytt fjädringssystem från tyska Seikel (www.seikel.de) som höjt underredet ungefär 40 mm. Seikel har också stått för snorkeln på luftrenaren för att ge motorn renare luft och öka vadningsdjupet. Bak har fjärdringssystemet fått hjälp av två reglerbara luftstötdämpare från Airmax (www.assc.co.za). Det innebär att jag kan lasta ett drygt ton på flaket utan att bilen säckar ihop.

Det har också blivit nya kraftiga stötfångare från ryska Rival (www.rival-europe.com). De kan du se på bilden på bilen. Samma firma har stått för hasplåtarna under bilen.

Sydafrikanska Stofpad (www.stofpad4x4.co.za) har levererat de rocksliders som skyddar sidorna samt tjänar som fotsteg och fästen för den obligatoriska högdomkraften som kan lyfta bilen ur de hopplösaste hål.

Bilen rullar på Michelin A/T2 LT Commercial (www.michelin.co.za) i rejält format. Förutom att de är otroligt stryktåliga rullar de väldigt mjukt och tyst på bra landsväg. Trycket i däcken övervakas av sensorer som visar exakt i varje däck på en monitor. Väldigt värdefullt när man ofta ändrar däcktryck. För att kunna göra det smidigt sitter det en kompressor från australienska ARB (www.arb.com.au) under huven.

Extratanken från Frontrunners (www.frontrunneroutfitters.com) ger 30 liter extra diesel och en aktionsradie på runt 130 mil.

En Garmin Drive Assist 50 LMT (www.garmin.com) kompletterad med ett lokal 4×4-kort ser till att jag enkelt hittar rätt.

Vid Sudwala Caves har det hänt mycket de sista 20 åren, men grottorna är desamma.

Nu var dagens tur i och för sig inte särskilt svårnavigerad. Start i vårt garage i Pretoria och sedan raka vägen till Nelspruit, med en avstickare till Sudwala Caves (www.sudwalacaves.com). När jag var där första gången för drygt 20 år sedan fanns där bara en liten, mysig lodge. Nu kommer man till en gigantisk anläggning och en dinosauriepark… Jag utgår dock från att grottorna är lika spännande som tidigare.

Efter en snabb hamburgare i den helt öde restaurangen i Sudwala styrde jag in till Nelspruit, som är något av inkörsporten till Krugerparken, dit jag ska åka i morgon. För 300 rand får jag ett enkelt rum på Nelspruit Backpackers (www.nelpack.co.za). Verkligen inte något märkvärdigt, men helt OK för en natts sömn.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Djur och natur, Sydafrika. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *