Hotellfynd på Madagaskar (Andilana, Amabatoloaka, Madagaskar, 3/1)

Igår bestämde vi oss för att bege oss till bungalowhotellet ”Le Grand Bleu” (www.legrandbleunosybe.com) som ligger högt uppe på en kulle ett par kilometer utanför Andilana på vägen mot Hell-Ville.

Poolen på Le Grand Blue har legendarisk utsikt.

Ett bra drag visade det sig. De har fantastisk utsikt, en underbar pool och bra mat – men bäst av allt: de har internet via satellit, det vill säga snabb internet och WiFi. Det fick jag använda för den enorma summan av 1 Euro per dag.

Fransmannen Guillaume som driver hotellet tillsammans med sin fru är också en passionerad djuphavsfiskare och ordnar sådant fiske för de som är sugna på det. Ska man tro bilderna på hotellet är fisket framgångsrikt. Ta gärna en titt på hans speciella fiskesite (www.peche-sportive-madagascar.com) Han tar 420 Euro för en heldagstur med rejäl båt och riktigt bra utrustning. Om jag inte minns helt galet är det ett ganska bra pris för att få uppleva riktigt djuphavsfiske som precis som storviltjakt kan bli ungefär hur dyrt som helst.

Ett tag var vi frestade av fisket, men kom sedan till ekonomisk sans och beställde istället en lemur- och snorklingsutflykt för det mer facila priset av 38 Euro per person.

Restaurangen L´Espador ligger strategiskt på stranden i Ambatoloaka.

De flesta utflykter utgår från Ambatoloaka som ligger mellan Andlilana och Hell-Ville. Ambatoloaka är också centrum för turismen, det är en ganska sliten liten stad med 100-tals små barer, restauranger och hotell i olika klasser. Med tanke på mängden medelålders franska män med lokala flickvänner är det inte svårt att räkna ut vad en del av turismen här handlar om. Det känns lite som thailändska Pattaya för 30 år sedan.

Amabatoloak bjuder även på en ”supermarché” som har ett lite större sortiment än det vanliga (kex, tvål, ris, öl och läsk). Här finns också ett apotek med en Frankrikeutbildad apotekare. Vill man hyra bil är Nosy Easy Rent ett bra tips. En Dacia Logan som tar fem personer och har AC kostar 55 Euro per dag om man hyr i minst fyra dagar. De nås på +261-3311 61100 eller på nosyeasy.rent@live.fr.

Lemurutflykten till Nosy Komba hör dock definitivt till avdelningen utflykter jag gärna kan rekommendera att ni skippar. Man kliver i land i en by full av krimskrams (det finns säkert fina grejer också, men det är svårt att urskilja dem i mängden) och blir sedan föst i sakta mak upp till den så kallade ”Lemurstationen”. Här sitter några övergödda lemurer i ett träd, de är sekonderade av ett dussin sköldpaddor i olika storlek, en knallgrön kameleont och en trött boa. Det är allt och det är så deprimerande att det får Stadshotellet i Avesta en tisdagkväll i februari att framstå som glatt.

Stora valnötsträd skuggar stranden på Nosi Tanikely.

Det är en befrielse när vi äntligen lämnar Nosy Komba och styr båten mot ön och nationalparken Nosi Tanikely. Här är det visserligen också gott om turister, men här finns en fin vit strand med enorma valnötsträd som skapar skön skugga och i vattnet kan man hitta ett rev med en del tropiska fiskar. Det kommer inte med på min 10-i-topp-lista över rev jag dykt på, men är ändå OK för någon timmes snorkling.

Att vi efter snorklingen får en alldeles underbar buffélunch med grillad fisk, krabbor i jordnötssås, grillspett med kalamares och annat smått och gott bidrar givetvis till att besöket framstår som väl värt den ganska långa båtfärden.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Bil- och taxiresor, Djuphavsfiske, Djur och natur, Hotell, Hus, Madagaskar, Mat och Dryck, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *