Äventyr i regnstorm (Antananarivo, Madagaskar – Stockholm, 5/1)

Dags att lämna Magdagaskar. Faktiskt rätt lagom att åka hem efter nästan tre veckor.

Till och med korna gillar att bada i Andilana.

Innan avfärd fester vi till på vitlökssauterade räkor och snabbfrästa pinfärska grönsaker nere på stranden. Samtidigt kunde vi spana på när några av  byns kor tog ett dopp i havet.

Att checka in på flygplatsen i Facene på Nosy Be är ett kul äventyr i sig. Det finns datorer, men boardingkorten skrivs fortfarande för hand, köerna går från alla håll, säkerhetskontrollen består av en oanvänd metalldetektor utan personal och i vänthallen flyter vattnet i strömmar över golvet när regnet vräker ner ute. Jag kan faktiskt inte låta bli att bli imponerad när planet från Air Madagascar (www.airmadagascar.com) som ska ta oss till Antananarivo lyckas landa i den tropiska regnstormen ackompanjerat av blixt och dunder.

Det blir skuttig flight där det slitna planet har flytvästar som det står ”Property of SAS” på…

Vår Air France-flight (www.airfrance.com) till Paris går mitt i natten och tyvärr är det inte mycket bättre beställt med security i Antananarivo. Handbagaget röntgas visserligen, men däremot är det ingen som tittar på skärmen, så i princip vad som helst kan åka igenom. Dessutom finns det tio meter från säkerhetskontrollen en öppning i glasväggen som man bara kan promenera igenom om man vill slippa röntgenapparaten…

När vi boardar blir det rätt tydligt att Air France inte heller är så nöjda med kontrollen. Ute på platten har de egen säkerhetspersonal som går igenom vårt handbagage för hand och kör över oss med portabla metalldetektorer.

Flighten är precis så händelselös som en bra flight ska vara och dessutom finns det individuella bildskärmar för varje säte även i turistklass. Efter att han somnat som en död vaknade jag på morgonkröken och hann med två filmer innan den utmärkta (med flygmått mätt) frukosten och landningen i Paris.

En av filmerna hade till och med svensk anknytning. Det var ”The American” med George Clooney där inledningsscenen spelades in under stort buller och bång i Brunflo i Jämtland. I filmen sägs det dock utspela sig i Dalarna vilket givetvis gjort ett antal surjämtar upprörda. Och tro det eller ej, men Clooney har faktiskt bett om ursäkt för detta (www.thelocal.se/28990/20100914/)! Varför han ska göra det är höljt i dunkel, men han är en ”totally decent guy” säger en av våra släktingar i LA som käkat middag med honom på tu man hand…

Charles de Gaulle-flygplatsen (där vi landade på förmiddagen) kan jag för övrigt rekommendera Brasserie Flo (www.flobrasseries.com) som ligger i ena änden av terminal 2F där många av Air France flygningar går. De har en utmärkt 2 eller 3-rätters meny till vettigt pris.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Flygresor, Frankrike, Madagaskar, Mat och Dryck, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *