Bästa maten i Mürren och Batmans risktagande efterföljare

Veckans Tips, Vecka 10, 2014

Den här veckan blir det en matrapport baserad på förra veckans resa till Mürren  (www.muerren.ch) i Schweiz.

Snurrande restaurang med James Bond-utställning.

Snurrande restaurang med James Bond-utställning.

Vi börjar högst upp i liftsystemet. Här ligger Schilthorn Restaurant (www.schilthorn.ch) som sakta snurrar runt så att man under en frukost eller lunch får se hela den vackra utsikten. Eftersom restaurangen ligger i samma hus som den roliga James Bond-utställningen serverar man givetvis mousserande vin till frukost. Jag skulle dock rekommendera att du tar det lugnt med bubblet, det finns ett par rätt intressanta passager i backarna nedanför toppen och fler än en har fastnat i säkerhetsnäten när det gått lite för fort efter champagnefrukost på Schilthorn.

Schilthornhütte är ett favorithak för de vackra alpkråkorna. Högt uppe till vänster kan man skymta Birg.

Schilthornhütte är ett favorithak för de vackra alpkråkorna. Högt uppe till vänster kan man skymta Birg.

För att ta sig till toppen av systemet måste man byta kabin i Birg. Självfallet finns det även en liten restaurang här. Den lystrar till namnet Bistro Birg (www.schilthorn.ch) och här finns en fin terass som öppnar under de soliga dagarna. Här är det dock läget som är den förnämsta attraktionen. Maten är OK, men inget särskilt och dagen jag var här var servicen mer än lovligt ointresserad.

Fortsätter man ytterligare en pist neråt i systemet hamnar man efter en kort skidpromenad på Schilthornhütte (www.schilthornhuette.ch). Det är en väldigt enkel hytta, men den ligger makalöst vacker och det är inget fel på den robusta rätter som serveras. Det har också de vackra och smarta alpkråkorna upptäckt, de är gärna med och hjälper till om du inte orkar äta upp. Under sommaren finns det även möjlighet till enkel övernattning i sovsal på Schilthornhütte.

Sonnenberg har både mat i jätteportioner, fin utsikt och enkla, men trevliga, rum.

Sonnenberg har både mat i jätteportioner, fin utsikt och enkla, men trevliga, rum.

Ännu längre ner, i det som sommartid är en vacker dalgång full med blomsterängar, finner man Sonnenberg (www.sonnenberg-muerren.ch). Här är köket större och maten ytterligare ett snäpp upp på kvalitetsskalan. Förutom de vanliga schweiziska specialiteterna går det att också att få väldigt fräscha sallader och några härliga rätter med rökt lax. Portionerna är väl tilltagna och schnitzeln är två enorma köttbitar som lätt räcker för att mätta två normalhungriga svenskar. För 60-80 schweizerfranc kan man också bo här i enkla, men trevliga, rum med magisk utsikt. Frukost kostar 10 franc till och jag har för mig att man fick betala ytterligare 30 för helpensionen. I Schweiz är det ett fynd och de som bor här är mitt i liftsystemet!

Bästa äppelpajen i Mürren finns på Gimmeln.

Bästa äppelpajen i Mürren finns på Gimmeln.

I samma dalgång och inte långt från Sonnenberg ligger Suppenalp (www.suppenalp.ch) som är en annan äkta alpupplevelse. Ska du käka schweizisk ostfondue är det här ett bra ställen att göra det på. Även Suppenalp har rum för övernattning, rummen är snäppet mysigare, men så kostar de också 95 franc per person och natt.

Längst ner i den del av liftsystemet som kallas Schiltgrat ligger restaurangen Gimmeln. Den ser inte så kul ut från utsidan, men här serverar de traktens garanterat bästa äppelpaj! Bor du nere i Mürren och vill du ha lite motion innan middagen kan du promenera upp till Gimmeln och dra med dig en kälke. Promenaden upp tar ungefär en halvtimme och sedan har du fem minuters härlig kälkåkning hem.

Självfallet finns det en trave restauranger även nere i själva byn. Mysigast tyckte jag nog Bellevue (www.muerren.ch/bellevue/) var – fullt, festligt och folkligt. Dessutom serverar de en hel del vilt varav åtminstone en del är skjutet av restaurangägaren själv. En del av hans och tidigare generationers jaktbössor hänger för övrigt på väggen i den rustika baren. Portionerna är helt enorma.

Mitt i byn ligger Stägerstübli.

Mitt i byn ligger Stägerstübli.

Restaurang Stägerstübli (www.staegerstuebli.ch) har anor från 1901 och är därmed den äldsta restaurangen i Mürren. Den ligger på huvudgatan, inte långt från den lilla, men utmärkta, matbutiken Coop (www.coop.ch). Stägerstübli serverar lokalt käk och det är lite billigare än på många andra ställen. På måndagarna är det för övrigt en minimal lokal matmarknad bredvid restaurangen. Här kan du hitta lokala ostar och kött.

En liten bit längre bort på huvudgatan ligger Hotell Edelweiss (www.edelweiss-muerren.ch). Ingen kan beskylla arkitekten för att ha gjort något bra jobb, men utsikten är fantastisk, maten god och servicen omtänksam. Dessutom har Edelweiss en härlig terass där man kan studera de galningar som slänger sig ut från klipporna strax nedanför.

Farlig och omdiskuterad sport.

Farlig och omdiskuterad sport.

De flesta hopparna är vanliga basejumpers med skärmar, men på senare år har det också dykt upp en hel del som är utrustade med en dräkt som gör att de kan ”flyga” och utlösa skärmen i sista sekunden. De ser ut ungefär som Batman och dräkten har gjort den redan riskfyllda base jumpingen ännu farligare. Ett 30-tal hoppare har dött här de senaste åren och rätt många i trakten är tämligen upprörda över att det får fortsätta ostört. En bonde i dalgången berättar att sju personer dött på hans mark och med den bakgrunden är det inte svårt att förstå upprördheten. Det är en rätt stor pedagogiska utmaning i att få dina barn att vara försiktiga i trafiken samtidigt som folk frivilligt slår ihjäl sig utan köksfönstret…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Marknader, Mat och Dryck, Schweiz, Skärmflygning, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *