Romantisk schweizisk alphydda

Veckans Tips, Vecka 11

Även den här veckan blir det ett litet tips som är en efterdyning av skidveckan i mysiga schweiziska Mürren. När jag resonerade en smula med en dam, som bott i byn i massor av år tipsade hon om sin personliga favorit bland alla de alphyttor som finns i väglöst land i landet.

Efter två timmars promenad belönas man med en fantastisk utsikt.

Efter två timmars promenad belönas man med en fantastisk utsikt, åt andra hållet ligger 3 500 meter höga toppen Tschingelhorn som lockar många klättrare.

Det handlar om Berggasthaus Tschingelhorn (www.tschingelhorn.ch) som ligger ovanligt vackert till och med för att vara i den här vykortsromantiska delen av världen. Det är 4 km och ett par timmars promenad från parkeringen i Stechelberg. Stannar man 3 nätter eller mer sköter de transporten av bagaget så man kan promenera upp med bara dagryggan, lite extrakläder, kameran och vattenflaskan som bagage.

Ska man tro de som varit här är det inga som helst problem att spendera några dagar här. Det finns massor av dagturer att göra till berg, sjöar och glaciärer. Den som gillar klättring har självfallet också mängder av leder att välja på eftersom man redan vid hyttan befinner sig på nära 1 700 meters höjd. Berget Tschingelhorn (www.summitpost.org) som hyttan är döpt efter reser sig drygt 3 500 meter över havet och lockar många alpinister. Man har också goda chanser att få se vilda bergsfår och tidigt på säsongen är blomsterprakten överväldigande på bergsängarna i dalgångarna.

Stannar du tre nätter får du balkong.

Stannar du tre nätter får du balkong.

Strömmen tillverkar man i eget vattenkraftverk samt solpaneler och en del av maten (som lär vara fantastisk) kommer från de egna djuren och odlingarna. Här finns yakar (!), grisar, getter, tibetanska terriers, en häst och en papegoja. Mycket kul för den yngre generationen om de hänger med.

Väljer man att spendera en natt här så kostar det 90 schweizerfranc per person och natt med helpension. Stannar man istället 3 nätter eller mer så kostar det 75 franc per person och man är då dessutom garanterad ett rum med balkong och utsikt. Det finns också billigare sovplatser i en sovsal. Portarna till Tschingelhorn slås upp i juni och man håller öppet till i september.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Hotell, Klättring, Mat och Dryck, Schweiz, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *